Sprø pepperkaker

Sprø pepperkaker

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 07.12.15 | Sist redigert: 10.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca 39 g per 100 g

Disse pepperkakene er litt mer diabetesvennlige enn de du kjøper i butikken, og de er superenkle å lage.

Annonse

Mange med diabetes er opptatt av å spise så lite hvitt sukker som mulig. Da er det fint at det finnes gode alternativer nå i juletida. Her får du oppskriften på diabetesvennlige pepperkaker der det hvite sukkeret er byttet ut med sukrin og litt honning. Disse er supergode alene eller for eksempel med blåmuggost på.

Jeg har valgt å bruke litt honning i denne oppskriften for smakens skyld, men for deg som vil unngå alle typer sukker helt kan du også bytte ut honningen med kunstig søtning, eller for eksempel agavesirup. Agavesirup kommer fra agaveplanten, er søtere enn honning i smak, men har mye lavere glykemisk indeks (11). Hvis du ønsker å vite mer om glykemisk indeks og glykemisk belastning, altså hvordan mat påvirker blodsukkeret, kan du lese denne artikkelen. 

Mange er opptatt av å ikke spise hvitt sukker, men for deg med diabetes er det viktig å være klar over at honning påvirker blodsukkeret nesten like mye som vanlig hvitt sukker (men ikke fullt så mye fordi honning har litt lavere GI). Honning av god kvalitet har derimot noe mer vitaminer og mineraler enn vanlig sukker og inneholder litt mindre karbohydrater. Honning er også søtere enn sukker i smak, og derfor kan man bruke litt mindre av det.

Vil du helst unngå mel?

Det er i all hovedsak mengden karbohydrater i et måltid som avgjør hvor mye blodsukkeret stiger, og mange med diabetes ønsker derfor å spise så lite karbohydrater som mulig. Har du likevel lyst til å prøve deg på disse pepperkakene kan du også bytte ut speltmel med mandelmel eller kokosmel. Pepperkakene blir annerledes i konsistent og smak, men det er et godt alternativ dersom du ønsker å unngå karbohydratrike matvarer.

PRØV OGSÅ: Julechai – en spicy chai latte 

Annonse
sprø peppekaker og julepynt

Et tips er å lage et lite hakk i pepperkaken slik at du kan feste den på kaffekoppen. Dette lager nydelig dekor til juleselskapet. Foto: iStock

Ingredienser

65 g sukrin gold
40 g honning
170 g speltmel
1 egg
60 g smeltet smør (avkjølt)
1 ts bakepulver
½ ts malt nellik
2 ts kanel
2 ts kardemomme
½ ts malt ingefær

Fremgangsmåte

1. Har du en kjøkkenmaskin kan du bare putte alle ingrediensene oppi og sette på, veldig enkelt! Bruk grinden til å røre med (ikke vispen eller eltekroken).

2. Deigen er ferdig når alt er godt blandet. Pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet minst et par timer.

3. Ha litt mel på bordet før du kjevler kakene så tynne som mulig og steker på 180 grader i ca 10 min (sjekk etter syv minutter for alle stekovner er forskjellige). Kakene avkjøles på rist.

Ønsker dere en riktig fin adventstid og lykke til med julebaksten!

PRØV OGSÅ: Julegodis: Brente mandler

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: