Du vet du bor sammen med en med diabetes når… Del 1

Du vet du bor sammen med en med diabetes når… Del 1

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.07.17 | Sist redigert: 25.07.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å bo sammen med en med diabetes er stort sett som å bo sammen med hvilken som helst annen. Likevel er det noen småting som kan gjøre hverdagen litt annerledes, og kanskje noen ekstra irritasjonsmomenter.

Annonse

Jeg har snakket med de som bor sammen med meg og laget en liten liste over hva som utpekes som ”ekstrafaktorer” når man bor sammen med en med diabetes. Kanskje du har flere morsomme punkter til lista? Her kommer i alle fall mine…

Du vet du bor sammen men en med diabetes når…

– Du finner hetter til sprøytespisser over alt!

Her om dagen fant min søster flere i badstuen vår, selv om jeg aldri har satt insulin i badstuen. Bilen er full av dem, i sofaen og i vaskemaskinen. Dette til tross for at jeg prøver å huske å kaste dem i søpla…. Skjerpings!

LES OGSÅ: Slik beregner du insulin til grillmaten

Må man ha mat – så må man ha mat

– Maten du skal spise er spist opp…

Dette regner jeg med er et vanlig dilemma for de som lever sammen med en med diabetes. Er blodsukkeret på vei ned, må man ha mat kjapt. Det er ikke alltid man rekker å tenke over om det er noen andre som eier maten, eller om den er planlagt til et måltid senere. Må man ha mat – så må man ha mat.

Annonse

LES OGSÅ: Å stressmestre morgenkaoset!

– Det stadig er flekker på sengetøyet.

For meg som alltid har hvitt sengetøy, er flekker av mat et tilbakevendende ”problem”. Det kan være flekker av blod etter måling av blodsukker eller etter å ha satt insulin. Det kan også være flekker av sjokolade eller proteinbarer som jeg har spist dersom jeg har hatt føling på natten. Det er ikke alltid jeg skrur på lyset, og da er det lett å søle litt. Kanskje bør jeg skifte til mørkere sengetøy? Enn så lenge vasker jeg sengetøyet svært ofte!

– Du alltid får spørsmål om hva maten du lager inneholder.

I alle fall er jeg avhengig av å vite ca hvor mye karbohydrater det er i maten for å sette riktig dose insulin til måltidene. Derfor må jeg alltid spørre om det er tilsatt sukker eller andre ingredienser som øker blodsukkeret. Dette kaller jeg ”guffe” og familien er nå ganske vant til å si fra dersom de har puttet ”guffe” i maten de har laget. En bevisstgjøring jeg synes er fin også overfor barna i familien. Mye ferdigmat har masse tilsatt sukker og salt uten at det gjør noe særlig med smaken på maten. Derfor lager vi stort sett all mat fra grunnen av, så at vi vet hva den inneholder og slipper unødvendig ”guffe”.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret? 

– Det plutselig vises naken hud under måltidet.

Vi som har diabetes type 1 må sette insulin til måltidene. De fleste setter dette i magen og da må man dra opp genseren eller kjolen, og kanskje ned med skjørtet eller buksa. Selv tenker jeg ikke over dette lenger, og de som bor sammen med meg er også blitt vant til det. Men har vi gjester eller barna har med venner hjem, kan det være litt uvant at jeg drar opp blusen under måltidet. Heldigvis er barna flinke til å forklare hvorfor det skjer, og jeg prøver å være diskret hvis jeg husker at dette ikke er en ”normal” handling under et måltid!

Les fortsettelsen i del 2 av denne artikkelen. 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: