Det er ingen som har «perfekt diabetes» (Del 2)

Det er ingen som har «perfekt diabetes» (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 19.03.20 | Sist redigert: 21.03.22

Det kan virke som dagens samfunn stadig streber etter perfeksjon på alle områder i livet. Også når det kommer til diabeteshåndteringen. Men hvordan påvirker det oss egentlig?

Vi vet jo at ingen kropper er like. Vi reagerer alle forskjellig på ulike inntrykk og stressrelaterte ting.

Annonse

Jeg får eksempelvis alltid problemer med lavt blodsukker i situasjoner med høyt stress over lang tid. Andre får motsatt reaksjon – de sliter med høyt blodsukker. Men ingen av variantene er «rett» av den grunn. Vi reagerer ulikt, på ulike situasjoner og inntrykk. Nettopp fordi vi er ulike, og kroppene våre er ulike.

Når jeg leser om mennesker som opplever vanskelige ting med sin sykdom, og de søker tips og råd, blir jeg derfor oppriktig bekymret for måten andre tilnærmer seg disse problemstillingene. Det er så mange som tror de vet svaret på alt.

Jeg vet eksempelvis hva som er mine største utfordringer med diabetesen, men jeg vet ingenting om dine utfordringer. Da er det viktig å få frem at «dette fungerer supert for meg, fordi (..)», og ikke ta den bastante varianten; «du MÅ gjøre dette, og det er den eneste måten å gjøre det på.» Det er så mange som gjør det.

Og det bidrar til at jeg blir oppriktig lei meg.

LES OGSÅ: Nei, blodsukkerreguleringen vil aldri bli perfekt

Annonse

Ingen har «perfekt diabetes» – alle strever med noe

Det er så mange unge eller uerfarne mennesker der ute som trenger informasjon, og da er det viktig at de ikke får feilinformasjon. Vi som har levd med denne diagnosen i mange år vet kanskje bedre enn å tro på alle råd vi får på nettet, men disse unge og ny-diagnostiserte menneskene vet ikke nødvendigvis hva som fungerer.

Taste på mobilen. Det er ingen som har «perfekt diabetes»
Det er ikke alle på nett som er enige i hva som er den beste måten å håndtere diabetesen på. Husk at folk er ulike. Illustrasjonsfoto: Getty.

Derfor hadde det vært veldig fint om alle var litt forsiktige i måten de svarer og gir råd på. Og for all del – veldig mange er flinke til det. Gi velmenende råd og link gjerne til trygge kilder.

Vi må aldri glemme at ingen har en perfekt diabetes, alle har sine utfordringer. Dersom en person opplever noe som vanskelig, som du selv opplever som enkelt eller uproblematisk, vil ikke det si at den personens opplevelse er feil. Personen har bare en annen tilnærming eller opplevelse, enn hva du selv innehar.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke bare én fasit for hvordan leve godt med diabetes

Vi er like, men ulike

En av mine største problemer har som skrevet overfor – alltid vært lave blodsukkerverdier. Dette har jeg skrevet om gjentatte ganger tidligere, og vil derfor ikke gå nærmere inn på det nå. Men som et resultat av mange år med høyt stressnivå og utallige følinger, har jeg lagt på meg mye. Det er noe som virkelig plager meg, og er et direkte resultat av diabetesen og problemer rundt den.

Da hjelper det ikke å høre om dietter og andre ting som skal hjelpe meg ned i vekt. Det som hadde hjulpet er å høre hva som kan bidra til å unngå å få lavt blodsukker i vanskelige situasjoner.

Et problem er sjeldent et enkeltstående problem, men svært ofte sammensatt av utallige faktorer som spiller inn. Og dette er det viktig å ikke glemme!

Vi er så ulike som vi er like. Vi har samme diagnose, men vi har ikke samme sykdom. Ikke glem det.

LES OGSÅ: Blodsukkeret er en evig frustrasjon for meg

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: