Bittert å betale for uflaks!

Bittert å betale for uflaks!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 23.08.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne uka må være første gang jeg virkelig har kjent på at det å ha diabetes er urettferdig. Jeg har nemlig aldri sett på diagnosen min som urettferdig, men heller uflaks.

Annonse

Tidligere har jeg ikke følt meg noe annerledes enn friske folk, foruten insulin- og blodsukkerrutinene mine. Jeg føler jeg har levd et helt normalt liv, fram til nå nylig da jeg måtte fornye førerkortet.

Fornyelse av førerkort

Selve prosessen med å fornye førerkortet var grei nok. Jeg visste at det måtte fornyes hvert 5. år, men jeg hadde en forventning om at legetimen for helseattest ville gå på frikort.

Det gjorde det ikke, og i tillegg måtte jeg betale for førerkortet på biltilsynet. Begge gangene jeg dro kortet kjentes det ut som et stikk i magen.

LES OGSÅ: Kjører du ulovlig?

Urettferdig

Det føles som om jeg må betale, bokstavelig talt, for å ha hatt uflaks.

Noe av det verste jeg vet er å bli behandlet annerledes fordi jeg har diabetes. Jeg vet at det å ha førerkort er en luksus, ikke en menneskerett.

Annonse

Men jeg synes ikke det er rettferdig å bli behandlet annerledes og måtte betale noe andre slipper, på grunn av en ufrivillig diagnose. Det føles som om jeg må betale, bokstavelig talt, for å ha hatt uflaks.

Irritert

Jeg vet det er et tynt grunnlag å klage på, med tanke på hvor heldige vi er i Norge i forhold til andre land. Misforstå meg rett; jeg er utrolig takknemlig for den uvurderlige hjelpen og støtten vi får fra staten.

Denne klagingen bunner i grunn i forskjellsbehandling, og uansett hvilken grad av urettferdighet det er snakk om, kjenner jeg at jeg blir irritert.

LES OGSÅ: Jeg tror jeg har pådratt meg litt diabetes

Føler meg frisk

Poenget er egentlig at det er kjipt å bli forskjellsbehandlet når jeg føler meg frisk. Det er kjipt å betale for å ha hatt uflaks. Og det var egentlig det jeg hadde lyst til å si i dag.

LES OGSÅ: Du står ved roret

Kjenner du ofte på urettferdighet på grunn av diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3/5 1 tilbakemelding
Del: