Hvordan forklare diabetes? Tenk deg at jeg er en bil

Hvordan forklare diabetes? Tenk deg at jeg er en bil

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 14.02.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke så lett for andre mennesker å forstå hvordan det er å ha diabetes. Så hvordan kan man best forklare hvordan kroppen til en med diabetes fungerer? Jeg skal gjøre et forsøk; tenk deg at jeg er en bil.

Annonse

Jeg har nettopp begynt å holde foredrag basert på min diabetes, forsøket på å gå Norge på langs, og alt det andre jeg har opplevd av opp- og nedturer siden jeg smalt i veggen sist sommer. I den forbindelse har jeg fundert på hvordan best forklare for andre hvordan kroppen til en med diabetes fungerer.

Da vi i Lev med diabetes reiste til i Berlin på EASD satt jeg en dag og snakket med LMD-bloggeren Linda, og vi kom inn på dette med insulin hos vanlige mennesker og oss med diabetes. Jeg ble gående å tenke på denne samtalen i ettertid, og det er her metaforen med å være en bil kom til meg.

LES OGSÅ: Selv om du gjør alt riktig må du ikke glemme tankenes kraft

Å fylle bensin på en dieselbil kan gi senkomplikasjoner

La oss begynne med drivstoffet som hos en god gammeldags bil er diesel eller bensin. Hos oss mennesker er det insulin som er drivstoffet. Et menneske uten diabetes har insulin som er spesialtilpasset kroppen sin slik at kropp og insulin er perfekt synkronisert med hverandre.

Vi med diabetes tilfører kroppen syntetisk fremstilt insulin som ikke er tilpasset den enkelte, og oppfører seg derfor ikke helt synkront med kroppen sine behov og følelser.

Annonse

Ikke bare skaper dette problemer i hverdagen i form av rett mengde insulin i forhold til dagens inntak av mat, aktivitet, fysisk og psykisk form og så videre. Det skaper også muligheter for fremtidige senskader.

diabetes forklart med metafor, om jeg var en bil

Illustrasjonsfoto: Getty images

Det blir omtrent som å fylle bensin på en dieselbil. Det går greit en stund, men faren for senskader blir fort overhengende.

Hvordan jeg vet dette med bensin på en dieselbil? Jo, jeg har prøvd det!

En dag jeg var superstresset fylte jeg bensin (noen liter, før jeg oppdaget feilen) på vår diesel bil. Ringte da mitt bilverksted som fortalte meg at jeg må helle på en liter olje i bensintanken og fylle den helt opp med diesel, så vil det sannsynligvis gå bra.

MEN de garanterer ikke at det ikke vil bli en del problemer med motoren etter en stund. Så nå venter jeg bare og håper det ikke skjer noe…

LES OGSÅ: Velkommen til styremøte innerst i den mørke delen av hjernen min

Kunne vi byttet ut forgasseren hos mekanikeren?

Tenk hvor mye enklere det hadde vært om vi bare kunne skiftet ut defekte deler, slik som man gjør på bilene våre? Sendt oss selv til mekanikeren rett og slett. En ødelagt forgasser (bukspyttkjertel) skifter vi bare ut, også går bilen (vi) videre som om ingenting hadde skjedd!

Selvfølgelig er det i dag mulig å skifte ut bukspyttkjertelen. Men det medfører risiko, ikke bare med operasjonen i seg selv, men også risiko for et liv der insulininjeksjoner blir byttet ut med immundempende medisiner og de bivirkningene som disse fører med seg.

Så kanskje vi skal prise oss lykkelige for at det finnes syntetisk fremstilt insulin og får leve et liv fylt med følelser, kjærlighet og oppturer og nedturer?

Vi slipper jo tross alt EU-kontroll og mulig avskilting. ?

LES OGSÅ: Revolver og termometer

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: