Slik beregner du insulin til grillmaten

Slik beregner du insulin til grillmaten

Åse Hagen
Er klinisk ernæringsfysiolog ved Sykehuset i Tønsberg. Åse er frilans gjesteblogger for Lev Med Diabetes.
Publisert første gang: 16.05.12 | Sist redigert: 25.06.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er tid for grilling! Men hvor mange karbohydrater inneholder egentlig grillmaten? Og hvordan bør du beregne insulindosen?

Annonse

Sammensetningen av et grillmåltid er ofte noe annerledes enn maten vi pleier å spise inne. Det er derfor lurt å ta en titt på innholdet av karbohydrater og vurdere behovet for insulin. Hvis ikke kan du risikere å sette feil dose insulin.

Det er mange som beregner insulindosen ut fra hvor mye de spiser, hvor sunt eller usunt måltidet er. Men insulindosen til måltidet skal du først og fremst beregne ut fra mengde karbohydrater måltidet inneholder. Det kan variere mye! Fra 0-100 g (eller mer), alt ettersom hva og hvor mye du spiser og drikker.

LES OGSÅ: Kostholdsforvirring

Slik regner du karbohydratene i måltidet

Her er tre eksempler på grillmåltider, og hvor mye karbohydrater de inneholder.

Eksempel nummer 1: Spiser du kun kjøtt, fisk eller reker og bare «grønt» til, spiser du et ekte lav-karbomåltid.  SUM: 0- 5 g KH

Annonse

Eksempel nummer 2:

2 dl potetsalat
Fri mengde kjøtt, kylling eller fisk
Fri mengde salat
Dressing
½ L Tuborg LITE
Sum:                                                  
20 g KH
0 g KH
0 g KH
0 g KH
5 g KH
25 g KH
Eksempel nummer 3: 
Ventepølse:    1 pølse
1 stort pølsebrød
Ketchup
1 grillbein
2 dl pommes frites
Fri mengde salat
½ L vanlig  pils
Sum:  
3
25
2
0
22
0
15
70
g KH
g KH
g KH
g KH
g KH
g KH
g KH
g KH

Har du satt insulin til eksempel nummer 1, er det lett å tenke seg at du har fått følinger.

Er du en av dem som også har fått føling etter eksempel 2? Du satte insulin som vanlig, du har jo spist potet. Hva var det som skjedde? Når stivelsen i poteter blir kalde, som de vi bruker i potetsalaten, sier vi at stivelsen «forklistrer».  Det betyr at den får samme egenskap som fiber. De er ufordøyelige.  Et annet begrep som brukes er «resistent stivelse». Det betyr at dette måltidet i praksis også er et lavkarbo-måltid, som trenger mindre insulin enn forventet.

Husk at det er forskjell på karbohydratene

I tillegg til å tenke antall karbohydrater i måltidet, må du tenke på om de er langsomme eller hurtige og du må tenke på tilbehøret, da vi vet at mye fett og proteiner forsinker magesekkstømningen, slik at blodsukkerstigningen også forsinkes. Da kan det hende at du må redusere insulindosen din, eventuelt dele den i to.

Om du vil ha et sunt grillmåltid, spis ifølge «tallerkenmodellen» som består av én del kjøtt eller fisk + én del grønt + én del potet, ris eller brød. Og om vil du passe på linjene i sommer, husk å stoppe når du er «passe mett».

LES OGSÅ: Tips til hvordan enkle valg bidrar til karbohydratredusert kosthold

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: