Kan jeg stole på utstyret?

Kan jeg stole på utstyret?

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 18.12.20 | Sist redigert: 26.07.22

Vi er heldige som tilsynelatende kan «svømme» i utvalg av medisinsk utstyr som letter hverdagen. Dette er jo bra, for all del! Men hva med de gangene når utstyret ikke fungerer som det skal? Stoler man blindt på utstyret man har fått tildelt?

Jeg er super fornøyd med min pumpe og de finesser som hører med. Jeg stoler til dels på at sensoren og pumpa går som den skal. Men av og til, og heldigvis sjelden, så får jeg en oppvekker på at jeg ikke kan stole blindt på dette utstyret.

Annonse

Akkurat som denne gangen:

 I det fjerne

Jeg kaver noe forferdelig. Det er tungt å våkne, men langt i det fjerne hører jeg en alarm. Jeg slår den av uten å se på pumpa, og dette gjentar seg. Vanligvis når jeg får slike alarmer så er det fordi jeg har høyt, men ikke faretruende høyt. Det tror jeg også denne gangen.

Pumpa har sikkert gitt alarmer i flere timer før jeg klarer å våkne såpass at jeg faktisk kaster et blikk på pumpa. Over 22 i blodsukker! I alle dager… Formen er dårlig. Det føles som jeg har vært på en to – dagers fyllekule, noe som ikke kunne stemme siden dette var på en onsdag og jeg skulle på jobb.

LES OGSÅ: Derfor har jeg alltid med meg ekstra diabetesutstyr

25,3 i blodsukker

Prøver å komme meg ut av søvndvalen. Det er tungt, men kjenner jeg blir stresset. Kan ikke huske sist jeg har vært så høy at pumpa gikk til maks,  som er 22 i blodsukker. Leter frem blodsukkerapparatet for å måle manuelt. 25,3 i blodsukker! Måler en gang til…Samme resultatet! WHAT?!

Annonse

Jeg bråvåkner, kommer kvikt til meg selv og tenker; hva spiste jeg i går? Drakk jeg noe med sukker i? Jeg finner ingen gode svar. Dette blodsukkeret er uforståelig. Jeg stresser meg til kjøleskapet for å finne en insulinpenn, slik at jeg får gitt meg selv insulin. Føler meg skikkelig elendig. Huff, for en start på dagen! Jeg skal jo på jobb!

LES OGSÅ: Når hjelpemidlene skaper blodsukkertrøbbel

Insulinpenn, en livreddende engel

Setter insulin og tar for meg pumpa. Alt ser tilsynelatende helt ok ut. Tenker: Kan insulinet kan være dårlig? Skyver det fortløpende ifra meg fordi jeg skiftet insulin i går og da fungerte det perfekt. Hva med slangen? Noen lekkasjer? Nei. Blir veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Tenker at jeg får bytte stikksted, noe jeg gjør. Når jeg snakker om «stikksted», så er dette hvor på kroppen man velger å føre inn den bitte lille kanylen som settes i underhuden og gir tilførsel til insulinet fra pumpa inn til kroppen.

LES OGSÅ: En reddende engel i kinosalen

Funker, funker ikke

Så er det å vente om det skjer noe med dosen jeg har satt med insulinpennen. Går en god time så ser jeg at jeg har gått ned til 16,8 i blodsukker. Ok, da kan det se ut til at jeg får blodsukkeret ned. Setter en ny dose, denne gangen fra pumpa for å se om jeg responderer likt med insulinpennen. Venter ytterligere godt over en time. Joda, jeg er nå nede i 11,8. Da vet jeg at pumpa fungerer.

Formen er jævlig

Drar på jobb, formen er mildt sagt jævlig. Hodet banker, er små kvalm, trøtt og sliten. Følger med blodsukkeret som en hauk. Joda, er nå nede på 7.7, selv om formen ikke er god. Gikk tydeligvis bra denne gangen også.

 Aldri en fasit

Tar så av den gamle kanylen som fortsatt står i underhuden min.. Oppdager at det er litt blod i kanylen. Kanskje er dette årsaken til at jeg fikk et uforklarlig høyt blodsukker? Det svaret vil jeg nok aldri få da det ikke finnes en fasit. En slik hendelse medfører at jeg reflekterer over om man kan stole fullt og helt på utstyret man har fått tildelt?

LES OGSÅ: Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: