Endelig ferie – Hva må du huske på når du har diabetes?

Endelig ferie – Hva må du huske på når du har diabetes?

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 02.07.13 | Sist redigert: 14.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Nå er sommeren endelig her og mange av dere skal ut å reise. Kofferter skal pakkes og reiseruter skal planlegges. For de med diabetes er det lurt å ta noen forholdsregler når du pakker til ferien.

Annonse

Det er slett ikke nødvendig å utelukke noen reisemål eller turer bare fordi du har diabetes. Tar du dine forholdsregler og planlegger godt, så kan du reise omtrent hvor du vil, uansett om du har type 1 eller type 2.

Det viktigste er å ha med seg det du trenger av tabletter eller insulin, og måle blodsukkeret hyppig. Og hvis du bruker insulin; justere insulindosene etter behov. For husk at insulinbehovet ditt kan endre seg når du er på reise. Mye stillesitting i fly, bil, båt, tog eller andre transportmidler, og mat med mer karbohydrater enn du vanligvis spiser, kan gi deg et høyere blodsukker.

Spenning og økt alkoholforbruk kan også være med på å gi deg et endret insulinbehov.

LES OGSÅ: Reisen videre med barn og diabetes

Dette bør du huske på før avreise:

 • Sjekk om du har gyldig reiseforsikring! Og skal du til Europa, sørg for å ha med Europeisk helsetrygdekort.
 • Kontakt legen din eller Folkehelseinstituttet og spør om det er behov for vaksiner på din destinasjon.
 • Har du type 2 og går på tabletter, sørg for å pakke med deg nok til hele reisen.
 • Oppbevar insulin og teststrimler slik det er beskrevet i pakningsvedleggene. Benytt gjerne et reiseetui som sørger for å holde anbefalt temperatur.
 • Sørg for at insulin, sprøyter og annen medisin er i orginalemballasjen som har merket fra apoteket med ditt navn, eller ha med diabetesdokumentasjon fra legen som bekrefter at du trenger insulin.
 • Det er lurt ha med seg noe som informerer andre om din diabetes. Det kan være et internasjonalt identitetskort med informasjon om diabetes på seks språk, eller en SOS-Kapsel hvor du skriver all informasjon om din diabetes. Du finner mer informasjon om dette på Diabetesforbundets sider. 

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes 

Annonse

Dette bør du ha i håndbagasjen:

endelig ferie

PLanlegg godt og pakk smart! Illustrasjonsfoto: Getty images.

Det er viktig at du pakker alt av insulinet i håndbagasjen. Man sikrer på den måten at man har insulinet lett tilgjengelig, ved mellomlandinger og i tilfelle forsinkelser. Og du slipper å stå i knipa dersom bagasjen din skulle forsvinne eller bli forsinket. I tillegg vil det også kunne bli minusgrader i flyets lasterom, og insulin tåler ikke minusgrader.

 • Blodsukkerapparat, teststrimler, ekstra batterier, blodprøvetaker og lansetter
 • Nåler til insulinpenn
 • Bruker du pumpe så ta med deg godt med infusjonssett og slanger
 • Dobbelt så mye insulin, medisiner og blodsukkertester som du erfaringsmessig trenger, slik at du slipper å bekymre deg for å få tak i dette hvis du skulle gå tom.
 • Glukagon og druesukker
 • Desinfiserende håndvask
 • Matpakke

LES OGSÅ: På langseilas med diabetes type 1

Det er mye vi ikke kan gjøre noe med i ferien, som for eksempel været. Det vi derimot kan gjøre er å planlegge godt, pakke smart og ta noen forhåndsregler. Da er sannsynligheten mye større for at det blir en vellykket ferie 🙂

Har du noen gode tips du vil dele om diabetes og reise?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: