Trenger DU nytt førerkort?

Trenger DU nytt førerkort?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 17.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er mye å sette seg inn i når man får en sykdom som diabetes, men tydeligvis har jeg ikke fått med meg alt… Nytt førerkort, for eksempel!

Annonse

I starten var det full forvirring hos meg, og i tillegg skulle jeg håndtere sorgen over å ha fått en alvorlig kronisk sykdom. Heldigvis ble det bedre etter hvert som tiden gikk.

Møtte likemenn

I vinter var jeg på tur sammen med andre som skriver for Lev med diabetes. En utrolig hyggelig opplevelse, først og fremst fordi jeg møtte andre som lever med diabetes på godt og vondt.

Erfaringsutveksling er nyttig og gir helt andre innfallsvinkler enn det for eksempel en legetime gjør.

I mange tilfeller tror jeg samtaler med likepersoner kan gi flere svar enn det samtale med helsepersonell gjør. Heldigvis har vi mulighet til begge deler!

Under dagene jeg var sammen med andre med diabetes type 1, snakket vi mye og utfordringene med diabetes. Selv om det til tider kan være et alvorlig tema, var det mange samtaler med galgenhumor!

Annonse

LES OGSÅ: Verdifullt å dele erfaringer

Godt brukt

Under en av samtalene snakket vi om det å kjøre bil med diabetes og hva vi alltid har tilgjengelig i bilen i tilfelle lavt blodsukker.

I løpet av samtalen kom jeg på hvor slitt mitt førerkort er, og dro det frem. Jeg hadde fortsatt førerkortet jeg fikk da jeg kjørte opp i 1996….

Det var umulig å se hvem som var avbildet og det var nesten gått i oppløsning.

Kjørt ulovlig?

De andre spurte om jeg ikke hadde fornyet førerkortet etter jeg fikk diabetes (jeg fikk diabetes flere år etter jeg fikk mitt første førerkort), noe jeg svart nei på.

Reglene er slik at man er pålagt å ha førerkort med informasjon om at man har diabetes påskrevet. I tillegg skal man ha en legevurdering hvert femte år og fornye det like ofte.

Det var ikke jeg klar over! Faktisk hadde jeg kjørt ”ulovlig” i flere år.

LES OGSÅ: Det viser seg at jeg har kjørt «ulovlig» i 13 år!

Det koster å ha diabetes

Etter vi kom hjem fra reisen, bestilte jeg meg umiddelbart legetime. Etter en uke fikk jeg time og sammen med legen fylte vi ut et helseskjema.

Han sjekket synet mitt og heldigvis ble jeg ”godkjent” som sjåfør. Det kostet 450 kroner for å få legeerklæringen. Det må man dekke selv. Det går ikke inn som en del av egenandelskortet.

Fornyes hvert femte år

Jeg bestilte meg en time for fornying av førerkort hos Statens Vegvesen og fikk time allerede dagen etter.

Der gikk det kjapt og effektivt, og jeg brukte maks 10 minutter på å ta bilde og gi informasjonen de trengte. Førerkortet kom i posten etter noen dager, og nå kjører jeg endelig lovlig igjen!

Førerkortet er gyldig i fem år, før jeg må gjennom ny undersøkelse og helseattest hos fastlegen.

Faktisk synes jeg det er betryggende at vi har denne ordningen, da enkelte med diabetes kan slite med følinger og kan være en fare i trafikken.

Selv har jeg alltid raske karbohydrater liggende i bilen og i veska. Jeg har aldri opplevd skremmende lavt blodsukker når jeg har kjørt bil, men vet jo aldri når det kan oppstå!

LES OGSÅ: Diabetes og førerkort, dette trenger du og vite

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: