Skritt for skritt går Kjell Arild seg til et bedre liv

Skritt for skritt går Kjell Arild seg til et bedre liv

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 24.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når du er på bunnen er det bare én vei å gå, og det er opp. Og det er nettopp det Kjell Arild gjør med prosjektet «1 million skritt» – går seg til et bedre liv. Og han går ikke alene.

Annonse

Det finnes ikke vær som kan stoppe Kjell Arild Ueland fra å ta bena fatt, selv ikke da vi møter ham på en iskald januardag i Oslo. Han har tross alt sagt at han skal gå 1 million skritt på hundre dager – han har sagt det på bloggen, han har sagt det til familien, og han har sagt det på riksdekkende TV.

Da får man bare gå da.

– I dag har jeg vandret rundt i Oslo og lekt turist i byen, så hittil har jeg gått 11.100 skritt, sier Kjell Arild til Levmeddiabetes.

Det betyr at dagens 10.000 skritt allerede er passert, og klokka er ikke engang mer enn tre, så det vil nok bli langt flere før dagen er omme. Og han ligger godt an til å klare millionen innen april.

– Nå er jeg 20 dager inn i året, og så langt har jeg lagt rundt 250.000 skritt bak meg. Det vil si at jeg har gått rundt 12.000 skritt per dag, forteller han.

Annonse

LES OGSÅ: Fysisk aktivitet er den beste medisinen – ikke la diabetesen stoppe deg

Søkte motivasjon, fikk en heiagjeng

Kjell Arild framstår på alle måter som en blid og positiv fyr, og ikke minst en aktiv fyr som har klart å skape en nasjonal bevegelse for å komme i form. Men slik har det ikke alltid vært. Sannheten er at ideen om 1 million skritt oppsto i kjølvannet av en svært tung periode i livet.

Kjell Arild på kafé

Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Et hektisk liv kombinert med høye forventninger til seg selv hadde gjort ham utslitt både fysisk og psykisk, søvnen uteble og blodsukkeret svingte like mye som humøret. Sykemeldingen som endelig skulle gi ham muligheten til å slappe av, førte i stedet til skam og dårlig samvittighet.

Noe måtte gjøres. Han måtte ta tak. Det han først og fremst trengte var å få mer aktivitet inn i hverdagen.

– Ideen dukket opp i hodet på meg, så jeg fortalte det til Lars Zachariassen. Han er jo fysioterapeut, jobber med livsstilsendringer og er dreven på sosiale medier, så han vet å sette ideer ut i livet. Han syntes det hørtes fancy ut, og tente på det med én gang, forteller Kjell Arild.

De skrev blogginnlegg om det. De opprettet en Facebookside og en Instragramside, og oppfordret alle som ville til å bli med. For kanskje finnes det flere der ute som trenger et ekstra dytt i riktig retning? Joda, det gjorde det.

– Det har tatt helt av! I dag er vi 3200 medlemmer på siden, og det er veldig gøy. Det har oppstått en vanvittig «heiamentalitet», sier han og legger til at det slett ikke er for sent å slenge seg med – dette handler tross alt om en sunn livvstil, og det har ingen deadline.

LES OGSÅ: Har du mistet treningsmotivasjonen? 

En kollektiv livsstilsendring som alle kan få til

Kjell Arild er slett ikke den eneste som er godt i gang. På Facebooksiden er engasjementet stort, og folk deler mer enn gjerne sine personlige suksesser og baklagte kilometer.

Han påpeker likevel at du ikke må la deg avskrekke av andres høye skritt-tall.

Instagram 1 million skritt

Foto: Skjermdump/Instagram.

– Dette handler ikke om at vi skal konkurrere med hverandre, og det er ingen grunn til å sammenligne seg med andre enn deg selv. Dette skal være «lavterskeltrening», noe alle kan være med på uansett hvilken form man er i, understreker han.

Og Kjell Arild har aldri vært i så god form som han er nå.

Prosjektet har gjort ham svært bevisst på hvor mye bevegelse han får i hverdagen, og ikke minst de positive effektene dette har hatt for både den fysiske og mentale helsa, og for diabetesen.

– Trening er bra når man har diabetes, men en vanlig løpeøkt kan fort ta en halv dag å få til. Du begynner jo to timer i forveien med planlegging av matinntak og insulin, så må jeg fjerne pumpa før jeg løper. Å gå krever langt mindre, sier han og legger til at det likevel har blitt litt løping i det siste.

Og kanskje har han fått litt blod på tann, for han har også noen andre ideer han sitter og ruger på.

– Ja, jeg har noen ideer, men vi får se hva det blir til. I første omgang er det millionen som er fokuset, sier han og smiler stort.

LES OGSÅ: Så lite aktivitet skal til for å leve lenger (og sunnere)

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: