Enda flere fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor (Del 3 av 4)

Enda flere fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor (Del 3 av 4)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 23.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De siste syv månedene har jeg brukt dette hjelpemiddelet, og på denne tiden har jeg gjort meg noen erfaringer. Noen gode, noen dårlige. Her er enda et knippe fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor.

Annonse

Lurer du på hva du får av fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor? Kanskje kan mine erfaringer være til hjelp for deg.

I disse innleggene vil jeg fortelle om mine ærlige erfaringer vedrørende bruk av blodsukkersensor. Dette innebærer naturligvis både fordelene og ulempene ved hjelpemiddelet.

I dette innlegget vil jeg ta for meg flere av fordelene, les gjerne om resterende fordeler i del 1, og ulempene i del 2 og 4.

1. Mindre inntak av karbohydrater

Jeg har innsett nå at det ofte ikke skal så mye til for at blodsukkeret går oppover igjen. Derfor har jeg klart å minimere inntaket av karbohydrater, noe som også medfører færre kalorier og forhåpentligvis færre kilo etterhvert. Vinn-vinn.

Ofte holder det med et halvt glass sukkerholdig saft for min del, i motsetning til tidligere hvor jeg kunne spise store mengder brød for å få opp et lavt blodsukker.

Annonse

LES OGSÅ: Kontrollert og trygg vektnedgang for insulinbrukere

2. Færre korreksjonsdoser

Tidligere har jeg ofte satt flere korreksjonsdoser med hurtigvirkende i løpet av dagen, spesielt i forbindelse med middag, eller dessert.

Hurtigvirkende insulin virker vanligvis veldig seint på meg, og det har resultert i at blodsukkeret stiger og stiger. Derfor har jeg ofte satt insulin for å reparere før skadene blir for store, og blodsukkeret blir for høyt.

Men ofte har dette resultert i at blodsukkeret går veldig raskt ned når insulinet først starter å virke, og dermed blir for lavt.

Marte viser frem blodsukkersensoren på magen

Foto: Marte Haaje Jacobsen.

Har prøvd alle mulige løsninger, som å sette insulin tidligere og lignende, men ingenting har hjulpet.

Med sensoren kan jeg se når blodsukkeret begynner å stabilisere seg, og ofte slipper jeg unna med flere korreksjonsdoser og påfølgende lavt blodsukker. Dette har vært veldig verdifullt for min del!

Nå har jeg derimot startet med et ekstra hurtigvirkende insulin, som gjør det enda lettere å holde blodsukkeret stabilt. Dette skal jeg skrive om i et annet innlegg.

LES OGSÅ: Hvordan tilpasser man seg et økt insulinbehov?

3. Lettere liv i stressende perioder

Som skrevet om tidligere har sensoren hjulpet meg mye i forbindelse med stressende situasjoner på skolen, og under eksamen. Dette har blitt enda bedre i høst.

Jeg har faktisk ikke hatt et eneste problem med blodsukkeret i forbindelse med studier dette semesteret – det er en ny rekord for min del. Og selvfølgelig er det en veldig stor seier å gjennomføre harde perioder med studier, uten å bekymre seg for lavt blodsukker, eller lavt blodsukker om nettene.

Drømmen var at sensoren kunne bidra til en mer aktiv hverdag, og etter hvert vektreduksjon – noe den absolutt har gjort.

LES OGSÅ: Så lite aktivitet skal til for å leve lenger

4. Drømmen om vektreduksjon

Da jeg fikk sensoren i våres bestemte jeg meg for at jeg skulle bruke sommeren til å begynne å trene igjen. Etter et år som nærmest inaktiv var det skummelt å våge å være aktiv igjen.

Forhåpentligvis ville jeg klare å se trender på blodsukkeret, som kunne motivere til å pushe kroppen enda hardere, noe jeg ikke kunne eller turte tidligere.

Har fortsatt en jobb å gjøre på dette planet, men nå har jeg trent i flere måneder, og føler at det går bedre og bedre. Jeg tør å pushe meg mye, og tør også å trene rett etter jeg har stått opp, noe jeg aldri turte før.

Balansen mellom aktivitet, insulin og mat er fortsatt ikke optimalt, men det har også blitt bedre.

Drømmen var at sensoren kunne bidra til en mer aktiv hverdag, og etter hvert vektreduksjon – noe den absolutt har gjort. Dette er også noe av grunnen til at jeg fikk sensor.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: