Mil etter mil – med diabetes i bil

Mil etter mil – med diabetes i bil

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 16.06.17 | Sist redigert: 13.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mange av oss skal tilbringe deler av sommerferien i bil. Bilferie har blitt populært igjen, både innenlands og utenlands. Selv skal jeg kjøre mange mil i Norge i sommer og har gjort meg noen tanker i forhold til det å ha diabetes kombinert med bilkjøring i timevis.

Annonse

Vi med diabetes kan feriere på akkurat samme måte som alle andre, også når det gjelder å bruke bilen i mange mil. Likevel er det lurt å ta noen enkle forholdsregler når man har diabetes. Jeg kjører mye bil til daglig, men da er det stort sett kortere strekninger. I sommer skal jeg kjøre lange strekk med opp i mot 60 mil om dagen. Med noen smarte grep vil det gå som en drøm!

Mat tilgjengelig

Det viktigste tipset er å ha mat lett tilgjengelig i bilen. Ikke bare følingsmat, men skikkelig mat som metter og gir et stabilt blodsukker. Gjerne mat som ikke trenger kjøling, men har du mulighet til å ha kjølebag tilgjengelig i bilen, er det selvfølgelig det beste.

Jeg har tenkt å pakke med meg en god og mettende salat med masse grønnsaker, noen proteinbarer, Skyr (den tåler noen timer uten å ligge kaldt), bær og frukt. Da har jeg mat rett ved meg dersom jeg kjenner sulten komme, eller at blodsukkeret begynner å bli lavt.

I de fleste tilfellene stopper vi når vi skal spise, men en proteinbar kan jeg for eksempel spise i farten. Nå er det også kommet en grøt mikset med frukt i en praktisk sugepose (sånn som finnes i smoothie og grøt for små barn), og disse tror jeg er geniale å ha tilgjengelig når man er i bilen. Det er bare å vri av korken og slurpe i seg grøten. Det skal jeg også ha med meg et par av.

Mål alltid før du legger ut på en lang tur, og mål hyppig underveis dersom du er usikker på hvordan det ligger an.

Raske karbohydrater

Jeg har alltid mat med raske karbohydrater i bilen. Det har jeg året rundt i hanskerommet i bilen. Akkurat nå har jeg et par sjokolader og en liten juicepakke. Det er lett å få i seg dersom man kjenner at blodsukkeret er på vei ned. Selvfølgelig bør du stoppe bilen når du kjenner at dette skjer, men dersom du ikke får stoppet med en gang er det lurt å ha raske karbohydrater i hanskerommet. Fyll gjerne opp med ditt favorittsnop før du starter ferien.

Annonse

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret?

Mål blodsukkeret ofte

Det er viktig å ha kontroll på blodsukkeret når du skal kjøre bil. Mål alltid før du legger ut på en lang tur, og mål hyppig underveis dersom du er usikker på hvordan det ligger an. Jeg har alltid et blodsukkerapparat liggende i midtkonsollen på bilen. Jeg velger også å ligge litt høyere i blodsukker når jeg er ute på langtur. Det har ingenting å si for langtidsblodsukkeret. Det er bedre å ligge litt høyt i noen timer enn å bekymre seg for å få lavt når man sitter bak rattet.

Stress kan i mitt tilfelle føre til at blodsukkeret dropper raskere enn normalt, derfor ligger jeg alltid litt høyere når jeg kjører langt.

Spis regelmessig

Selv om det er lett å glemme å spise når man sitter timevis i bil, er det viktig å få i seg mat regelmessig. Sett gjerne på alarm på mobilen slik at du husker å spise til gitte tider. Ha enten med deg mat i bilen, eller planlegg stoppene ut i fra hvor det er spisesteder langs ruten din.

Jeg spiser hver tredje-fjerde time og velger også å gjøre det når jeg har ferie. Kroppen min er vant til å få mat til gitte tidspunkter og dette prøver jeg å overholde også i feriene.

å håndtere diabetes i bil på langtur

Foto: Kristi H. Haga

LES OGSÅ: Hva spiser jeg for å holde et stabilt blodsukker?

Ta hyppige pauser, eller bytt på å kjøre

Alle som skal kjøre langt i bil bør ta pauser ofte nok. Dette gjelder like mye for de som ikke har diabetes. Ta gode pauser der du får beveget deg og strukket på bena – det gjør deg både mer opplagt og får i gang blodsirkulasjonen. Ofte er det bare fem minutter som skal til før du føler deg opplagt og klar for flere mil bak rattet.

Jeg stopper ofte for påfyll av kaffe og da blir det naturlige små stopp hele veien. Drikker jeg mye kaffe så må jeg også ofte på toalettet, og da blir det enda flere små stopp. Det er helt fint om man har god tid og nyter timene på veien.

Det beste er om man er to sjåfører og kan bytte på kjøre. Da trenger man ikke å planlegge turen like nøye og kan raskt bytte sjåfør dersom man blir sliten eller bare vil ha en pause.

Søsteren min og jeg har hatt mange Norgesferier i bil de siste årene og har byttet på å kjøre. Det har fungert helt utmerket. I år er det ingen av oss som eier en syvseter med plass til alle (to voksne og fem barn). Derfor blir det to biler. Litt mer planlegging blir det når jeg skal kjøre så langt alene, men jeg tror det skal gå veldig fint!

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: