Tåkehode etter føling?

Tåkehode etter føling?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 31.01.20 | Sist redigert: 01.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Føling er en del av hverdagen for oss med diabetes type 1. Ofte blir man sliten og trøtt etter en episode med lavt blodsukker. Men har dere opplevd å bli «tåkete» i hodet?

Jeg har alltid fått høre at diabetesen kommer til å endre seg over tid. Det har jeg også merket på flere måter. En av de store endringene jeg har følt på det siste året, er at jeg kan bli surrete og har vanskelig for å fokusere og konsentrere meg etter og ha hatt lavt blodsukker. Dette gjelder på dagtid siden jeg sover videre etter lavt blodsukker på natten og ikke legger merke til det. Det skjer ikke hver gang, og jeg ser foreløpig ingen mønster.

Annonse

Vanskelig å fokusere

Jeg har en jobb der jeg sitter mye foran skjerm og skriver. Ofte krever arbeidet konsentrasjon og fokus. Selv om jeg stort sett har kontroll på blodsukkeret på dagtid, hender det jeg blir lav i arbeidstiden. Det er ikke noe drama rundt det. Jeg har CGM (kontinuerlig blodsukkermåler) som varsler meg før jeg blir for lav. Likevel har jeg den siste tiden merket en endring i hvordan jeg reagere etter lavt blodsukker. Jeg får problemer med å konsentrere meg og det er akkurat som om hjernen ikke responderer. Utrolig ubehagelig og ikke minst irriterende når du sitter på jobb og produserer.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg å ha lavt blodsukker

Skjer ikke hver gang

Heldigvis skjer ikke dette hver gang jeg får lavt blodsukker, men det har blitt oftere de siste månedene. Det skjer ikke daglig. Det er også varierende hvor lenge det varer. Siden dette er relativt nytt har jeg ikke diskutert det med min endokrinolog eller diabetessykepleier. Men jeg har sjekket litt på internett og funnet ut at det er en vanlig tilstand for mange kroniske sykdommer der hormoner er involvert. Tåkehode er ikke et medisinsk begrep, men tretthet, treghet, lite energi og sliten er ord som assosieres med tåkehode.

LES OGSÅ: Når kroppen sier stopp

Hva er løsningen på tåkehode?

Jeg har foreløpig ikke funnet en løsning på problemet. Det beste hadde selvsagt vært å unngå lavt blodsukker, men det vet vi er umulig. Siden jeg ikke vet når det kommer, er det vanskelig å planlegge arbeidsdagen i forhold til krevende arbeidsoppgaver der jeg må være skjerpet. Men jeg har begynt og alltid starte arbeidsdagen med de mest krevende arbeidsoppgavene. Av og til utsetter jeg å spise frokost og sette insulin til litt ut på formiddagen. Dette fungerer så lenge jeg ikke blir sulten. Da spiser jeg selvsagt.

Annonse

Jeg har også funnet ut at det kan hjelpe å gå ut og lufte seg en ti minutters tid. Både bevegelse og frisk luft hjelper. Presser jeg meg selv til å jobbe med krevende arbeidsoppgaver når jeg har tåkehode, blir jeg bare enda mer frustrert. Da gjør jeg heller noe praktisk eller annet som ikke krever et skjerpet hode.

Har du erfaring med tåkehode som du vil dele?

LES OGSÅ: Dette bør familien din vite om blodsukkeret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: