Et forsøk på å få ned langtidsblodsukkeret #del 2

Et forsøk på å få ned langtidsblodsukkeret #del 2

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 11.10.16 | Sist redigert: 29.04.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Tidligere har jeg  skrevet om mitt lille eksperiment for å prøve å få langtidsblodsukkeret ned.

Du kan lese mer om det her.

Annonse

I korte trekk gikk det ut på å veie all mat og registrere dette i en app på mobilen slik at jeg hadde full kontroll over alle næringsstoffene jeg fikk i meg. Med ekstra fokus på karbohydratene, som bestemmer hvor mye insulin jeg setter til måltidene. Jeg begynte med dette før ferien og fortsatt etter jeg tok tre uker fri når jeg var på reise i sommer. I september hadde jeg time til endokrinologen min på Aker sykehus i Oslo, og jeg var veldig spent på resultatene av blodprøvene.

Resultatet?

Heldigvis hadde all ”jobbingen” gitt avkastning. Blodsukkeret var 1,4 % lavere enn ved målingen jeg hadde rundt påske! Jeg ble utrolig glad og stolt av meg selv, og all den ekstra innsatsen jeg hadde lagt ned de siste ukene føltes helt ok. Som en ekstra bonus var også de andre blodprøvene mine fine. Tidligere har jeg hatt dårlige kolesterolverdier og det har vært snakk om å sette meg på statiner. Kolesterolet mitt var nå godt innenfor normalen, og jernlagrene mine var proppfulle.

Er det verdt det?

De gode resultatene ga meg et ”kick” til å fortsette, og etter uker med veiing og registrering av mat, vet jeg nå omtrent hvor mye maten jeg spiser inneholder. Jeg veier ikke maten til hvert måltid så lenge jeg spiser det jeg spiser til daglig. Jeg registrerer stort sett maten i appen hver dag for å få et helhetsbilde av hva jeg spiser.

LES OGSÅ: 5 gode tips til å få langtidsblodsukkeret ned

Hva har jeg lært?

Det viktigste jeg har lært er hva mat inneholder og hvor mye ulike matvarer påvirker blodsukkeret. Det har gitt meg en større forståelse for hvor mye insulin jeg skal sette og dermed fått et lavere langtidsblodsukker. Jeg synes ikke innsatsen har vært for stor i forhold til belønningen, og anbefaler å prøve veiing og registrering av mat dersom du sliter med for høyt blodsukker, eller med føling. Du får en bedre forståelse av hvordan mat påvirker blodsukkeret og dermed er det enklere å gjøre noe både med mat og dosering av insulin. Men husk å alltid rådfør deg med legen din før du setter i gang et slikt ”prosjekt”.

Annonse

LES OGSÅ: Bedre langtidsblodsukker: Kunne helsevesenet ha gjort noe annerledes?

Føling

Som jeg skrev i forrige innlegg, har jeg i gjennomsnitt hatt et par lave nattlige følinger den siste tiden. Om det er mye eller lite, det vet jeg ikke. Jeg diskuterte det med legen min og prøvde å finne en løsning på problemet. Konklusjonen ble egentlig at jeg mest sannsynlig må leve med et par nattlige følinger i uka (disse er ikke alvorlige, jeg våkner og har alltid kontroll over meg selv). En 100 % problemfri diabeteskontroll vil jeg aldri oppnå, og jeg lever godt med et par følinger i uka.

Veien videre

Jeg er foreløpig et lite stykke unna å nå målet mitt for langtidsblodsukkeret. Derfor kommer jeg til å fortsette registreringen og delvis veiingen. Nå er det blitt en del av hverdagen og jeg har alltid likt å ha kontroll på hva jeg spiser. Jeg prøver å spise mest mulig ”ren” mat og masse grønnsaker. Havregrøt spiser jeg en til to ganger om dagen og den har hatt en veldig fin påvirkning på blodsukkeret mitt. Jeg trener en del og havregrøt er den perfekte mat for meg et par timer før trening. Ikke blir jeg for mett og blodsukkeret holder seg stabilt. Godt er det også, og ikke minst billig og sunt.

LES OGSÅ: Elsk-hat-forhold til sensorvarsler

Tips til andre

Det er viktig å påpeke at alle med diabetes har individuelle mål ut i fra alder, livssituasjon og sykdom. Jeg vil ikke si hva mine mål er, men heller gi råd om hvordan man kan få en bedre kontroll på blodsukkeret selv om dette ikke passer for alle. Men jeg synes det er verdt å prøve dersom du sliter med for høye verdier og ønsker å gjøre noe med det. Sammen med regelmessig aktivitet og trening har det i alle fall hjulpet meg veldig.

Hva er ditt beste råd til de som vil få ned langtidsblodsukkeret?

Fakta om HbA1c

HbA1c, såkalt langtidsblodsukker, er en blodprøve som viser blodsukker de siste 6-12 ukene. Man måler den andel hemoglobin som har bundet sukker til seg. HbA1c oppgis i prosent og blodsukkeret oppgis i mmol/l .

Personer uten diabetes har vanligvis verdier opp til 6.1 % mens velregulerte personer med diabetes kan ha verdier opp til 7 %.

LES OGSÅ: Kan jeg stole på utstyret?

Kilde: Diabetesforbundet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: