Hverdagen er god med diabetes

Hverdagen er god med diabetes

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 20.01.17 | Sist redigert: 08.03.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når jeg ser tilbake på årene med diabetes, kan jeg knapt huske en dag der jeg har vært lei.

Annonse

Stort sett lever jeg mer enn godt med sykdommen, og etter å ha tenkt litt på hvorfor det har seg slik kom jeg fram til et par ting.

For det første er jeg stort sett en positiv type med en åpen innstilling til diabetes og jeg er åpen om diagnosen. Det er ikke sikkert alle kjenner seg igjen her, men jeg håper virkelig at ikke alle utelukkende har dårlige ting å si.

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Hektiske tider og variert blodsukker

De siste månedene er nok «kontrollert kaos» beste beskrivelsen av blodsukkeret mitt. Jeg har hatt influensa, flyttet fra Finland til Norge, begynt på nytt studium og vært på to utenlandsturer. Alt i løpet av to måneder.

Blodsukkeret har vært varierende som en berg og- dalbane til helt stabilt og jevnt. Enkelte dager og perioder vil ikke blodsukkeret samarbeide.

Annonse

Med noe så komplekst som blodsukkerkontroll kan man ikke i alle perioder av livet forvente gode verdier.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Realistiske forventninger

Mitt utgangspunkt er selvfølgelig at sykdommen skal være under kontroll, men jeg har også et liv ved siden av.

Jeg har et behov for å unne meg noe ekstra en gang i blant og da kan blodsukkerverdiene bli noe nedprioritert for en kveld.

I de periodene blodsukkeret ligger høyt, prøver jeg å finne ut hvorfor. Er det stress, sykdom, eksamen, ny mat, flytting?

Det er ikke alltid en forklaring på det, sånn er det dessverre noen ganger med diabetes. Når dette er gjort setter jeg som regel litt ekstra insulin (blodsukkeret må jo ned igjen også).

Det jeg ikke gjør er å bli fortvilet over situasjonen, for jeg vet at hvis jeg spiser riktig, setter insulin og følger med vil jeg komme tilbake til normale verdier igjen.

Det er ikke farlig med kortvarige høye blodsukker, og klarer jeg å ikke la de høye verdiene gå innover meg får jeg senket det på en mer effektiv måte.

Her gjelder det å finne balansen

Til tider er kroppen under stress grunnet alt som skjer i hverdagen. Noen ganger merker jeg det godt på kroppen, andre ganger er det bare blodsukkeret som gir utslag for at kroppen er stresset.

I de periodene blodsukkeret svinger, tenk over hva det er som kan være med på å forårsake det, og tenk at det ordner seg.

ALT påvirker blodsukkeret, og hvis man blir stresset eller oppgitt over høye blodsukkerverdier kan dette være med på å gjøre det vanskeligere å senke dem.

Noen ganger er det for min del nødvendig å sette måltallet til blodsukkeret høyere enn jeg gjør til vanlig.

For eksempel klarer jeg ikke å holde blodsukkeret like stabilt de ukene det skjer mye ekstra, som jeg gjør i en vanlig uke.

Å være åpen med de rundt meg

Jeg snakker med alle mine nærmeste venner og familie om hvordan det går med blodsukkeret.

De vet like godt som meg hvilke utslag jeg får på kroppen når jeg får føling, og det har i noen tilfeller hendt at venner har påpekt at jeg bør måle blodsukkeret før jeg selv har merket at det er lavt.

I perioder når det er høyt kan jeg også diskutere med dem hva årsaken kan være.

Det at jeg har så mange å snakke om diabetes med hjelper meg veldig i hverdagen. De begynner alle å få god kjennskap til hva diabetes innebærer og hvordan min kropp reagerer.

Jeg går aldri inne med tanker jeg føler jeg skulle «luftet» for andre. Dette er for min del en medvirker til å ha en god hverdag med diabetes type 1.

LES OGSÅ: Åpenhet rundt diabetes

Min fremtid med diabetes

Fremtiden min med diabetes ser jeg veldig positivt på. Kunne jeg sluppet unna ville jeg selvfølgelig det, men enn så lenge er ikke det noe alternativ.

Det kommer ut flere og flere produkter på markedet, og det forskes på alle tenkelige muligheter for behandling av diabetes type 1. Dette tar tid, men flere alternativer kommer for å gjøre hverdagen vår enda lettere.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: