Har du mistet treningsmotivasjonen?

Har du mistet treningsmotivasjonen?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 26.06.17 | Sist redigert: 29.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Noen ganger kan det føles som et ork å komme seg opp av sofaen og ut i aktivitet. La meg fortelle hvordan jeg kvittet meg med unnskyldningene og kom i gang med treningen.

Helt siden jeg begynte med organisert idrett tidlig på barneskolen, har jeg vært aktiv i en eller annen form. Da jeg begynte på ungdomsskolen sluttet jeg etter hvert med organisert idrett og begynte på et treningssenter i stedet, og dette har jeg drevet med siden.

Annonse

En viktig motivasjon for meg til å trene, er nettopp diabetesen min. Det gjør at den blir lettere å regulere, jeg trenger mindre insulin, og jeg får mer overskudd i hverdagen. På tross av dette er det ikke alltid motivasjonen er på topp.

Jeg har hatt en lang periode nå hvor jeg har trent lite, hatt et veldig svingede blodsukker og generelt tatt dårlig vare på meg selv. For noen måneder siden bestemte jeg meg for at nok er nok. Det var på tide å kvitte seg med unnskyldningene og komme i gang igjen med treningen.

Første steg var å bestemme seg. Nå skulle jeg ta tak i meg selv og gjøre en endring.

Jeg kartla unnskyldningene mine

Det andre jeg gjorde etter at jeg hadde bestemt meg, var å avdekke og kartlegge unnskyldningene mine. Hva prioriterte jeg fremfor trening? Hvilke unnskyldninger hadde jeg for å ikke trene?

Jeg lagde en liste over dette slik at jeg kunne se det svart på hvitt. Neste steg var da å ta tak i de unnskyldningene jeg faktisk kunne gjøre noe med. Jeg var allerede medlem på treningssenteret. Nå måtte jeg bare finne tid til å begynne å bruke det.

Annonse

LES OGSÅ: Å bruke diabetesen som unnskyldning

At jeg ikke orket eller hadde overskudd til å trene, var en unnskyldning jeg brukte flittig. I tillegg var det lett å skylde på at blodsukkeret hemmet meg. Det hele ble en ond sirkel. Når jeg ikke trener blir jeg mindre opptatt av kostholdet mitt. Mye sukker og usunn mat gjør at jeg blir tung både i kropp og sinn.

Med andre ord måtte jeg også ta tak i matvanene mine. Spise mat som gjør meg godt. Slik fikk jeg også mer motivasjon og overskudd til trening!

Foto: Emilie Kleven.

Sett opp en plan for uka

Planlegging er alfa omega. En unnskyldning som er lett å bruke er at man ikke har tid eller overskudd til trening. Jeg vet med meg selv at jeg har tid, og at trening ikke tar, men gir meg overskudd og energi.

For meg har det virkelig hjulpet å lage en plan for uken. Her fører jeg først inn jobb og andre avtaler. Deretter ser jeg hvor jeg har tid til å trene og plotter det inn. Og det overrasket meg hvor mye tid jeg faktisk hadde til nettopp dette. For min del handler det mye om planlegging og prioritering.

LES OGSÅ: Gå deg i form

Hør på musikk eller tren med en venn

Tiden jeg hadde til trening var altså en ting jeg kunne gjøre noe med. I tillegg investerte jeg i et par ordentlige joggesko slik at jeg ikke hadde noen unnskyldninger for å ikke trene kondisjon.

Musikk på trening er også viktig for meg. Derfor har jeg kjøpt et par trådløse hodetelefoner. Disse er gull å ha under kondisjonstrening og trening generelt. Ingen ledninger i veien!

Å trene trenger heller ikke gå på bekostning av ditt sosiale liv. Å gå tur sammen er også en fin sosial aktivitet. Dette er ofte noe jeg gjør sammen med mine venninner. Så kan man lage et godt og sunt måltid sammen etterpå! Det kan også være veldig motiverende å ha en venn å dra sammen med på trening.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: