Tips til trening i varmen

Tips til trening i varmen

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 20.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sommeren er her og jeg er klar for sol og varme dager! Trening ute er utrolig deilig, men nå i varmen er det lurt å ta noen forhåndsregler!

Annonse

Med vår og sommer er det også endelig mulighet for å trene ute igjen, uten å bli våt og kald. Jeg er glad i å trene inne, men må ha noen turer ute når det er mulighet for det. Jeg bor helt i skogkanten og har gode muligheter for utetrening.

Jeg bruker skogen for lite, men har bestemt meg for å bli flinkere denne sommeren. Kontrollfreak som jeg er, tar jeg mine forholdsregler. Her er mine beste tips for å trene ute når man har diabetes!

LES OGSÅ: Hold deg sprek i sommerferien!

Ha kontroll på blodsukkeret

Før man trener ute i varmen er det viktig å ha god kontroll på blodsukkeret. Jeg er så heldig at jeg har CGM og det gir meg tryggheten jeg trenger. Jeg ligger alltid litt høyere i blodsukker når jeg trener ute og særlig hvis det er varmt. Men med CGM kan jeg ligge lavere enn jeg gjorde tidligere.

Men ta gjerne med blodsukkerapparatet når du er ute. Mål noen ganger gjennom økten dersom du er usikker. Har du erfaring med å trene, så vet du også hvor du bør ligge før en treningsøkt.

Annonse

Ha med deg noe som får opp blodsukkeret raskt

Jeg løper alltid med et løpebelte som har plass til måleutstyr, mobil og følingsmat. Jeg er glad i ulike typer barer og tar gjerne de med litt ekstra karbohydrater med på tur. Ellers er druesukker også enkelt å ha med seg. Sjokolade blir gjerne litt klissete hvis du har det tett mot en overopphetet kropp i varmen.

I varmen er det faktisk bedre med en gel, druesukker eller annet i fast form som ikke smelter.

LES OGSÅ: Med diabetes i ekstremvarme

En drikkeflaske er også nyttig å ha med. Det finnes mange praktiske løsninger på markedet. Jeg har et magebelte med plass til flaske som jeg bruker på lengre turer. Jeg har også en liten vannflaske (2,5 dl) som jeg kjøpte i Spania for mange år siden. Den er så liten at jeg kan holde den i hånden når jeg løper.

LES OGSÅ: Drikk mer vann!

Tren et sted du kjenner til

Er du usikker på hvordan blodsukkeret reagerer på trening i varmen, så er det lurt å trene et sted du er godt kjent. Av og til har jeg kjørt til en idrettsbane og løpt runder rundt der. Dette har vært hvis jeg har hatt ustabilt blodsukker og ikke har tatt sjansen på å løpe i marka eller ukjente steder.

Kanskje litt kjedelig å løpe i «ring», men bedre enn å sitte i sofaen!

LES OGSÅ: Hva foretrekker du av hverdag eller ferie?

Løp gjerne sammen med noen

Å trene sammen med noen er både hyggelig og inspirerende, bare man ikke skravler mer enn man trener… Ja takk begge deler, sier jeg. Særlig på varme dager synes jeg det er trygghet å løpe sammen med noen jeg kjenner.

Jeg har også alltid med meg mobiltelefonen, i tilfelle jeg løper meg bort eller får trøbbel med blodsukkeret. Det er alltid en trygghet!

LES OGSÅ: Boost treningsgleden

Si fra hvor du skal

En annen trygghet er å alltid si fra til noen hvor du har tenkt å løpe og hvor lenge du blir borte. Særlig på nye steder (feks på sommerferie) synes jeg dette er nyttig. Hvis du sier du blir borte en time, kan de hjemme kjapt slå alarm hvis du ikke er hjemme eller svarer på telefonen.

LES OGSÅ: Slik kan du trene helt gratis

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: