8 kjennetegn: Du vet du har diabetes når…

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 18.05.16 00:00

Når det kommer til diabetes handler artikler ofte om medisinske tegn på at du kan ha diagnosen, men det finnes også andre, mer hverdagslige ting som er typisk for oss med diabetes. Her har jeg skrevet ned åtte ting jeg tror du med diabetes forhåpentligvis vil kunne smile av, og kjenne deg igjen i.

Accu-Chek Mobile - Boots

Selvsagt vet du at du har diabetes hvis du har fått diagnosen. Men la oss se bort fra symptomene og diagnosen fra legen et øyeblikk. Jeg synes ofte det er gøy å lese artikler som «Fem tegn på at du er et A-menneske» eller «Åtte tegn på at du er et sommerbarn», derfor fikk jeg lyst til å lage min egen versjon rettet mot oss med diabetes. Fordi du vet du har diabetes når…

LES OGSÅ: Slik vil jeg at de rundt meg skal behandle meg og min diabetes

1. Du vet næringsinnholdet og karbohydrater i det meste

Du har telling på det meste av næringsinnhold i ulike matvarer. Spesielt har du kunnskap om hvor mange karbohydrater matvaren inneholder. Men du har lært deg å ikke snakke for høyt om det, da de rundt deg tror du er fanatisk opptatt av å telle kalorier. Noe du egentlig ikke bryr deg om.

2. Ingen vesker er store nok

Ingen jakkelommer eller vesker er store nok. Du skal ha med deg insulinsprøyter, måleapparat, strimler og nåler til måleapparatet. Dessuten må du ikke glemme druesukker, sjokolade, kjeks eller noe som får blodsukkeret til å stige dersom det er lavt. Mobillader er også viktig, slik at det er mulighet til å tilkalle hjelp, dersom behovet er stort nok.

Når jeg åpner min veske er det som et troll i (v)eske – ting spretter ut. Det er mange som har spurt meg hvor stor plass jeg faktisk har i de små veskene jeg tar med meg ut.

LES OGSÅ: Du vet du bor sammen med en med diabetes når…

3. Du alltid møter opp forberedt

Under eksamen er du alltid den studenten med flest ting plassert på pulten. Du har sprøyter og måleapparat, gjerne et ekstra sett dersom uhellet er ute. Gjerne to matbokser med mat, og overdrevet mange ruller med druesukker. Et par sjokolader, en pose med kjeks, samt både sukkerfri og sukkerholdig Redbull.

4. Du oppfattes som full når du bare er lav

Det er flere tilfeller ved føling der andre kan oppleve det som om du er sterkt påvirket av alkohol. Dagen etter føling kan det til og med føles som du er ordentlig fyllesyk. Du ser at du har skrevet uforståelige tekstmeldinger til mennesker du sjeldent eller aldri snakker med, eller du har ringt til alle i kontaktlisten på telefonen. Dermed får du spørsmål dagen etter om du kanskje hadde luktet litt mye på flasken dagen før.

Egentlig burde du kanskje vært flau og ydmyket, men du vet at grunnen til den rare oppførselen er at du hadde lavt blodsukker. Da gjør man ofte ting som kan oppfattes som er gjort i alkoholrus. Heldigvis har de fleste i min vennekrets forståelse for dette.

LES OGSÅ: Bittert å betale for uflaks 

8 kjennetegn

Du vet du har diabetes når du automatisk vet sånn ca hvor mange karbohydrater det er i et måltid. Illustrasjonsfoto: Pexels.

5. Du finner strimler til måleapparatet overalt

Du finner strimler til måleapparatet ditt uansett hva du leter etter. De ligger i vesker, i jakker, på kjøkkenbenken, i vasken, i vaskemaskinen, i bilen og i sko. Relativt irriterende, og hvert fall når dette også skjer hos mennesker du besøker.

6. Du har lite kjøkkenplass

Det er alltid for lite plass på kjøkkenet. Du har en egen hylle i kjøleskapet for insulin og glukagonsprøyte. Dessuten har du et eget skap med alle de andre hjelpemidlene dine, slik at du kan lagre opp litt. Diabetes er en sykdom som krever plass!

LES OGSÅ: Minner fra en barndom med diabetes

7. Du bruker blosukker som unnskyldning for å unne deg litt ekstra

Du kan i blant unne deg en is eller en sjokoladebit med god samvittighet etter fysisk aktivitet, eller på varme sommerdager. Du vet – for å unngå lavt blodsukker. Alle rundt deg smiler for seg selv, for de vet jo at du er ekstremt glad i søtsaker.

8. Du har blitt en kløpper på å Google symptomer

Du har etter mange år med diabetes lært deg å benytte Google til å finne ut hva som feiler deg. Du biter ikke lenger på at hodepine nødvendigvis er kreft, men at det mest sannsynlig er et resultat av ustabilt blodsukker og lite søvn.

Du har også blitt ekspert på egen sykdom, og har blitt skeptisk til at fastlegen din alltid har rett. Derfor møter du opp forberedt og har allerede funnet ut hva som feiler deg. Noe som fastlegen ikke alltid er like fornøyd med.

LES OGSÅ: «Du har vel aldri høyt blodsukker?»

Accu-Chek Mobile
0/5 (0 Reviews)
Del: