Smarte diabetesapper gjør hverdagen enklere

Smarte diabetesapper gjør hverdagen enklere

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 25.02.14 17:13

Det finnes en app for nesten alt. På App Store og Google Play finnes det millioner av apper du kan laste ned.  Noen av de er utvilsomt mer nyttige enn andre.

Accu-Chek Guide

Du som har diabetes vet at det er mye å holde styr på i hverdagen. Vi har testet ut noen smarte diabetesapper som kan gjøre hverdagen enklere for deg.

Diabetesguard

bilde 4Vi har tidligere omtalt den norske appen DiabetesGuard. Kort fortalt er dette en trygghetsalarm på mobilen som er laget for å gi deg og dine pårørende en trygghet om at du får hjelp hvis du får føling. Appen har tre ulike funksjoner.

Det er vekkeklokke som varsler hvis du har fått føling om natten og ikke er i stand til å skru av alarmen når den ringer. Den andre funksjonen er aktivitetsalarm, denne aktiveres hvis du er ute lengre enn avtalt og ikke skrur av alarmen.

Den kan også varsle hvis du ikke beveger deg. Du kan også dele din posisjon via GPS. Den siste funksjonaliteten er en hjelpealarm. Her kan du selv utløse alarm hvis du merker at du får føling og trenger hjelp.

Appen er tilgjengelig på App store og på Google Play. Den er enkel å sette opp og er brukervennlig.  Vi har testet de ulike alarmene og opplever at det fungerer godt.

Accu-Fine vitusapotek

Det vi kunne ønske oss er litt mer funksjonalitet. Det kunne for eksempel vært nyttig om man kunne registrere aktivitet og matinntak på appen, slik at du kunne gå tilbake å se hva du har gjort og spist før du fikk føling. Diabetesguard er uansett en app du bør laste ned, særlig hvis du sliter med føling.

Karbo og insulin

bildeKarbo og Insulin er en app som hjelper deg til å bedre å forstå sammenhengen mellom mat og insulindoser. Appen er utviklet for Norsk Diabetikersenter.

Appen er relativt enkel og inneholder en del informasjon om karbohydrater, blodsukker og insulin. Den inneholder også et bildegalleri som viser hva som typisk tilsvarer 10 gram karbohydrater. Den har også en tabell med vanlig matvarer som viser hvor mange gram karbohydrat matvaren inneholder.

Det er fint å ha en oversikt over karbohydratinnholdet i ulike matvarer. Det vi kunne ønske oss på en slik app er en kalkulator hvor du kan skrive inn og regne ut hvor mye karbohydrater du får i deg under et måltid. Det hadde også vært nyttig å kunne registrere måltider på appen.

Det er derimot kostnadskrevende å utvikle slik funksjonalitet, så vi skjønner godt at Norsk Diabetikersenter valgt å starte enkelt når de utviklet appen. Karbo og Insulin vel verdt å sjekke ut.

Diabetesdagboka

bildeNasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) har i samarbeid med Diabetesforbundet, Helse Nord, Ekstrastiftelsen og EU-prosjekter utviklet en appen Diabetesdagboka. Appen er tilgjengelig på App store og på Google Play.

Vi liker denne appen veldig godt. Her kan du logge blodsukkerverdier, insulininntak, trening og matinntak. Når du har logget kan du lese av resultatene på oversiktlige og fine grafer.

Det som er ekstra spennende med denne appen er at du enkelt kan søke opp matvarer i Matvaretabellen. Tabellen inneholder nesten 1500 ulike matvarer, så her finner du det meste. Det gjør at det er enkelt å logge akkurat det du spiser.

Appen er utviklet i samarbeid med 180 pasienter og vil forbedres ytterligere fremover. Trådløs overføring av målinger fra diabetsmåleren til mobiltelefon er funksjonalitet som er på trappene.

Vi anbefaler deg å laste ned Diabetesdagboka og begynne å bruke den regelmessig. Appen kan uten tvil hjelpe til bedre diabeteskontroll.

Les mer i VG om hvordan Pål-Cato fikk diabetskontroll med appen

OnTrack Diabetes

bildeDen fjerde appen vi har testet er OnTrack diabetes. Dette er en app som funksjonelt er ganske lik diabetesdagboka. Her kan du også logge alt du trenger for å holde kontroll på din diabetes.

På hjemskjermen kan man se rapporter, historie og grafer. Du kan også enkelt legge til blodsukkermålinger, hbA1c nivå, vekt, aktivitet osv. 

Det fine med apper som denne er at du enkelt kan hente ut rapporter og grafer som viser svingninger og historikk. Disse grafene kan gjøre deg bedre i stand til å forstå hva som gjør at blodsukkeret er høyt eller lavt.

Det er verdt å nevne at OnTrack diabetes foreløpig kun finnes i engelsk versjon på Google Play.

Glucose Buddy

bildeDen siste appen vi har testet i denne omgang er en app som heter Glucose Buddy. Dette er en app som er utviklet for å hjelpe deg å holde kontroll på blodsukkernivået. Her kan du enkelt logge blodsukkermålingene dine i løpet av dagen.

Du kan også hente ut grafer som viser svingninger i blodsukkernivået. Appen har også en alarmfunksjonalitet som gjør at du kan bli varslet når det er på tide å måle blodsukkeret. Dette liker vi!

Det vi liker best med Glucose Buddy er at du også kan logge deg inn på nettet og finne det du har lagret på appen. Herfra kan du enkelt printe ut oversikter som du kan ta med til legen eller diabetessykepleieren din.

Glucose Buddy er en enkel og grei app for deg som i hovedsak ønsker å logge blodsukkermålinger. I motsetning til Diabetesdagboka og OnTrack Diabetes er Glucose Buddy tilgjengelig på iPhone. Det er også verdt å merke seg at den kun finnes i engelsk versjon.

Våre favoritter

Våre favoritter er Diabetesdagboken og DiabetesGuard, men de andre kan også være verdt å sjekke ut.

Et siste råd: Hvis du skal få noe nytte av en app, er det viktig at du forsøker å bruke den over en periode. Øvelse gjør mester!

Bruker du noen diabetes-apper?   

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

CGM
0/5 (0 Reviews)
Del: