Du vet du bor sammen med en med diabetes når… del 2

Du vet du bor sammen med en med diabetes når… del 2

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 17.07.17 | Sist redigert: 25.07.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å bo sammen med en som har diabetes er stort sett som å bo sammen med hvilken som helst annen. Likevel er det noen småting som kan gjøre hverdagen litt annerledes, og kanskje noen ekstra irritasjonsmomenter.

Annonse

Jeg har snakket med de som bor sammen med meg og laget en liten liste over hva som utpeker som ”ekstrafaktorer” når man bor sammen med en med diabetes. Dette er del to i denne serien. Kanskje du har flere morsomme punkter til lista? Her kommer i alle fall mine…

(PS! Har du ikke lest del 1 så kan du gjøre det her)

Du vet du bor sammen med en med diabetes når…

Du kan bli vekket på natten av romstering på kjøkkenet.

Jeg prøver alltid å ha noe å spise på nattbordet i tilfelle føling på natta, men det er ikke alltid jeg husker det eller det ble spist opp natta før. Da må jeg ned på kjøkkenet for å spise, selv om det er midt på natta og alle i huset sover. Jeg prøver å være stille, men det er ikke alltid jeg er det. Særlig ikke hvis blodsukkeret er svært lavt og jeg er ”desperat” etter mat! Kanskje alle vi som har diabetes burde investert i et lite minikjøleskap på soverommet? I første omgang prøver jeg uansett å passe på å ha nok følingsmat på nattbordet slik at jeg ikke risikerer å vekke halve huset ved nattlige følinger.

Les også: Dette er min vei til et bedre blodsukker

Annonse

Du må tåle uventede humørsvingninger.

De fleste har ups and downs, men vi som har diabetes har dessverre ekstra utfordringer i forhold til føling. Mange blir aggressive og utålmodige ved føling og dette går dessverre av og til utover de man bor sammen med. Jeg prøver og ”gjemme meg” når jeg har føling og si fra til de jeg bor med at blodsukkeret er på vei ned. Men det er ikke alltid dette er mulig og andre må ta del i min plutselige humørsvinging. Heldigvis kjenner de fleste meg såpass godt at de skjønner at jeg trenger mat og litt tid før det går over. Det er ikke personlig ment om jeg plutselig hever stemmen og blir sint. Likevel har jeg av og til en dårlig følelse etterpå og unnskylder meg. Heldigvis har jeg noe å skylde på – nemlig at jeg har diabetes!

Les også: Uvanlige følinger på en helt vanlig dag

På det meste hadde vi tre søppelsekker til panting når vi dro på harryhandel!

Barna må tåle at foreldrene har godteri i bilen eller veska som de ikke får lov til å smake på…

Dette er ikke alltid like enkelt for de små. Mine barn har alltid levd med meg og min diabetes og er vant til at jeg har godteri i veska som de ikke kan få. Jeg pleier av og til å ha med litt ekstra, slik at de også kan få hvis jeg har føling. Det synes de er veldig morsomt og da får vi noe positivt ut av følingen! Særlig i bilen har jeg en god del, og dette har barna fått gleden av flere ganger. Et godt tips til dere som har diabetes og har barn er: Ha med litt ekstra i veska slik at det kan deles ut når du har føling.

Les også: Mine tips mot føling

Det er overflod av tomme sukkerfri brusflasker og saftflasker.

Jeg har i perioder drukket litervis med sukkerfri brus. Faktisk så mye at jeg måtte ”detoxe” meg selv. Jeg handler mesteparten i Sverige og det er ikke mulig å pante svenske flasker i Norge. Derfor har det til tider vært overflod av tomme brusflasker i boden, fordi vi ikke får pantet flaskene før vi drar over grensa. På det meste hadde vi tre søppelsekker til panting når vi dro på harryhandel!!

Vet hva du spiser!

Dette er noe av det positive med å bo sammen med en som har diabetes. Du blir bevisst på hva du spiser fordi den med diabetes setter insulin i forhold til hvor mye karbohydrater han /hun spiser. Dette er viktig både for store og små, det er viktig å være bevisst på hva man spiser uansett om det er sunt eller usunt.

Les også: Jeg måtte på sukkeravvenning!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: