7 ting som gjør meg glad akkurat nå

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 30.07.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Midt i dette smådystre året 2020 er det likevel mange ting å glede seg over. Og kanskje trenger vi å fokusere mer på det positive i slike tider. Her er 7 ting som gjør meg glad akkurat nå.

Annonse

Som jeg har skrevet om før våkner jeg til liv når solen titter frem og gradestokken stiger om våren. Hver eneste høst – tidlig vinter føler jeg at hodet går inn i en slags dvale om du vil, og det først våkner igjen når temperaturen er høy nok. Først da føler jeg meg levende igjen.

Det er en sammensatt problemstilling, men har sine naturlige medisinske forklaringer. Da jeg fikk påvist mangel på D-vitamin var det mange brikker som falt på plass i livet mitt.

I år har derfor ting vært lettere, og samtidig som Norge stengte ned i forbindelse med Covid-19, våknet jeg igjen.

Sommeren er helt klart min favorittårstid, og derfor har jeg i dette innlegget skrevet ned noen av de tingene som gjør meg mest glad akkurat nå:

1. Lengre dager

Sommerdagene har kun 24 timer, som alle andre dager, likevel oppleves dagene lengre om sommeren. Solen står opp tidlig, og går ned senere. Det gir større rom for å finne på ting etter jobb, være sosial med venner og generelt være ute i naturen.

Annonse

Når klokken blir 15.30 og jeg normalt er ferdig på jobben er jeg ikke lenger utslitt etter en lang arbeidsdag, da har jeg lyst og energi til å gjøre noe. Det er sjeldent jeg orker på vinterstid.

LES OGSÅ: Livet mitt er best på sommeren

2. Bedre blodsukker

Av en eller annen grunn er alltid blodsukkeret mitt lettere å holde stabilt om sommeren. Det er nok mange grunner til det, og helt sikkert mange medisinske grunner. Det jeg derimot vet er at når jeg har det bra psykisk, har også blodsukkeret mitt det bra. Jeg har det generelt mye bedre om sommeren enn om vinteren, og det er nok mye av forklaringen.

I tillegg opplever jeg å spise sunnere (mye også på grunn av psyken antar jeg). Jeg er mer aktiv, varmen gjør at jeg har behov for mindre insulin og jeg jobber kortere dager – ergo mindre stress. Mindre stress gir igjen ro i sjelen, og jeg klarer å legge negative tanker raskere bort, enn jeg gjør vinterstid. Dette er en totalpakke som er svært positiv for blodsukkeret mitt.

LES OGSÅ: 5 tips til en sunnere sommer

7 ting som gjør meg glad, venner i godt humør ut på tur

Godt humør og mer aktivitet. Illustrasjonsfoto: Getty images.

3. Hyggeligere mennesker

Nordmenn er generelt i bedre humør og oppleves hyggeligere om sommeren. De man møter på gaten hilser plutselig, du får et smil fra damen i nabohuset, og en gammel bekjent stopper på butikken for å slå av en liten prat. Nordmenn er kjent for å oppleves som et kaldt folkeslag, og jeg kan nok være delvis enig i akkurat det. Vi er redde for å gjøre noe som andre opplever som ubehagelig, og derfor er vi flinke til å se ned i bakken, istedenfor å smile, hilse og slå av en prat med noen ukjente.

Dette opplever jeg derimot er MYE bedre om sommeren. Norge våkner til liv om sommeren, og det gjør også folkeskikken.

LES OGSÅ: En begrenset hverdag har gitt meg nytt perspektiv

4. Færre smittede med Covid-19

Slik det fremstår i mediene har situasjonen med Covid-19 stabilisert seg noe, og samfunnet har det bedre. Vi avventer ny smittebølge til høsten, men akkurat nå fremstår det som at situasjonen er delvis under kontroll. Det er færre innlagt på sykehusene, og færre som får påvist smitte. Det er naturligvis noe å glede seg over!

5. Familie og venner er friske

De jeg er glad i er friske, og ingen jeg kjenner har vært smittet med Covid-19. I min innerste omgangskrets er alle svært forsiktige, men likevel, jeg er så takknemlig for at alle de jeg er glad i er friske!

LES OGSÅ: Koronakrisen: Bekymringene påvirker diabetesen

6. Mer tid og energi til trening

Som skrevet i tidligere innlegg har jeg etter Norge stengte den 12 mars hatt hjemmekontor, noe jeg vil ha til over sommeren. Det har medført en time spart i reisevei, og tid spart om morgenen. Jeg har derfor hatt mulighet til å starte arbeidsdagen tidligere, og dermed avslutte tidligere.

Dette selv om jeg har jobbet svært mye overtid de siste månedene. Resultatet av dette har vært mer energi i hverdagen, og jeg har derfor begynt å trene. Dette har også medført noe vektreduksjon, og stigende fysisk form.

Grunnet dette har også blodsukkeret mitt blitt lettere å stabilisere, selv med enkelte perioder med lavt blodsukker. Nå har jeg holdt på en stund, og fått bedre rutine rundt det, noe som medfører færre følinger.

Det er jeg svært glad for og noe jeg vil skrive nærmere om i et annet innlegg.

LES OGSÅ: Hvordan få til trening i sommerferien?

7 ting som gjør meg glad akkurat nå

Marte på hjemmekontor. Foto: Privat.

7. Gode tilbakemeldinger fra avdelingsleder

Grunnet den krevende situasjonen med Covid-19 har jeg betydelig større ansvar på jobb. Det har blant annet medført ansvar for nye oppgaver, og en del delegering av oppgaver til kollegaer. Det har vært en ny situasjon for meg som kun har vært ansatt i to år.

Likevel fikk jeg svært gode tilbakemeldinger på dette fra avdelingslederen min tidligere denne uken, og jeg skal ærlig innrømme at jeg er stolt av meg selv for det jeg har fått til de siste månedene. Er det ikke rart hva man får til, når man ikke har annet valg?

Jeg håper dere alle får en fantastisk sommer med nære og kjære, at dere holder dere friske, vasker hender, holder en meters avstand og nyter livet. Det fortjener vi nå!

Og du, hva gjør deg glad nå for tiden?

LES OGSÅ: Det er ingen som har «perfekt diabetes»

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: