6 positive sider ved å ha diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 21.03.16 | Sist redigert: 08.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Med en kronisk sykdom som diabetes har jeg erfart hvor viktig det er å tenke positivt og glede seg over de små tingene i hverdagen. Derfor har jeg like greit laget en liste over 6 positive sider ved å ha diabetes.

Annonse

I ti år har jeg levd med denne sykdommen. Så klart ville jeg vært foruten om jeg kunne valgt, men slik er det dessverre ikke.

At jeg en dag vil kunne bli kurert for min diabetes, er en fantastisk, men ganske urealistisk tanke. Dette er ikke noe jeg tør håpe på, selv om det er viktig å leve i håpet.

Vitenskapen kommer jo stadig lenger og det finnes flere eksempler på mennesker som har blitt kurert for sin diabetes, på ulike måter. På tross av dette, kan verken du eller jeg leve livet vårt som om det kommer en kur i morgen, eller i nærmeste fremtid.

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sies det. Forhåpentligvis kan en si dette om diabetes også, selv om det til tider kan være vanskelig å tenke slik. Likevel har jeg klart å komme frem til til hele seks ting som jeg mener er positivt ved å leve med denne sykdommen.

LES OGSÅ: Hverdagen er god med diabetes

Annonse
Tankefull kvinne internett data

Det er mye positivt med fellesskapet som kommer av sosiale medier og Internett, men det kan også føre til at man sammenligner seg med andre hele tiden. Foto: iStock

1) Større innsikt i egen kropp og helse

Kontroller hos diabetessykepleier, årlige kontroller hos lege og regelmessige synstester, gjør at jeg har en oversikt over hvordan det står til med min egen helse. Et paradoks er jo at dette er på grunn av diabetesen, men likevel, jeg får tett og god oppfølging av helsevesenet.

2) Større kunnskap om kosthold og ernæring

En med diabetes vil mye tydeligere merke konsekvensene av «dårlig» mat enn en uten diabetes. Dette både visuelt gjennom blodsukkermålinger, men jeg vil også tørre å påstå at vi med diabetes kjenner det bedre på kroppen.

Det er skremmende å se hva raffinert sukker, stivelse og raske karbohydrater faktisk gjør med blodsukkeret. For en uten diabetes tar kroppen selv ansvar for denne reguleringen, og man tenker(eller merker) kanskje ikke noe særlig over hva slags innvirkning ulike matvarer har på blodsukkeret.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

3) Tidligere selvstendig og mer ansvarsbevisst

Det å få en kronisk sykdom, innebærer at du plutselig får et veldig stort ansvar. Det krever innsats og selvstendighet. Selv om du kan få hjelp og støtte av de rundt deg, er det i det store og det hele du som har ansvaret for sykdommen din.

Jeg lærte raskt at dette var min jobb. Mitt ansvar. Jeg er glad for at jeg har gode støttespillere rundt meg, men i det store og hele er det bare jeg som kan gjøre den store forskjellen.

4) Struktur i hverdagen

Å leve med diabetes krever at jeg har gode og innarbeide vaner og rutiner. Klarer man å skape seg en struktur i hverdagen, er dette positivt på flere måter enn bare for diabetesen.

Det er fint å ha oversikt over hva man putter i kroppen. Foto: iStock

Det er fint å ha oversikt over hva man putter i kroppen. Foto: iStock

5) Små gleder og seire

Dette er også noe jeg vil trekke frem som positivt ved det å ha diabetes. En god måling, at man traff perfekt med insulindosen, eller klarte å fullføre en hel treningsøkt uten føling. Det gir en skikkelig god følelse.

Jeg har lært meg å glede meg over de små tingene i hverdagen og tenke at små seire er vel så viktige som store. Og det er tross alt du som definerer hva som er dine mål, hva som er dine seire.

6) Mer målbevisst

Jeg har alltid noe jeg ønsker å bli bedre på når det kommer til min diabetes. Med andre ord har jeg alltid et mål å jobbe mot. Det er motiverende når man ser resultater og oppnår målene sine.

Håper på å inspirere

Jeg håper at disse punktene kan bidra til at også du finner noe positivt ved det å leve med diabetes. Kanskje du allerede har noen tanker om dette eller noen andre positive ting du vil trekke frem?

Litt galgenhumor til slutt: En god venninne sa en gang til meg, «Vel, om ikke annet, så trenger du ikke leve i frykten for at du en dag skal bli rammet av denne sykdommen». Jeg kunne ikke annet enn å si meg enig.

LES OGSÅ: Hverdagsvaner – fremhev det positive i hverdagen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: