Reisen videre med barn og diabetes

Reisen videre med barn og diabetes

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 26.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

En stor lidenskap i livet har vært å reise til ulike steder i verden og oppleve nye mennesker og kulturer. Da vi ble foreldre fortsatte reisingen, men med en annen karakter.

Annonse

Av: Christine Strömbom

Reisene forandret seg fra impulsive oppdagelsesturer til organisert charter. Da sønnen vår, Melvin, rett før 2-års alderen fikk diabetes type 1, bestemte vi oss for at det ikke skulle begrense oss fra å fortsette å reise.

Måtte huske alt!

Året etter at Melvin hadde fått diagnosen og lillesøsteren hans hadde passert 2 år, booket vi en reise til Kroatia. Vi prøvde å tenke på alt som var viktig å tenke på før han reiste utenlands. Et legedokument på at Melvin har diabetes, i tilfelle insulinpumpen hans kunne utløse alarmen i sikkerhetskontrollen og stilles spørsmål ved.

Vi anskaffet kjølebag til å ha insulin i, lånte en ekstra insulinpumpe i tilfelle den Melvin hadde på seg skulle havarere, samt alt tilbehør som fulgte med hans diabetes. Så var det bare å håpe at vi ikke hadde glemt noe.

LES OGSÅ: Mil etter mil – med diabetes i bil

Annonse

Røff start

Da vi gikk ombord i flyet bød flyvertinnen på godteri som Melvin naturligvis gladelig tok imot, og vi øste på med insulin. Da flyet tok av hadde Melvin sovnet og starten på flyturen gikk problemfritt for begge barna. Så deilig! Vel oppe i luften tenkte vi å spise litt. Jeg sjekket Melvins blodsukker og resultatet visete 1,8 mmol. Panikken kom umiddelbart, men jeg prøvde å holde roen mens jeg skrelte en klementin. Jeg ba Melvin spise frukten, noe han nærmest gjorde i dvale. Så var det bare å vente.

«Mamma, er vi i luften alt?»

Vi har fått informasjon fra diabetesteamet om at uansett hvor lavt blodsukker Melvin har, så skal vi veie opp med samme mengde karbohydrater, for å få blodsukkeret til å stige. For han dreide det seg om 5 karbohydrater.

Vi ventet og ventet. Sekundene kjentes som minutter, og så kom svaret. Melvin tittet opp og sa: – Mamma, er vi oppe i luften alt? Lykken var fullkommen. Vi spiste en banan og blodsukkeret lå kontrollert stabilt resten av flyturen.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret?

Is i magen

Den hendelsen kommer vi aldri til å glemme. Vi lærte at mennesket har mye å gå på og at kroppen er fantastisk på å hente seg inn igjen. Vi lærte også at man må avvente og se an en liten stund etter at vi hadde gitt han karbohydrater. For hvis vi  hadde fortsatt og bare gitt han enda mer karbohydrater i desperasjon, så hadde han garantert fått unødig høye blodsukkerverdier.

Så kunsten er å balansere avvikende blodsukkerverdier, avvente og vurdere.

Drømmeferie

Uken i Kroatia ble akkurat som vi drømte om, med sol, bading og barnevennlig vandring i fantastisk natur. Vel hjemme kunne vi konstatere at vi ikke hadde glemt noe iforhold til det at Melvin har diabetes. Og det var en selvfølge å booke en ny reise i nærmeste fremtid.

LES OGSÅ: : Mil etter mil med diabetes i bil

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: