Min reise mot et sunnere og friskere liv: Planlegging | Del 4/4

Min reise mot et sunnere og friskere liv: Planlegging | Del 4/4

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.06.16 | Sist redigert: 02.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Her er min reise mot et sunnere og friskere liv etter at jeg fikk diabetes. Her kan du lese om hvordan planlegging har reddet hverdagen min. 

Annonse

Det viktigste for meg i forhold til matlaging, og da særlig middager, er planlegging. Jeg lager alltid lister over hva jeg skal ha til middag en uke fremover. Da er det mye enklere å gå i butikken og handle, uten å måtte vri hjernen for middagsideer. Jeg følger også med på mattilbud de ulike butikkene kommer med og hva som er sesongens grønnsaker. På den måten kan jeg lage sunn mat uten å bruke hele budsjettet på mat.

Jeg er også jevnlig i Sverige, selv om det er ikke er like lønnsomt som tidligere. Det viktigste for meg med å dra dit, er det store utvalget av blant annet meieriprodukter, kosttilskudd, proteinprodukter og lettbrus (en av mine store svakheter…). Grønnsaker og frukt kjøper jeg alltid hos grønnsakshandleren, utrolig billig og god kvalitet på råvarene.

Kristi svenskehandel

Noe av det Kristi kjøpte med på forrige tur i Sverige. Foto: privat

Jeg synes både planlegging og matlaging er gøy. Nå er det trendy med matkasser og det er en fantastisk tilbud til de som har problemer med å finne på hva de skal lage til middag. For meg og min familie er matkasser helt uaktuelt, halve moroa er jo å selv finne ut hva vi skal lage!!!

LES OGSÅ: Personer med diabetes kan forbedre helsen med bedre kosthold

Hva med barna?

Jeg har to barn og vi bor sammen med min søster som også har barn. De spiser selvsagt ikke lavkarbo men vi er opptatt av at de også skal ha et sunt kosthold. Vi spiser stort sett det samme men de får også ris, pasta og poteter hvis de ønsker det. De får også tilbud om brød i matpakka, og spiser mat med sukker og godteri på lørdager.

Annonse

Likevel prøver vi å begrense inntaket også for dem, særlig når det kommer til hvetemel og hvitt sukker. Det finnes så mange andre meltyper og sukkerstatninger på markedet som er mye bedre, også for barna. Jeg synes ikke det er vanskelig å kombinere mitt kosthold med det jeg tilbyr barna, alt handler om å tilrettelegge, være bevisst og ikke gi opp!

Min yngstemann er skeptisk til både fisk og grønnsaker og jeg vet ikke hvor mange timer jeg har brukt ved middagsbordet sammen med han etter de andre er ferdig. Det har gitt resultater og nå foretrekker han spinatpannekaker og helst brokkoli til hvert et måltid!

LES OGSÅ: Slutt å skremme barn med at de får «sukkersyke»

Energi energi energi

Etter at jeg gradvis la om kosthold og begynte med treningen, kjente jeg energien komme litt etter litt. Før jeg begynte, jobbet jeg 70 prosent og lå stort sett på sofaen på ettermiddagene. Jeg orket svært lite. Det tok cirka et halvt før jeg bestemte meg for å prøve å jobbe fullt. Og det gikk faktisk helt strålende!

Jeg trente på kvelden etter at barna hadde lagt seg, eller på vei hjem fra jobb. Jeg var veldig heldig som hadde stor aksept hos min arbeidsgiver for mine livsstilsendringer. Jeg dro tidligere fra jobb et par dager i uken slik at jeg kunne trene før jeg hentet i barnehagen.

Jeg jobber rett ved Frognerparken, og la gjerne inn en løpeøkt i lunsjpausen. Tid var ikke lengre enn unnskyldning, men en utfordring jeg stort sett greide å løse!

Aldri tilbake

Med økt energi fikk jeg også lyst og mulighet til å være sosial igjen. Tidligere hadde jeg ikke orket noe som helst etter arbeidstid, men nå bruker jeg tid på å være med venner og familie. Jeg har overskudd til barna og vi finner på masse gøy sammen.

Det er nok det mest positive ved alt dette – at jeg nå har overskudd til gutta mine og er en god rollemodell for dem. Jeg kan aldri gå tilbake til den slappe mammaen som lå på sofaen hele kvelden og knapt orket å være med på noe som helst.

Kristi på 40-årsdagen sin - med masse energi! Foto: privat

Kristi på 40-årsdagen sin – med masse energi! Foto: privat

LES OGSÅ: Finn din energikilde – det hjelper på blodsukkeret

Du kan også!

Et av målene mine med å skrive dette, er å inspirere andre til å begynne å trene og få et mer bevisst forhold til mat. Når jeg fikk det til, kan alle få det til! Starte veldig forsiktig og øke litt etter litt. Kjenne på kroppen, hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Dette gjelder både i forhold til trening og kosthold. Er du veldig usikker i forhold til trening, så anbefaler jeg å kjøpe noen timer med personlig trener.

Det har hjulpet meg masse og jeg angrer på at jeg ikke gjorde det tidligere. Er du usikker på valget av trener, spør om en prøvetime før du bestemmer deg. Kjemi er viktig når det kommer til valg av personlig trener og du skal føle at han/hun er den rette for deg.

Jeg håper dette har gitt inspirasjon og håp til andre som har lyst til å endre på kostholdsvaner eller treningsrutiner, eller begge deler. Det er mulig, og det koster, men jeg lover at resultatet er så mye mye bedre enn å være energiløs og misfornøyd med seg selv.

Lykke til!

Les del én og to og tre av Kristi sin historie her.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: