Hvor går grensen for å bli sykemeldt?

Hvor går grensen for å bli sykemeldt?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 16.02.17 | Sist redigert: 11.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når er det egentlig greit å bli sykemeldt? Jeg har ingen nære venner med diabetes type 1, og vet derfor lite om hvordan andre med samme sykdom lever sammenlignet med meg.

Annonse

Jeg skulle ønske jeg hadde noen å utveksle erfaringer med, og dette har jeg blant annet fått gjøre ved å delta på ulike arrangementer som Ungdiabetes har arrangert. Likevel er det ett tema jeg aldri har snakket med noen andre med diabetes om; og det er om hvor grensen går for å bli sykemeldt. Når er man syk nok til at det er godtatt å be om en legeerklæring?

Dette er selvfølgelig veldig individuelt, både med tanke på hvor grensen går, men også hvor dårlig man føler seg i forhold til blodsukkeret sitt.

Derfor har jeg lyst til å dele mine tanker rundt dette temaet, og blir veldig glad hvis noen andre vil dele sine erfaringer.

LES OGSÅ: Verdifullt å dele erfaringer

Sjeldent syk

Diabetes er min eneste sykdom, men jeg har så og si aldri følt meg syk på grunn av den.

Annonse

Jeg har høyt og lavt blodsukker som alle andre med diabetes, men en føling om natta, eller høyt blodsukker om dagen påvirker som regel ikke døgnet mer enn tiden det tar å korrigere blodsukkeret.

Ved høyt eller lavt blodsukker spiser jeg det jeg trenger og føler meg kanskje litt mer slapp eller irritabel enn vanlig. Likevel stopper jeg ikke det jeg holder på med. Dermed fortsetter dagen som normalt.

Det eneste jeg kan forestille meg som gjør at jeg kommer til å be om legeerklæring fra legen, er hvis jeg får ketoacidose eller at noe annet alvorlig skjer i forbindelse med sykdommen.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1? 

Hvor går grensen for å bli sykemeldt? Pasient får sykemelding av lege

Illustrasjosnfoto: Getty.

Kun bedt om sykemelding én gang på grunn av diabetes

Jeg lurer på om andre med diabetes ber om legeerklæring hvis de har hatt lite søvn på grunn av føling en natt, og ikke føler seg uthvilt nok til å gå på jobb?

Dette kan jo fullt mulig være en god nok grunn for en legeerklæring, men for meg er det vanskelig å be om noe sånt når det er min egen skyld at blodsukkeret enten gikk for høyt eller lavt.

I løpet av mine fem år med sykdommen har jeg bedt om legeerklæring én gang, i forbindelse med diabetes. Det var en morgen der jeg var veldig kvalm på grunn av høyt blodsukker gjennom hele natten.

Hvor går grensen for å bli sykemeldt?

Det er ikke noen tvil om at man må be om legeerklæring hvis helsen settes i fare ved å gå på jobb, men er det farlig å dra på jobb med et uregulert blodsukker?

Det er heller ingen tvil om at man ikke bør dra på jobb hvis man rett og slett ikke føler seg i form. Men hvor går grensa for å skylde den dårlige formen på diabetes?

Min egen grense går som sagt ved alvorlige bivirkninger av høyt eller lavt blodsukker. Men i det siste har jeg begynt å tenke på om svingete blodsukker også bør være en grunn til å holde seg hjemme for å prøve å få kontroll på situasjonen.

Hvor går din grense for å holde deg hjemme?

LES OGSÅ: Å bruke diabetes som unnskyldning

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: