Selv om du gjør alt «riktig» må du ikke glemme tankenes kraft

Selv om du gjør alt «riktig» må du ikke glemme tankenes kraft

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 13.12.18 | Sist redigert: 16.11.22

Du kan spise det samme hver dag, sette samme insulindose, trene like mye, men det betyr ikke at blodsukkeret vil oppføre seg likt hver dag. Det mentale har tross alt også en finger med i spillet.

I et forsøk på å få blodsukkersvingningen mine til å se ut som krusninger på havet, i stedet for en berg- og dalbane som kan få enhver av oss til å kaste opp, har jeg nå begynt et opplegg med en ernæringsfysiolog.

Annonse

Målet er å tilføre mer proteiner og fett i min ellers så rutinepregede kost. Dette har jeg nå holdt på med i en måneds tid, samtidig som jeg har roet kraftig ned på hard fysisk aktivitet.

Resultatet har egentlig overrasket meg positivt. Jeg har stort sett jevnere blodsukker, litt høyt men allikevel jevnt.

Neste steg er nå å begynne med fysisk aktivitet igjen. Og for dere som etter hvert kjenner meg så er det vel ingen overraskelse når jeg da har planer om å begynne å gå turer igjen.

Planen er å begynne å gå 8 til 12 kilometers-turer i nærområdet mens Hege er på jobb og ungene er på skolen. MEN, i dag fikk jeg meg en på trynet igjen….

LES OGSÅ: 4 tips til et sunnere kosthold for hele familien

Annonse

Gjorde alt riktig… nesten alt

Jeg startet dagen som normalt med å spise det jeg har spist siden jeg begynte med dette opplegget. Nøtter, havregryn og frø, blandet med Skyr. Jeg satte rett dose i forhold til blodsukkeret. Normalt så fungerer dette perfekt og gir meg en god start på dagen.

Kjell Arild funderer over tankenes kraft
Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Men tydeligvis ikke i dag. Plutselig piper insulinpumpa og blodsukkeret skyter i taket. Hva f**n, tenker jeg. Har jeg glemt å sette insulin? Nei, jeg hadde ikke det.

Etter en stund med grubling så kommer jeg frem til at i dag har jeg ikke vært positiv i tankene mine. I stedet lot jeg bekymringer og negativitet styre starten på dagen. Kvernet på ting som har irritert og bekymret meg. Kanskje jeg har latt angsten ta overhånd i dag?

Det er nemlig slik at jeg sliter litt med angst og tilbakevendende depresjon. Og det er langt ifra første gangen at negativer tanker og bekymringer har køddet til blodsukkeret mitt.

Det beviser bare at selv om man gjør alt annet riktig; kosthold, aktivitet og insulinberegning, så må du ikke glemme tankenes kraft.

Er det bare jeg som har det slik?

LES OGSÅ: Hvordan virker depresjonen inn på blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: