Irrasjonell skyldfølelse for føling

Irrasjonell skyldfølelse for føling

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 05.01.16 | Sist redigert: 08.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Har du noen gang fått dårlig samvittighet fordi du har hatt lføling? Skjer det bare meg?

Annonse

Jeg var ute og gikk skogstur med søsteren min. Hun hadde kommet hjem på juleferie, og det var fint å kunne tilbringe litt tid sammen, samtidig som vi kunne lufte hunden min Nevada. Vi ser ikke hverandre så ofte siden vi bor på hver vår kant av landet. Det var derfor veldig hyggelig å kunne ta en søsterprat i skogen og vi planla en lang, koselig tur.

Ville ikke gå for langt

Et kvarter inn i turen og en kilometer inn i skogen skjer det  de fleste diabetikere frykter, meg inkludert. Nevada løp fritt, og vi hadde stoppet opp ved en fin utsikt på en åker. Søsteren min spurte om vi skulle gå videre, og det ville jeg selvfølgelig. Tanken slo meg om å sjekke hva blodsukkeret var på insulinpumpen, som er koblet opp mot en kontinuerlig blodsukkermåler (sensor).

Jeg ville ikke gå for langt i tilfelle blodsukkeret var på vei nedover. Selvfølgelig lå blodsukkeret på 3,3. Jeg hadde ikke kjent følingen som kom smygende inn på meg. Og som en slags placebo-effekt begynte jeg først å merke det når jeg så tallet på pumpen.

LES OGSÅ: Føling alene for første gang

Sur på meg selv

Jeg ble ikke redd eller stresset over at jeg fikk føling midt i skogen, noe som jeg kanskje ville blitt hvis jeg var alene. Jeg ble derimot irritert over at blodsukkeret måtte ødelegge den fine turen jeg og søsteren min hadde planlagt. Jeg ble sint på meg selv for at jeg ikke hadde tatt med noe mat – ikke druesukker en gang. Dette til tross for at jeg alltid blir minnet på av min mor om å ha det med uansett hvor jeg drar. Druesukkeret i den lille, grønne pungen som er så liten og lett, lå på senga hjemme. Jeg følte meg dum som hadde glemt den, og fikk dårlig samvittighet som følge av dette.

Annonse

Skyldfølelse

Jeg er som regel flink til å kjenne igjen symptomene før jeg får føling, og hver gang jeg har fått det har jeg alltid rukket å spise noe før blodsukkeret går alvorlig lavt. Slik gikk det denne gangen også. Alt vi trengte å gjøre var å snu og jeg rakk fint å få i meg mat før det ble verre. Skyldfølelsen var det eneste problemet mitt. Jeg fikk dårlig samvittighet for at jeg hadde glemt mat, at jeg måtte be søsteren min om å snu, og for at jeg ikke hadde sjekket blodsukkeret før jeg dro ut.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg føling

Ikke alltid føling som er problemet

Konsekvensene av lavt blodsukker kan ofte være verre enn selve følingen for min del. Det er flere situasjoner jeg kan nevne hvor følingen ikke er problemet i seg selv, men at den fører til problemer på andre områder, slik det var på denne formiddagsturen. Heldigvis er situasjoner som denne lett å unngå. Litt druesukker gjør som regel susen, og ved å huske å ta med dette vil jeg slippe jeg å gjenta lignende episoder.

Irrasjonell skyldfølelse

Skyldfølelsen jeg kjente på innså jeg i ettertid at kun var irrasjonell. Diabetes tillater ikke et jevnt, stabilt blodsukker, og de færreste vil gi oss dårlig samvittighet for at vi får føling. Selv fikk jeg ikke dårlig samvittighet på grunn av søsteren min, men heller overfor henne og den fine formiddagen vi hadde planlagt. Denne historien er et av mange eksempler på hvor sykdommen ikke bare påvirker meg fysisk, men også har noen psykiske aspekter jeg ikke ville ha opplevd ellers. Dersom du kjenner på det samme, så ikke la skyldfølelsen være en hindring. Tør og sett deg selv først. Helsen vår kommer tross alt før fornøyelse.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her er et knippe mulige årsaker til at blodsukkeret faller

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: