Uvanlige følinger på en helt vanlig dag

Uvanlige følinger på en helt vanlig dag

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 06.04.17 | Sist redigert: 21.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid like lett å få greie på hva som fører til lavt blodsukker og føling.

Annonse

Alle som har diabetes vil oppleve følinger. Enten det er ofte eller sjelden, alvorlig eller mildt. Det er en del av hverdagen. Selv prøver jeg alltid å finne årsaken(e) til at det skjer, slik at jeg kan lære og bli flinkere til å gjøre ting annerledes.

Avsnittet under er hentet fra Wikipedia. Jeg bruker det her for å vise hva som vektlegges når en snakker om hypoglykemi, og for å sette det i sammenheng med hva jeg selv føler når blodsukkeret blir lavt.

LES OGSÅ: Lavt blodsukker? På ordentlig?

Føles ikke som feilbehandling

«Hypoglykemi (gr. hypo + glyk + emi, for lite søtt i blodet) er en tilstand hvor blodsukkeret er for lavt. Blodsukker under 4 mmol/liter (70 mg/dl) anses for hypoglykemi. Dette kan skyldes sykdom eller bruk av legemidler og doping. Sykdommer og tilstander som kan medføre hypoglykemi er feilbehandling av diabetes (ved for høye doser av insulin eller antidiabetika, ofte forbundet med at det ikke tas høyde for endret insulinbehov ved økt fysisk aktivitet, forandring i karbohydratinntak eller alkoholinntak)»

Ord som «feilbehandling», og «at det ikke tas høyde for endret insulinbehov» er noe jeg biter meg merke ved. Selv føler jeg at jeg er svært bevisst og at jeg vet hvordan ulike situasjoner skal møtes. Det blir ikke alltid slik jeg håper, og noen ganger føles det også som om man har gjort noe feil i det blodsukkeret blir for lavt.

Annonse

For meg er det viktig å tenke på at det finnes et større bilde, der mange detaljer kan bidra til og forårsake hyerglykemi.

Uten følingssymptomer var dette noe av det mest ubehagelige jeg har opplevd på lenge.

En helt vanlig dag med uvanlige nivåer

Okey! La meg ta dere med på en dag jeg hadde, der blodsukkeret mitt oppførte seg helt merkelig. Vanligvis setter jeg en normal mengde med Lantus om morgenen. Som en helt vanlig dag kom jeg hjem etter praksis og følte meg helt fin. Middagen ble spist klokken tre. Til måltidet satte jeg tre enheter med Novorapid. Dagen før spiste jeg akkurat det samme til lunsj sammen med tre enheter. Etter en time var blodsukkeret på 3,4. Jeg spiste en banan og en skive. Deretter sjekket at blodsukkeret var stigende og gikk på trening klokken halv fem.

Etter trening spiste jeg enda et måltid med frukt og brød. Rundt klokken halv syv tror jeg det var. Blodsukkeret målte 5,5 og jeg satte kun en enhet med Novorapid på grunn av treningsøkta. Tre timer senere så målte blodsukkeret nede på 2,9. Uten følingssymptomer var dette noe av det mest ubehagelige jeg har opplevd på lenge. Jeg kunne ikke huske sist jeg hadde så lavt blodsukker uten å merke symptomene.

Jeg fikk i meg en banan og et par brødskiver. Og ventet. Uten insulin steg blodsukkeret og dagen fortsatte som normalt.

Da klokken nærmet seg tolv og jeg var klar for senga gjorde jeg en siste måling: Nede på 3,3 igjen. Jeg skjønte ingenting – mat for tre timer siden og det uten å sette insulin?

Uten helt å skjønne hva som foregikk spiste jeg fire skiver med peanøttsmør og syltetøy. Normalt hadde dette fått blodsukkeret mitt til å stige ganske kraftig. Jeg lot igjen være å sette insulin, og la meg da blodsukkeret hadde steget til 7.5. Da jeg våknet var nivået nede på 3,2, uten å sette insulin til to av måltidene dagen før.

Det stabiliserte seg utover, men uansett hvor mye jeg prøver å tenke over hva som kan ha skjedd, blir jeg ikke klok på hendelsen. En mulig forklaring kan være en «lomme» med langtidsvirkende insulin som kan ha ligget i underhudsfettet og blitt sluppet fri denne dagen.

LES OGSÅ: Mine tips mot føling

Virkelig individuelle symptomer

Skjelving, svetting, hodepine, uklart syn, konsentrasjonsvansker og irritasjon er alle normale symptomer på føling. Da jeg fikk diabetes ble jeg fortalt at symptomer på hyperglykemi varierer veldig fra person til person. Det synes å være sant.

Jeg har vært helt nede på 1,6 og fortsatt vært i stand til å gå innom en butikk for mat, uten annet enn skjelving i hendene. Andre jeg har snakket med forteller at de begynner å bli ganske borte på rundt tretallet.

Selv har jeg vært vant til å kjenne på et ubehag jeg har vansker med å beskrive når jeg nærmer meg fire. Men den siste uken har denne følelsen uteblitt, og jeg har målt blodsukkeret hyppigere for å være sikker på at jeg ikke ligger lavt.

Har du hatt erfaring med noe lignende?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: