Smarte tips på reisen med diabetes

Smarte tips på reisen med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 27.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sommeren er for de fleste ensbetydende med reise på en eller annen måte. Om du er på telttur, fjelltur, danskebåten eller sydenferie… Her er noen tips jeg vil dele med deg!

Annonse

Vi med diabetes har alltid med oss en ekstra «bagasje» i form av kronisk sykdom. Vi vil at den bagasjen skal veie minst mulig, og da er det fint med noen forholdsregler og smarte løsninger. Jeg har før denne ferien gjort noen forberedelser jeg håper kan bidra til en enklere ferie.

Rumpetasker

Mange husker sikkert disse veskene fra 80-tallet. De var superpopulære men fikk «harry-stempel» etter at populariteten dalte. Nå er rumpetaskene hottere enn noen gang og alle de store motehusene har sin dyre utgave. Heldigvis finnes det flere billigere modeller som er mer enn fine nok.

Det viktigste er at disse er utrolig praktiske for oss som har diabetes, siden vi er avhengig av å ALLTID ha med oss diverse «stuff». Når de henger rundt livet er de umulig å glemme og samtidig er de skjult og beskyttet. Jeg har kjøpte meg en litt penere som passer til skjørt og kjoler. Her får jeg plass til CGMen min, insulin og litt druesukker i tilfelle føling.

Jeg har også kjøpt en større i merket Nike. Her har jeg plass til alt jeg trenger når jeg for eksempel er ute og flyr. I tillegg til insulin og CGM, har jeg god plass til proteinbarer, pass, penger og enda litt til.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Annonse

Apper

Jeg har et par «diabetesrelaterte» apper på mobilen som kan være greit å ha på reisen. MySugr er helt suveren og forenkler diabetesbehandlingen ved hjelp av smarttelefonen, så er det  «DiabetesGuard»  og DiabetesID. I tillegg har jeg donorkort fra Stiftelsen organdonasjon. Her står informasjon om sykdommen min, samt kontaktinformasjon til nærmeste pårørende.

«DiabetesGuard» har også en panikknapp du kan trykke inn hvis du får føling eller er i en akuttsituasjon.

LES OGSÅ: Smarte diabetesapper gjør hverdagen enklere

World Medical card og europeisk helsetrygdekort

Selv om jeg har reiseforsikring og lett kan ringe forsikringsselskapet mitt hvis det skjer noe, synes jeg det er greit å ha med seg det europeiske helsetrygdekortet fra Helfo, dersom jeg er på reise i Europa.

Dette fikk jeg faktisk bruk for i Portugal for fem år siden da all insulinen min ble ødelagt. Jeg fikk både legehjelp og insulin helt gratis ved å bruke kortet. Du bestiller det gratis fra Helfo sine hjemmesider. Jeg har også et kort fra World Medical card i lommeboken min der diagnosen min står, samt kontaktinformasjon til pårørende og hvilke legemidler jeg bruker (på engelsk).

Kjølemappe til insulin

FRIO kjølemappe kommer i to forskjellige størrelsen. En til to penner og en til fire. Jeg har skaffet meg den som har plass til to penner. Med duo kjølemappe oppbevares insulinet trygt og kjølig, og den beskytter også mot kulde og kan brukes flere ganger.

Den aktiveres kun med kaldt vann, og det er derfor ikke behov for kjøleskap eller is i tillegg. Kjølemappen kan brukes flere ganger, er lett og tar liten plass. Den holder insulin kaldt i opptil 18 timer. Kan kjøpes på apoteket.

LES OGSÅ: Med diabetes i ekstremvarme

Proteinbarer

Jeg er stor fan av å bruke proteinbarer som mellommåltid, som følingsmat og som mat på farten. Da vet jeg hva jeg får i meg, det er godt og stilner søtsuget. Det finnes utallige varianter på markedet. Husk å lese godt på innholdsfortegnelsen.

Mange er tilsatt masse sukker. Gå for de med lite sukker og høyt proteininnhold. Fordelen med slike barer er at de tåler varme bedre enn en plate sjokolade, tar liten plass og metter greit. Jeg har alltid med meg tre-fire stykker i veska når jeg skal ut og reise og er usikker på hva slags mat jeg finner.

LES OGSÅ: Smarte kjøp over grensa

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: