Personer med diabetes kan forbedre helsen gjennom kostholdet

Personer med diabetes kan forbedre helsen gjennom kostholdet

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 05.11.20 | Sist redigert: 03.11.22

VERDENS DIABETESDAG: Mat er en svært viktig del av håndteringen av diabetes. Hva vi lager og spiser kan faktisk bidra til å forbedre helsen vår.

Oppblomstringen av matlagingsprogrammer vekket interessen hos mange mennesker rundt om i verden. Hektiske daglige rutiner begrenset imidlertid tiden man har til å lære seg kokekunster på kjøkkenet.

Annonse

Den nye koronaviruspandemien, som overrasket alle, endret dette scenariet litt. Med behovet for sosial distansering, har det å jobbe hjemmefra blitt realiteten for mange mennesker. Når vi har vært hjemme over lang tid, innser vi nå hvor fantastisk det er å prøve nye ting med mat. Denne nye vanen er viktig for alle.

LES OGSÅ: Historien bak Verdens diabetesdag

Hvordan få et sunt kosthold

Sunn mat gir mange fordeler for personer med diabetes. Ifølge den internasjonale diabetesføderasjonens (IDFs) Atlas for 2019, har mer enn 463 millioner mennesker over hele verden diabetes. Forskning indikerer at et flertall av tilfellene av diabetes type 2, opptil 80% i henhold til noen studier, kan forebygges med et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Et sunt kosthold inkluderer:

  • å redusere mengden kalorier hvis du er overvektig
  • å erstatte mettet fett (f.eks. fløte, ost, smør) med umettet fett (f.eks. avokado, nøtter, olivenolje og vegetabilske oljer)
  • å spise kostfiber (f.eks. frukt, grønnsaker, fullkorn)
  • å unngå bruk av tobakk, et overdrevent alkoholforbruk og tilsatt sukker

Den nye koronaviruspandemien gjør at vi vil fremheve viktigheten av å være påpasselig med diabetes. Diabetes regnes som en risikofaktor for å oppleve alvorlige komplikasjoner ved COVID-19 i henhold til American Diabetes Association.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes type 2 kan starte 20 år før diagnosen stilles

Hva du skal velge og hva du skal begrense

Når du er kokken kjenner du alle ingrediensene, og hvis du fokuserer på matkvalitet kan det hjelpe håndteringen av blodsukker (glukose) og telling av kalorier. Å tilberede maten hjemme kan hjelpe deg til å ha sunnere alternativer å velge mellom og mindre fristelser, slik at det er mulig å ta bedre valg.

Dette er en læringsprosess, så ikke føl at du må gjøre alt på én gang. Når du prøver å lage sunnere mat hjemme, har personer med diabetes noen matkategorier som de virkelig kan støtte seg på. Et godt eksempel er kostfiber – finnes hovedsakelig i frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter. Hos personer med diabetes, kan fiber – spesielt løselig fiber – bremse opptaket av sukker og bidra til å forbedre blodsukkernivåene.

Fordeling på tallerken, sunt kosthold. Personer med diabetes kan forbedre helsen gjennom kostholdet
Foto: Roche Diabetes Care.

Sørg for å inkludere havre, erter, bønner, epler, sitrusfrukter, gulrøtter, bygg og psyllium når du tilbereder måltider.

På den andre siden er det viktig å vite hva du skal begrense, og i noen tilfeller også unngå. Matvarer som har et høyt innhold av mettet fett (slik som frityrstekt mat), sukker og salt burde begrenses eller unngås helt.

Et annet godt tips for å følge et godt hjemmelaget kosthold er matporsjonering. Sørg for at du ikke spiser for mye … for mye av noe sunt kan også være for mye. Snakk med helsepersonell om alkoholinntak, da anbefalingene kan variere.

LES OGSÅ: Det er ikke bare ett type kosthold for oss med diabetes

Finn en plan som fungerer for deg

Det finnes ikke én måltidsplan som fungerer for alle med diabetes. Den beste tilnærmingen er å få veiledning fra en diabetespedagog og/eller ernæringsfysiolog for å lære å tilberede de praktiske, smakfulle og balanserte rettene som fungerer best for deg og håndteringen av din diabetes.

Vanen med, og evnen til å lage sunne måltider med god ernæringkvalitet er avgjørende for helsen din og gir mange fordeler. Å spise sunt er et viktig steg i egenomsorg. Husk at endring ikke skjer over natten, og at det er urealistisk å forvente perfeksjon i kostholdet ditt. Sett et mål om å lage minst én ordentlig hjemmelaget middag hver uke, og jobb deg gradvis oppover. Hvert steg du tar mot å forbedre helsen din er verdt det!

Kilder:
– International Diabetes Federation, About diabetes – diabetes type 2
– American Diabetes Association, How Covid-19 Impacts people with Diabetes
– Pubmed.gov, Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies
– Mayoclinic.org, Dietary fiber: Essential for a healthy diet
– NHS.UK, Fat: the facts – Eat well
– NHS.UK, How to cut down on sugar in your diet
– NHS.UK, Salt: the facts – Eat well

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: