Matnerd på tur til Tyrkia

Matnerd på tur til Tyrkia

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Eksotisk krydder i fjerne himmelstrøk, spennende lukter og sanseinntrykk… Her er en smak av Tyrkia!

Annonse

I sommer var jeg i Tyrkia for første gang. Matnerd som jeg er, var jeg veldig spent på det tyrkiske kjøkkenet. Var det noe annet enn kebab med boksmais, krydret og fett lammekjøtt? Eller ville det gi meg nye smaksopplevelser?

Vanvittig godt!

Tyrkia er noe helt annet matmessig enn den kebaben vi spiser her hjemme. Det kan jeg skrive under på. Vi spiste kebab på ”gata” en dag og den var helt annerledes enn den vi får her (selv om jeg liker den også, altså). Kjøttet var rent og det var andre og mildere krydder. Mais brukte de ikke der jeg spiste. Pitabrød så jeg ikke, de brukte en tortillaliknende lefse som var tynn og smakfull. Ikke ulikt lefsa som brukes på ”rullekebab” her hjemme.

En helt fantastisk kombinasjon av smaker!

Les også: Med blindpassasjer i bagasjen – Å reise med diabetes

Spiste oftest på restaurant

Jeg var litt skeptisk til å spise ute i Tyrkia, men det gikk veldig fint. Jeg prøvde å spise mest mulig rene råvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker og omeletter. I tillegg hadde jeg med meg havregryn, slik at jeg lagde meg en porsjon grøt i løpet av dagen. Jeg var forsiktig med å spise mat jeg ikke visste hva inneholdt, og det var vanskelig å handle i matvarebutikker. Det var rett og slett umulig å skjønne hva maten inneholdt.

Stort sett alle måltider ble spist ute på restaurant, men i tillegg hadde jeg med meg noe mat i bagasjen som jeg var trygg på hvordan påvirker blodsukkeret mitt. Jeg hadde med havregryn og rug, så jeg kunne lage meg grøt. Stevia og sukrin var og med for dette var umulig å få tak i Tyrkia. Jeg hadde også med proteinbarer jeg bruker ved føling om natten. Disse vet jeg akkurat hvor mye jeg skal spise av ved føling. Faktisk så ble jeg tom både for havregryn og proteinbarer et par dager før hjemreise, for det ble noen lave blodsukkerverdier i løpet av uka.

Annonse

Jeg var litt skeptisk til å spise ute i Tyrkia, men det gikk veldig fint.

Les også: Min reise til bedre blodsukkerkontroll

Trengte mindre insulin

Du trenger stort sett mindre insulin i varmen. Siden du i tillegg også spiser mindre, er det normalt å justere insulindosene når det er så varmt. Jeg justerte ned både korttids- og langtidsinsulinen. Jeg målte blodsukkeret oftere enn vanlig og så ganske kjapt at varmen påvirket i ganske stor grad.

Les også: Hverdag versus ferie – hva er best?

En verden av krydder

På restaurantene hadde de ulike typer kebab. Kebab betyr tynne skiver av kjøtt. Kebaben jeg la min elsk på, het ali nazik kebab. Den bestod av lammekjøtt i grønnsaker på en seng av aubergindipp med yoghurt. En helt fantastisk kombinasjon av smaker, der salt og sterke krydder var fraværende. Tyrkerne bruker lite salt og faktisk lite krydder. De bruker masse grønnsaker sammen med moderate mengder kjøtt i ulike kombinasjoner. Jeg synes det var helt utrolig godt og spennende.

Tyrkisk favoritt

Etter jeg kom hjem har jeg prøvd å lage aubergindippen jeg fikk servert i Tyrkia. Jeg synes jeg har fått den ganske lik og har spist den flere ganger i uka etter jeg kom hjem. Den passer som dipp sammen med grønnsaker til forrett eller kos, eller som tilbehør til stekt kjøtt og grønnsaker. Den passer sikkert til fisk også, men det har jeg foreløpig ikke prøvd.

Prøv den deilige aubergindippen du og! Her får du oppskriften: Uimotståelig auberginedip med yoghurt

Les mer om Kristis Tyrkia tur her: Med diabetes i ekstremvarme

Har du spennende reiseopplevelser?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: