Slik opplever jeg å ha lavt blodsukker

Slik opplever jeg å ha lavt blodsukker

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 27.06.18 | Sist redigert: 02.08.22

Jeg får ofte spørsmålet om hva som er verst av høyt eller lavt blodsukker. For å si det enkelt; begge deler kan være alvorlig og ingen av delene er særlig behagelig. Men, hva er egentlig symptomene på lavt blodsukker og hvordan oppleves det for meg?

Når har man egentlig lavt blodsukker? Hva man opplever som for lavt, at man har en såkalt føling, vil variere noe.

Annonse

Diabetesforbundet skriver at de fleste vil merke ubehag og få føling når blodsukkeret er under 3.5 mmol/l, og lavt blodsukker defineres som blodsukkerverdier under 4 mmol/l. Dette stemmer godt for meg.

LES OGSÅ: 4 fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor

Opplevelsen av en føling er forskjellig

Hvordan man opplever en føling, vil også variere fra person til person. Noen med diabetes har heller ikke følingssymptomer.

Så langt har jeg heldigvis bare hatt et par såpass alvorlige følinger at jeg har trengt hjelp.

Er det noe jeg er glad for, så er det at jeg har tydelige følingssymptomer og at følingene mine sjeldent er alvorlige. Jeg opplever heller det som kalles «lette» og «moderate» følinger.

Annonse

LES OGSÅ: Har type 2 diabetes – fikk skremmende føling!

Symptomer på lavt blodsukker

Diabetesforbundet oppgir følgende symptomer ved en lett til moderat føling;

  • konsentrasjonsvansker
  • blekhet
  • skjelving/risting
  • svetting
  • nummenhet/prikking i lepper/tunge
  • hjertebank, hodepine
  • sult/tørste
  • forandring i oppførsel
  • kvalme

Konsentrasjonsvansker, sult og svetting er symptomer jeg kjenner meg veldig igjen i. Men, jeg opplever ofte også en slags svimmelhet – at det flimrer for øynene og at beina føles som gele. Jeg merker også at det blir slitsomt å snakke og jeg blir trøtt.

Da jeg var yngre og fikk føling, var kodeordet mitt alltid at jeg var svimmel. Det var slik jeg opplevde det.

Våkner jeg på natten med føling er jeg ofte veldig svett eller klam, det går rundt i hodet og jeg er nærmest desperat etter noe å putte i munnen. Dette fordi jeg ofte våkner fordi blodsukkeret er kritisk lavt.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her et knippe mulige årsaker til at blodsukkeret daler

Vanskelig å begrense matinntak

Når jeg til daglig opplever lavt blodsukker, synes jeg det er litt lettere å modere seg med tanke på matinntak. Men, opplever jeg en litt mer alvorlig føling, blir også sultfølelsen betydelig sterkere og jeg kan fort spise veldig mye.

Jeg synes det er vanskelig å stoppe å spise før jeg kjenner blodsukkeret er på vei opp igjen, og det kan ofte ta litt tid.

Hvordan opplever du å ha lavt blodsukker?

Kilder: Diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: