Pårørende til en med diabetes? Disse rådene kan redde liv!

Pårørende til en med diabetes? Disse rådene kan redde liv!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 18.12.20 | Sist redigert: 03.11.22

Er du pårørende, kjæreste, kollega eller venn til en som har diabetes, så er det viktig at du setter deg inn i sykdommen. Her er listen over ALT du trenger å vite!

For en med diabetes er det et skremmende scenario å få alvorlig føling eller insulinsjokk hvis de rundt deg ikke vet hva de skal gjøre. Jo mer du setter deg inn i sykdommen, jo bedre og tryggere er det både for deg og den som har diabetes.

Annonse

Føling og lavt blodsukker (hypoglykemi)

Lavt blodsukker (hypoglykemi) betyr at blodsukkerverdien er på 3.9 mmol/ l eller lavere. Når det oppstår symptomer på grunn av at blodsukkeret er for lavt, kalles det føling.

Alle som bruker insulin bør alltid ha noe søtt (søt drikke, honning, syltetøy e.l.) lett tilgjengelig. Lette følinger er vanlig for personer med godt regulert diabetes type 1. Personer som bruker insulin og som har tendenser til alvorlige følinger, bør ha en Glucagon-sprøyte med seg. Denne bør pårørende lære å sette.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk!

Viktig om føling

​Symptomene kan komme når blodsukkeret fremdeles er normalt, men faller raskt. De fleste merker ubehag eller får en reaksjon når blodsukkeret kommer ned i området 3,3–2,5 mmol/l. Men dette varierer fra person til person – både hvor lavt blodsukkeret er når du får føling og hvordan du merker følingen. Ved mistanke om føling er det er viktig å måle blodsukkeret. Symptomene varierer fra person til person.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg føling

Annonse

Vanlige symptomer på føling er:

Svetting, skjelving, blekhet, nummenhet/prikking i lepper/tunge, hjertebank, hodepine, synsforstyrrelser, kvalme, endret oppførsel, økt matlyst eller sult.

Symptomer på alvorlig føling kan være:

Forvirring, sterkt unormal oppførsel, talevansker, dobbeltsyn, nedsatt bevissthet, bevisstløshet.

Alvorlig føling kan føre til insulinsjokk.

LES OGSÅ: Tåkehode etter føling

Slik behandles lett føling:

En lett føling kan behandles med mat eller drikke. Ett glass juice, melk, frukt, druesukkertabletter, honning eller et par sukkerbiter går raskt over i blodet og gir i løpet av 10–20 minutter den nødvendige blodsukkerstigningen.

Er det lenge til neste måltid, bør vedkommende spise for eksempel 1–2 brødskiver eller annen mat i tillegg for å opprettholde blodsukkeret til neste måltid.

Det kan være lurt å måle blodsukkeret før og etter næringsinntaket.

LES OGSÅ: Føling alene for første gang

Slik behandles alvorlig føling:

Nedsatt bevissthet? Hvis en som bruker insulin raskt får nedsatt bevissthet eller mister bevisstheten, kan det tyde på en alvorlig hypoglykemi (sterk føling). Ved alvorlig føling må personen raskt få noe sukkerholdig å drikke eller spise.

Gi noe søtt eller Glucagon: Hvis det ikke er mulig å tilføre druesukker eller noe annet søtt gjennom munnen på grunn av bevisstløshet eller sterk motstand, kan pårørende eller helsepersonell sette 1 mg Glucagon i underhudsfettet, som ved en vanlig insulininjeksjon. Blodsukkeret vil da stige med 2,5–3,5 mmol/l.

Kontakt lege: Kontakt lege/helsepersonell dersom personen ikke våkner raskt, slik at injeksjon av glukose kan settes intravenøst.

Glucagon kan gi kvalme og oppkast. Derfor er det ekstra viktig å legge personen i sideleie. Det er også viktig å være klar over at den blodsukkerstigende effekten av Glucagon er kortvarig, og at følingen kan komme raskt tilbake. Når personen våkner, så gi noe karbohydratholdig å spise. Men ikke for mye. Mange er kvalme etter å ha fått Glucagon.

Sykehusinnleggelse er oftest ikke nødvendig for en person med insulinbehandlet diabetes som klarner raskt opp etter tilførsel av karbohydrater eller bruk av Glucagonsprøyte.

Ved alvorlig hypoglykemi hos personer med diabetes type 2 som bruker blodsukkersenkende tabletter, bør lege kontaktes uansett, fordi faren for tilbakefall er stor. Dette gjelder særlig tabletter som inneholder sulfonylurea.

Hypoglykemi skyldes for mye insulin i blodet, og det kan være flere grunner til at dette skjer. Det kan komme av for høye insulindoser, at man har spist for lite, anstrengt seg for mye uten å justere insulintilførsel, eller at man har drukket mye alkohol.

Her får du noen enkle, men svært viktige tips til hvordan håndtere en slik situasjon. Disse kan du dele med venner, kolleger og andre som kan hjelpe deg dersom et insulinsjokk skulle inntreffe.

LES OGSÅ: Har du type 1 diabetes? Dette skjer i kroppen din!

Symptomer på hypoglykemi

Det finnes en rekke symptomer på at en med diabetes har en alvorlig føling. Slike symptomer kan være svetting, blekhet, skjelving og nummenhet. Tale-og hukommelsesvansker og forvirrethet er andre vanlige tegn på insulinsjokk.

Det er typisk at personen blir vanskelig å komme i kontakt med. Noen kan også bli aggressive, ha en sterkt unormal eller voldsom oppførsel. Er tilstanden vedvarende kan pasienten utvikle kramper og miste bevisstheten.

Symptomer kan variere i stor grad fra person til person. De fleste som har diabetes vet likevel hvordan de selv reagerer ved for lavt blodsukker. Det kan være lurt å informere personer du omgir deg med om nettopp disse, slik at de ikke er helt rådville dersom et insulinsjokk skulle skje.

Dersom du ser en du tror har en føling, kan du også forsøke å spørre vedkommende hvilke symptomer de tidligere har opplevd.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Hva skal du gjøre om en person får insulinsjokk?

Dersom du ser en person som opplever alvorlig føling, er det viktig at du er rolig og samlet. Å vite hva man skal gjøre kan være livssviktig. Det er også svært viktig at personen som er under en alvorlig føling ikke får satt insulin.

I stedet skal du få personen til å drikke litt juice eller sukkerholdig saft. Druesukkertabeletter, vingummi eller en sukkerbit vil også hjelpe på insulinsjokket. Alt med sukker hjelper, men ikke få i deg for mye. Da vil blodsukkeret stige for mye og for raskt.

Ved våken/ halvvåken tilstand og er i stand til å drikke og svelge:

  • Gi et glass med fruktjuice eller sukkersøtet saft, 20-25 gram druesukker, honning eller hvitt sukker

Ved bevisstløshet:

  • Må personen med føling ikke få mat og drikke
  • Forsøk å smøre litt honning på innsiden av munnhulen
  • Om følingen vedvarer bør du ringe 113
  • Injisere glukagon i lårmuskelen (kun dersom du er opplært til dette)

Etter 10–15 minutter skal du kontrollere blodsukkeret. Hvis det ikke er steget, skal du gjenta det ovenstående. Har personen det bedre etter 10–15 minutter, kan du for eksempel gi en skive rugbrød.

Noe av det viktigste er at insulin ikke må settes så lenge blodsukkeret er lavt!

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Kilder: Diabetesforbundet.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: