Kontrollert og trygg vektnedgang for insulinbrukere

Kontrollert og trygg vektnedgang for insulinbrukere

Øystein Jensen
Jeg er en voksen, men delvis ung 34 år gammel kar som er så heldig av å kunne leve av trening. Jobben min utfører jeg ved Norges beste klubb, nemlig Artesia på Majorstua i Oslo. Opprinnelig er jeg utdannet fysioterapeut, men har gjennom en lang prosess skjønt at det jeg gjør absolutt best på det profesjonelle plan er trening, og det å få folk til å prestere.
Publisert første gang: 31.03.16 | Sist redigert: 14.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mange trener for å se bedre ut – eller rettere sagt; de fleste trener for å se bedre ut. Kanskje er primærmålet ditt med trening noe annet, og gjerne helserelatert, men en liten del av deg nyter at en «bieffekt» er at man blir mer attraktiv. Men hvordan sørger du best for en trygg vektnedgang?

Annonse

For å oppnå endringer i fysikk, som for eksempel vektnedgang eller økt muskelmasse, holder det ikke å trene. Kostholdet må også være på plass. Det byr på utfordringer for oss med diabetes.

Vel, å øke muskelmassen kan faktisk være enklere for oss, men det å slanke seg er en utfordring.

LES OGSÅ: Få optimal helseeffekt med smartere trening

Frykten for føling

Vi er redde for føling. Og ender vi opp med en føling, må vi innta kaloririke matvarer for å komme oss ut igjen.

Frykten for føling er også en slags «hvilepute» for personer med diabetes. Man forklarer overvekten sin med sykdommen. Ærlig talt – det er kanskje vanskeligere, men alle med diabetes kan gå ned i vekt og være normalvektige ved å ha fornuftig kost og trening. Det gjelder også dere som har andre stoffskifteproblemer. Stoffskifteproblemer vil gjøre det hele enda vanskeligere, men det gjør det ikke umulig.

Annonse

Vi med diabetes har nemlig akkurat samme hovedproblem som andre når det kommer til vektnedgang; vi er for svake mentalt. Du klarer ikke å være hard nok med deg selv, du finner på unnskyldninger og du er for lat til å gjennomføre. Diabetesen blir bare atter en unnskyldning.

LES OGSÅ: Å holde et stabilt blodsukker under trening er et puslespill – men det er verdt det

trygg vektnedgang

Foto: iStock

Foto: Screenshot av appen «Lifesum».

Vil dere høre sannheten?

Det finnes ingen unnskyldninger! Jeg kan være med på at det finnes en og annen grei forklaring, men unnskyldninger duger ikke i boka mi.

Kanskje har du et spiseproblem og døyver smerten din med mat, da må du i så fall løse det problemet hos noen med det som spesialfelt. Alle dere andre; skjerpings!

Trenger du hjelp til å få en kontrollert vektnedgang? Det finnes flere apper på markedet, for eksempel en app som heter «Lifesum». Den gjør det enkelt å kalkulere dagsbehovet for kalorier, innhold av næringsstoffer i ulike matvarer og å planlegge måltidene gjennom dagen.

LES OGSÅ: Diabetes og spiseforstyrrelser: Her er tegnene du bør være obs på

Oppskriften på kontrollert og trygg vektnedgang for insulinbrukere:

1. Spis mindre kalorier gjennom dagen enn det du har behov for – da vil du gå ned i vekt.

2. Velg langsomme karbohydratkilder som havregryn, avokado, asparges, tomat og salat.

3. Reduser inntaket av poteter, ris og andre grønnsaker med høyt innhold av stivelse (søtpotet er et bedre valg enn vanlig «hvit potet»)

4. Spis moderate mengder med frukt og bær, men unngå spesielt tropiske frukter som mango, papaya og ananas.

5. Nøtter er din venn, men husk at de er relativt tette med kalorier. Unngå behandlede nøtter (salt og olje).

6. Spis lite og ofte. Pass på å ikke unngå kveldsmat dersom du lett får føling på natta.

7. Last ned en app som heter «Lifesum». Den gjør det enkelt å kalkulere dagsbehovet for kalorier, innhold av næringsstoffer i ulike matvarer og å planlegge måltidene gjennom dagen.

Lykke til!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2.3/5 3 tilbakemeldinger
Del: