Hvordan tilpasser man seg økt insulinbehov?

Hvordan tilpasser man seg økt insulinbehov?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 23.07.14 | Sist redigert: 10.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter 3 år med diabetes har jeg de siste 6 månedene fått et økt behov for insulin. Jeg vil her fortelle litt om hvordan min tilvenning har vært, og hvordan man kan tilvenne seg et høyere insulinbehov på en forsvarlig måte.

Annonse

Senproduksjon er produksjon av insulin som skjer etter at man har fått diagnosen diabetes. Denne avtar gradvis over flere år, og kan gjøre at man får et økt insulinbehov. Over en lengre periode økte insulinbehovet mitt betydelig.

Jeg har vært vant til å nesten aldri måtte sette mer enn fire enheter, normalt 2-3 enheter hurtigvirkende insulin. Det var svært ubehagelig å plutselig måtte begynne å sette 4-6 enheter til måltidene, først og fremst fordi dette garantert ville ført til en føling for litt over ett år siden.

Det var som om jeg hadde en psykologisk sperre for å sette større enhetsdoser, mest sannsynlig grunnet frykt for kraftige følinger.

LES OGSÅ: En helt vanlig dag, omtrent uten insulin. Anbefales ikke!

Endringer i blodsukkernivåene

Når jeg først fikk diabetes målte jeg blodsukkeret før hvert måltid og 2 timer etter. Jeg spiste da konsekvent hver fjerde time. På denne måten fikk jeg en god oversikt over hvordan stigningen i blodsukkeret var ved forskjellige typer mat. Og etter noen måneder gikk det automatisk å sette enheter i forhold til maten jeg så foran meg.

Annonse

Jeg kan nå normalt gå 5-6 timer mellom måltider uten at blodsukkeret faller drastisk, med mindre jeg er i fysisk aktivitet som er anstrengende. Men de siste månedene har jeg hatt veldig stigninger i blodsukkeret, spesielt hvis jeg har spist raske karbohydrater, som ris, til middag. Samtidig har jeg hatt flere kraftige følinger med blodsukker nede på 2 tallet, noe som er svært ubehagelig.

For å forhindre dette har jeg gått tilbake til å måle blodsukkeret før og etter måltider, for igjen å bli vant til mine nye enhetsbehov til forskjellig mat. Dette er noe jeg anbefaler alle med diabetes å gjøre regelmessig. Spesielt hvis man merker endringer i blodsukkernivåene over en lengre periode.

Dette har ført til at jeg har redusert HbA1c fra over 8, som den var i noen måneder grunnet høye og svingende blodsukker, til 7 der den bør ligge.

LES OGSÅ: Enda flere fordeler med kontinuerlig blodsukkersensor

Kosthold har for min del blitt mer og mer viktig etter som årene har gått. I starten kunne jeg stort sett spise det jeg ville, uten å måtte tilpasse antall enheter hurtigvirkende. Nå merker jeg derimot veldig godt hvis jeg spiser raske karbohydrater som pasta, hvit ris og lignende, og har derfor gått over til kun fullkornsprodukter.

PS! Hvis jeg spiser dårlig en dag kan jeg også merke det på blodsukkermålingene i flere dager. Jeg lurer på om det er flere av dere som har lignende erfaringer?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: