Tabubelagt å snakke om svette!

Tabubelagt å snakke om svette!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 21.06.17 | Sist redigert: 10.02.22

Dette temaet føler jeg er litt tabubelagt. Det snakkes nesten aldri om svette i det daglige, og jeg liker heller ikke å tenke på det.

For oss som har diabetes er det normalt å svette ved lavt blodsukker, men det er allikevel ikke noe gøy å innrømme det. Som regel kjenner jeg andre følingssymptomer før svetten, og dermed rekker jeg å øke blodsukkeret før nettopp dette «ekle» symptomet begynner. Om natten derimot er dette nærmest umulig.

Annonse

LES OGSÅ: Dette er svangerskapsdiabetes

Svette netter

Flere ganger om nettene har jeg våknet opp, dyvåt av svette, med nattskjorten klistret inntil huden min. Det er ikke noe gøy, men da ligger som regel selve hypoglykemien i tankene og jeg fokuserer heller på å få i meg mat. Når jeg derimot er på overnattingsbesøk med venninner og ligger rett ved siden av dem, er det det verste jeg vet å våkne opp av føling og være klissvåt. Jeg blir først og fremst flau, men samtidig vet jeg at det er en ufrivillig del av min sykdom, og det vet heldigvis de også.

Sosialt ubehag

Det er dessverre ingenting man kan gjøre for å unngå at dette symptomet oppstår. Jeg er heldig som har gode venner og familie som forstår, men jeg tror at mange med diabetes kan ha en slags skrekk når det kommer til overnattingsbesøk og lignende sosiale situasjoner. Man kan bli sosialt hemmet på grunn av frykt for føling og derav svette, men det er utrolig viktig å huske at dette er en normal del av sykdommen.

Unngå ubehagelige situasjoner

Å informere de rundt oss er det viktigste man kan gjøre for å unngå ubehagelige situasjoner når det kommer til føling. Hvis de rundt deg vet hvorfor, så blir det plutselig ikke så skummelt å være svett. I stedet for å uroe seg for at det skal skje, er det viktig å heller fokusere på å holde blodsukkeret stabilt og dermed også forebygge de ubehagelige symptomene.

LES OGSÅ: Mange ulike årsaker til føling

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: