Det er ikke bare ett type kosthold for oss med diabetes

Det er ikke bare ett type kosthold for oss med diabetes

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 14.08.20 | Sist redigert: 15.06.22

Selv om vi har samme diagnose betyr det ikke at vi opplever akkurat de samme utfordringene i hverdagen. Din og min diabetes er ikke en og samme sykdom – og vi trenger heller ikke følge det samme kostholdet. Slik finner du et kosthold som funker for deg!

Skrevet av Christel Oerum

Annonse

Alle som lever med diabetes vet at det å håndtere diabetes er ikke bare et spørsmål om å holde seg frisk, telle karbohydrater og ta medisiner. Noen ganger kan det å håndtere diabetesen være som å prøve å kontrollere et barn i trassalderen.

Noen av oss beskriver til og med diabetesen som om den har sin egen personlighet. Og akkurat som det er med oss mennesker, vil også personlighetene variere, slik at min diabetes sannsynligvis vil være ganske annerledes enn din.

Selvfølgelig følger din diabetes de samme generelle reglene som min; for eksempel at karbohydrater vil øke blodsukkeret og høyt blodsukker vil gjøre oss sprø. Men når du kommer inn på de virkelige detaljene i den daglige diabetesbehandlingen, vil vi nok kunne se store forskjeller fra person til person på hvor mye enkelte faktorer påvirker blodsukkernivået og insulinbehovet.

Med dette i tankene, hvorfor skulle vi da spise på samme måte, ta insulin på samme måte og trene på samme måte? Nei. I stedet tror jeg at en avgjørende del av å trives med diabetes handler om å finne ut hva som fungerer for deg. Og å huske på at det ikke er én fasit som passer til alle.

LES OGSÅ: Hvordan komme i gang med gode kostholdsvaner

Annonse

Noen trives med et strengt kosthold – andre ikke

Jeg har prøvd mange av de kostholdsvariantene som ofte anbefales for personer med diabetes; lavkarbo, keto, høyere karbo-kosthold, periodisk faste og det å spise mange små måltider i stedet for færre store måltider. Min erfaring med hver av disse kostholdstilnærmingene har vært veldig blandet.

Jeg kjenner andre som lever med diabetes som trives godt med et strengt kosthold, men det funket ikke for meg. Det fikk meg til å føle meg ekstremt sliten og stadig mer insulinresistent (noe som også betydde at diabetesen min ble mye vanskeligere å håndtere).

Med så mange forskjellige ernæringsmessige retningslinjer og regler – hvorav mange hevder å være «det beste kostholdet» for et bedre blodsukker – er det ikke overraskende at mange mennesker føler seg forvirret og frustrert.

LES OGSÅ: Lavkarbo og smartkarbo

Det handler om mer enn å følge strenge matregler

Jeg har forstått at det å følge en eller annen diett eller kostholdsplan ikke er det viktigste. I stedet er det viktig å se på hva du spiser og hvordan din diabetes reagerer på det du spiser. Et lavkarbo-kosthold er for eksempel ikke til hjelp hvis det får diabetesen din til å oppføre seg som et barn i trassalderen.

Jeg kan gå gjennom perioder der blodsukkeret mitt reagerer kjempefint på søtpotet (med milde åser og daler), mens andre ganger vil samme grønnsak sende blodsukkeret mitt kraftig til værs.

Det er ikke bare ett type kosthold for oss med diabetes, Christel har funnet sitt kosthold
Christel Oerum. Foto: Privat.

Jeg går også gjennom perioder der jeg trenger mye insulin, og perioder der jeg trenger mye mindre insulin for å dekke måltidene mine. Ting forandrer seg, og ofte uten noen åpenbar forklaring. Og jeg er helt sikkert ikke alene om slike varierende opplevelser.

For å finne et kosthold som fungerer for meg på dette tidspunktet i livet mitt, så bruker jeg alt jeg har lært gjennom å prøve forskjellige kostholdsplaner, og å kombinere det med hvordan min diabetes oppfører seg i nåtid.

Gi et nytt kosthold en reell sjanse ved å prøve det ut en stund. Men ikke glem at det er greit å droppe det hvis noe ikke fungerer for deg. Kanskje gjør det at blodsukkeret ditt svinger mer? Eller kanskje er kostholdet bare for strengt til at du kan leve med det.

Bare fordi én type kosthold fungerer perfekt for noen, betyr det ikke at det passer perfekt for deg. Det betyr heller ikke at du ikke har andre alternativer!

LES OGSÅ: Slik finner du riktig kosthold for deg

Tre tips til hvordan finne et kosthold som fungerer for deg

Personlig har jeg lært gjennom eksperimentering og refleksjon at den eneste «regelen» som absolutt alltid fungerer for meg, er å starte hvert måltid med protein (typisk fisk, fjærkre, kjøtt eller egg). Men hvor mye karbohydrater og fett jeg legger til måltidene vil avhenge av mine nåværende helse- og kondisjonsmål, og min diabetesbehandling generelt.

Jeg har coachet hundrevis av mennesker fra hele verden som lever med diabetes. Og budskapet mitt til hver klient er dette: Finn hva som fungerer for deg, for din livsstil og for din diabetes.

Når det kommer til mat, start med å se på de nåværende vanene dine. Lag så en ny struktur og tilnærming til mat som føles realistisk og riktig for deg. Jeg har funnet ut at de fleste vet hvilke typer mat som fungerer bra for dem, og hvilke matvarer som vil sende blodsukkeret gjennom taket.

Så i stedet for bare å snakke om en ernæringsplan – som lavkarbo eller periodisk faste – diskuterer vi også hvilke matvarer som er verdt å inkludere og hvilke matvarer som bør begrenses.

Hvis du vurderer å endre kosthold, kan du bruke disse tre trinnene som starthjelp:

1. Start med å spørre deg selv dette er en kostholdsplan som vil passe med din livsstil?

La oss for eksempel si at du kun kan ta én spisepause på jobb. Da er det nok ikke riktig å planlegge et kosthold som krever at du spiser en lunsj og to mellommåltider i løpet av arbeidsdagen. Men hvis du alltid blir svært sulten i løpet av dagen, og du har muligheten til å legge inn et mellommåltid eller to, så hvorfor ikke?

2. Velg en kostholdsplan som du tror du kan leve med i lengden

Hvis for eksempel en streng lavkarbodiett tar gleden fra deg, så er det ikke ideellt for deg. Hvis du i tillegg har grei oversikt over hvilke karbohydrater du bør velge og hvilke du bør holde deg unna, så er det ingenting i veien for å spise karbohydrater. Det er lett å tenke at en lavkarbo betyr at du ikke skal spise noen karbohydrater. For svært mange av oss er det for strengt til å kunne leve godt med. I stedet kan du inkludere de karbohydratene du er mest glad i, samtidig som du kutter ned på de karbohydratene du kan leve uten. De fleste har større sjanse for å lykkes med et lavkarbokosthold som er mer fleksibelt.

3. Følg med på hvordan ditt valgte kosthold påvirker blodsukkeret ditt og hvordan du føler deg

Funker dette kostholdet for deg og din diabetes? Gir det deg nok energi til å fungere godt i hverdagen? Påvirker det andre helseplager du har? Ta med deg det som fungerer fra hver kostholdsplan du eksperimenterer med, og lag dine egne ernæringsmessige retningslinjer. Skriv dem gjerne ned et sted!

LES OGSÅ: – Den største misforståelsen er at man tror alle med diabetes bør spise det samme

OM FORFATTEREN:
Christel Oerum har hatt diabetes siden 1997. Hun er personlig trener og forfatter av boken «Fit with Diabetes», samt en av grunnleggerne av nettsiden diabetesstrong.com.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: