«Jeg tror jeg har pådratt meg litt diabetes»

«Jeg tror jeg har pådratt meg litt diabetes»

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 20.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

At folk spøker med at de står i fare for å få en alvorlig, til tider altoppslukende, kjip og meget krevende sykdom som diabetes, bare av å se på et kakestykke, gjør meg rimelig provosert.

Annonse

Jeg prøver å ikke henge meg opp i, eller ta meg nær av kommentarer vedrørende min diabetes. For jeg lover deg, de blir det en del av. Både direkte og indirekte.

Men, er det en ting jeg har fått mektig nok av, er det folk som tuller med at de har fått diabetes på internett og sosiale medier.

«Nå har jeg kost meg så fælt at jeg tror jeg har fått litt diabetes»

Jeg er mye innom bildedelingsapplikasjonen Instagram. Når jeg kjeder meg hender det at jeg bare sitter og blar og kommer dermed innom mange ulike profiler. Mange av disse er opptatt av mat og trening.

Jeg har ikke tellingen på hvor mange ganger jeg har klikket meg inn på en profil, da gjerne etter helgen eller etter endt ferie, og fått opp et bilde med en tekst ala «åh, nå har jeg kost meg så fælt at jeg tror jeg har pådratt meg litt diabetes».

Og helt ærlig, jeg ser ikke humoren i det.

Annonse

LES OGSÅ: Vet du bedre enn meg hvordan diabetesen min skal håndteres?

Du får ikke diabetes av å skeie ut en helg, en uke, en måned. Og dessuten trenger ikke livsstilen din å ha noe å si i det hele tatt.

Du får ikke diabetes av en helg med mye sjokolade

Så langt har jeg latt slike innlegg passere. Jeg kjenner jeg blir irritert, oppgitt og faktisk litt lei meg over at folk tar så lett på å tulle med en slik alvorlig sykdom.

Men det hele toppet seg da jeg var innom en profil hvor vedkommende er utdannet innenfor ernæring, og jobber som personlig trener. Så tuller hun med at alt godteriet i påsken har gitt henne diabetes.

Akkurat da kjente jeg at det såkalte begeret var fullt for min del. Jeg orker ikke lenger sitte å se på at folk tuller med at de har fått diabetes etter en helg med litt for mye sjokolade.

Du får ikke diabetes av å skeie ut en helg, en uke, en måned. Og dessuten trenger ikke livsstilen din å ha noe å si i det hele tatt.

Jeg fikk diabetes type 1 som niåring, uten at jeg hadde levd på en måte som tilsa at jeg skulle få det. Det verste er at jeg tror mange er klar over at diabetes, i hvert fall type 1, ikke skyldes livsstil, men likevel tuller de med det.

LES OGSÅ: Dette provoserer meg med å ha diabetes

Sa ifra til bruker på Instagram

Provosert som jeg ble av denne «spøken» om at en på Instagram hadde pådratt seg diabetes etter påskens utskeielser, bestemte jeg meg for å svare vedkommende. Jeg skrev følgende;

«Hei. Ville bare informere deg om at man ikke pådrar seg diabetes av litt ekstra kos i påsken. Diabetes trenger heller ikke skyldes livsstilen din. Men det antok jeg du visste, da du er utdannet innenfor ernæring og jobber som personlig trener. Jeg er mektig lei av at folk tuller med at de får diabetes fordi de har spist litt for mye sjokolade. Ditt innlegg er bare ett av mange eksempler jeg har sett av dette både her på Instagram og andre sosiale medier. Og for oss som har diabetes på ekte, ja, det er ikke noe særlig.

Hilsen diabetiker, som gikk dårlig en hel sommer, og fikk en diagnose slengt i trynet som hun ikke kunne gjort noe for å forhindre».

Har det noen hensikt å si ifra?

Og jeg fikk svar. Og da tenkte jeg; hvorfor gidder jeg i det hele tatt?

pådratt meg litt diabetes

Foto: Emilie Kleven.

Vedkommende måtte bare beklage om jeg følte meg truffet av dette, og det var ment som en spøk, og hennes intensjon var IKKE å tulle med sykdommen.

Nei vel, men da spør jeg meg; hvorfor bruker du diabetes i en slik sammenheng hvis du ikke ønsker å tulle med sykdommen?

Og dette er en person med flere hundre følgere, som i tillegg fronter en sunn livsstil og henviser til stor kunnskap omkring mat og helse. Tenk deg litt om.

Har humor rundt egen sykdom, men..

Misforstå meg rett. Jeg har humor rundt egen sykdom, og har til og med skrevet et innlegg om det.

Men en ting er at jeg selv tuller med det, eller noen som står meg nær. At mannen i gata spøker med at han eller hun står i fare for å få en alvorlig, til tider altoppslukende, kjip og meget krevende sykdom som diabetes bare av å se på et kakestykke, gjør meg rimelig provosert.

Jeg har sett eksempler der folk har lagt ut bilde av mat og kaker og skriver at bare «synet av det gir dem diabetes». Det berømte spørsmålet «har du spist for mye sukker» stammer tydeligvis fra et sted.

Vær så snill. Både på internett og ellers; slutt å tulle med en sykdom som stadig rammer flere. Som i mange tilfeller ikke er selvforskyldt. Som er en 24-timers jobb, uten verken ferie eller overtidsbetaling. Og som vi med størst sannsynlighet må leve med livet ut.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: