Skreddersydd julegodt til deg!
Mat er en viktig del av julekosen, men for deg med diabetes kan julegodt by på ekstra store utfordringer.
Ved å ta bevisste matvalg der det er mulig, kan ubehagelige episoder med svingende blodsukker reduseres, og kanskje til og med unngås helt.
Velg bort raske karbohydrater der det er mulig
Mat med mye sukker og stivelse er sterkt blodsukkerøkende, og kan med fordel velges bort om det finnes andre alternativer. Spis mindre poteter og brød og forsyn deg heller rikelig av grønnsaker, nøtter, hvite oster, fisk og kjøtt.
Av desserter er det forskjellig hvor mye de ulike påvirker blodsukkeret. Bær med litt krem vil påvirke blodsukkeret mindre enn for eksempel riskrem, som er laget av mye ris og sukker.
En fruktsalat kan også være et godt valg på dessertbordet. Når det gjelder småkaker inneholder de fleste av disse mye sukker og hvetemel, og det finnes ofte ikke så mange alternativer for deg som ønsker å spise mindre raske karbohydrater.
LES OGSÅ: Se opp for skjulte sukkerbomber
Sukrin som erstatning for vanlig sukker
Erythriol (Sukrin) er en naturlig sukkeralkohol som finnes blant annet i druer, melon og pærer. Det tas opp i tynntarmen og skilles ut uforandret gjennom urinen.
Sukrin inneholder derfor ingen kalorier fordi det ikke kan brukes til energi i kroppen. Det vil heller ikke øke blodsukkeret.
LES OGSÅ: Sugen på noe godt?
Uimotståelige oppskrifter
Her kommer noen oppskrifter på julegodt som er søtet med Sukrin og som ikke inneholder vanlig mel.
Snopet inneholder betydelig mindre karbohydrater enn vanlige desserter og julekaker, og vil derfor være mye snillere med blodsukkeret ditt.
I disse oppskriftene har jeg kun brukt Sukrin, men det går også an å blande forskjellige søtningsmidler, som for eksempel Sukrin og natreen, eller du kan erstatte endel av sukkermengden i vanlige oppskrifter med Sukrin.
Alle ingrediensene utenom vaniljepulver fåes kjøpt i litt større dagligvareforretninger.
LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!
Kokoskuler
- 3 toppede spiseskjeer extra virgin kokosolje
- 3 spiseskjeer Sukrin
- 1,5 dl kokosmelk
- 1 pose kokosmasse
- 1 plate mørk sjokolade (minst 70% kakao)
Slik gjør du:
- Smelt kokosfettet på svak varme.
- Ta gryten av platen og rør inn Sukrin til det er løst opp.
- Tilsett kokosmelk og kokosmasse.
- Form kuler i den størrelsen du ønsker og legg i kjøleskap en times tid.
- Smelt mørk sjokolade på svak varme (i vannbad eller på svakeste varme på plata) og dypp kulene oppi. Legg på bakepapir og la stivne i romtemperatur (da blir sjokoladen blank). Om ønskelig – rull kulene i en topping, som for eksempel kakao, hakkede nøtter, hakkede gojibær etc.
PRØV OGSÅ: Uimotståelige snickerskuler
Peanøttkjeks
- 100 gram mykt meierismør
- 60 gram Sukrin
- 100 gram malte mandler (eller mandelmel)
- 1 ts bakepulver
- 1 egg
- 60 gram økologisk peanutsmør (ikke tilsatt sukker)
PRØV OGSÅ: Deilige havrekjeks
Slik gjør du:
- Rør smør og Sukrin hvitt.
- Bland i resten av ingrediensene og rør til massen er helt jevn.
- Legg på bakepapir i passe store porsjoner (litt mindre enn 1 spiseskje er fint). Kjeksene flyter ganske mye ut, så pass på å ha avstand mellom.
- Stek på 175 grader på nederste rille i ca 15 min.
- Kakene vil være myke når du tar de ut av ovnen, men stivner når de blir kalde.
Kokosmakroner
- 2 eggehviter
- 3 ss sukrin
- 80 g kokosmasse
Slik gjør du:
- Skill plomme og hvite. Pass på at det ikke kommer noe av plommen oppi hviten
- Pisk eggehviten til den er luftig
- Tilsett sukrin og pisk videre
- Vend forsiktig inn kokosmasse
- Legg på bakepapir med skje i passe størrelser
- Stekes på 150 grader midt i ovnen i 15-20 min
PRØV OGSÅ: Julemuffins med gresskar og krydder
Mandeltopper
- 2 eggehviter
- 3 dl malte mandler (eller mandelmel)
- 5-6 spiseskjeer Sukrin
- 1 ts vaniljepulver (fåes i helsekost; ikke det samme som vaniljesukker)
Slik gjør du:
- Pisk eggehvitene stive
- Tilsett Sukrin og pisk videre
- Vend inn malte mandler og vaniljepulver
- Form små topper, enten med sprøytepose eller med skje
- Stek på 180 grader midt i ovnen i ca 10 minutter
Hjemmelaget marsipan
- 500 gram mandler uten skall
- 250 gram sukrinmelis
- 5-6 eggehviter
- Noen dråper sitronsaft
Slik gjør du:
Dag 1
NB: bruker du mandelmel eller ferdig skoldede mandler kan du gjøre alt på samme dag
- Kok opp vann i en stor gryte og ta vannet av platen
- Hiv oppi mandlene
- Etter noen minutter vil skallet blåse seg opp, og kan lett fjernes
- Ta av skallet på alle mandlene og legg de til tørk på et kjøkkenhåndkle eller papir
Dag 2
- Mal mandlene i kjøkkenkvern
- Bland inn sukrinmelis
- Rør inn eggehvite til passe konsistens (ikke bruk alt på en gang)
- La massen stå i kjøleskap i noen timer, deretter kan du forme marsipanen etter ønske
- Oppbevares kjølig
Julekaramell
- 100 g meierismør
- 2 dl fløte
- 3 spiseskjeer Sukrin
- 1 ts vaniljepulver (helsekost)
Slik gjør du:
- Smelt smør på svak varme i gryte (bruk gjerne en høy gryte da dette fort kan koke over i starten)
- Rør inn Sukrin og vaniljepulver
- Ha oppi fløte
- Kok opp under omrøring. Pass på hele tiden slik at det ikke koker over
- La småkoke i en times tid til massen har tyknet. Rør med jevne mellomrom
- Legg over i en smurt form (som det vil være lett å fjerne karamellene fra når de er ferdige) og la stivne i kjøleskap
- Skjær i så store biter du ønsker
- Karamellene kan dyppes i mørk sjokolade
PRØV OGSÅ: Brente mandler
Lykke til! Med ønsker om en fin julefeiring og et riktig godt nytt år 🙂
Kilder:
- “Human gut microbiota does not ferment erythritol.”, Arrigoni et al
- “Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease1–5”, Siri-Tarino et al
- “Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease” Siri-Tarino et al
- “A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease” Mente et al
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.