– Diabetesen gir meg større mestringsfølelse

– Diabetesen gir meg større mestringsfølelse

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 04.04.17 | Sist redigert: 02.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er lett å føle at diabetes bare har negative konsekvenser. Mange tenker på ting man ikke kan gjøre. Kanskje de får mindre frihet og rett og slett blir mer begrenset av sykdommen. Men la oss se ting fra den lyse siden et lite øyeblikk.

Annonse

Jeg har hatt diabetes i snart fire år, og selvfølgelig gir sykdommen enkelte begrensninger. Jeg føler samtidig at det jeg oppnår gir en større mestringsfølelse med diabetes, nettopp fordi sykdommen legger til en ekstra utfordring i alt jeg gjør.

Dette gjør at jeg ikke bare oppnår det jeg satte ut for å klare, men jeg overvant utfordringen som kommer med sykdommen i tillegg. Et eksempel: Når jeg bestiger et fjell, så har jeg både klart turen og klart den med diabetes.

LES OGSÅ: Evnen til å se det positive

Sette seg mål

Når man er ung, som jeg vil påstå at jeg er med mine 22 år, så er det gøy å sette seg mål. Jeg liker å klare nye ting og gjennomføre tøffe utfordringer, og jeg har spesielt sansen for å være i naturen.

Et av målene mine er å være den første til å gjøre noe. For eksempel å være den første til å bestige et bestemt fjell, eller være den første til å utforske en ukjent skog. Med all teknologien og informasjonen som finnes dag synes jeg det er vanskelig å finne uberørte steder og dermed vanskelig å oppnå målet mitt. Men hvis man tenker positivt er det her diabetesen kan komme inn.

Annonse

Jeg kan være den første med diabetes som klatrer det fjellet, eller den første med diabetes som utforsker den ukjente skogen.

Være den første

I sommer gikk jeg Besseggen og Galdhøpiggen med en dags mellomrom. Kanskje jeg er den første med diabetes som har gjort det?

Hvis jeg ikke er det, så er jeg nok garantert den første med diabetes som har besteget begge fjellene på samme uke med en dalmatiner.

LES OGSÅ: Å bruke diabetesen som unnskyldning

Lever bedre med sykdommen

Sykdommen trenger ikke bare å være en hindring, men den kan brukes til å oppnå store ting. Om ikke stort globalt, så kan det gi en stor personlig seier avhengig av hvordan du lever med den. I hver seier føler jeg dobbelt glede, nettopp fordi jeg klarte det med diabetes.

Ved å se slik på sykdommen føler jeg at jeg har blitt en sterkere person og har et bedre liv med diabetes.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: