Ett skritt nærmere i utviklingen av kunstig bukspyttkjertel

Ett skritt nærmere i utviklingen av kunstig bukspyttkjertel

Publisert første gang: 04.04.18 | Sist redigert: 05.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Roche inngår forskningssamarbeid med Senseonics og TypeZeros i utviklingen av en kunstig bukspyttkjertel – en nyvinning som kan gjøre livet langt enklere for de med diabetes type 1.

Annonse

Det jobbes stadig med å utvikle nye hjelpemidler som skal gjøre livet enklere for mennesker med diabetes. Og et voksende satsningsområde er utviklingen av den kunstige bukspyttkjertelen, et såkalt «closed-loop diabetes management system».

Senseonics og TypeZeros som er samarbeidspartnere innen dette feltet annonserte i dag at de nå også får Roche med på laget. Sammen skal de lansere tre europeiske kliniske studier av deres kombinerte helautomatiske system.

– Vi har bidratt til den viktige forskningen av automatiserte insulinleveringssystemer i mange år. Derfor er vi nå enda mer glade for å kunne bygge videre på våre gode partnerskap og ta samarbeidet til et nytt nivå i IDCL-prøven, sier Marcel Gmüender, som er global leder av Roche Diabetes Care, i en uttalelse.

Forskningen støttes av National Institutes of Health (NIH) gjennom sitt internasjonale Diabetes Closed Loop-program (IDCL).

LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Annonse

Vil gjøre en forskjell for personer med diabetes

Bukspyttkjertelen er et organ som ligger plassert bak magesekken, som blant annet produserer to svært viktige hormoner: insulin og glukagon. Insulin har som oppgave å senke sukkerinnholdet i blodet, mens glukagon gjør det motsatte; øker blodsukkeret.

Hos personer med diabetes type 1 produserer ikke bukspyttkjertelen insulin, og man må derfor regulere blodsukkeret selv – en oppgave som ikke alltid er så enkel. Håpet er at en kunstig bukspyttkjertel skal kunne gjøre denne oppgaven for deg.

Vi tror at denne forskningen vil hjelpe oss med å skape en ordentlig forskjell for personer med diabetes
– Marcel Gmüender

– Løftet om automatiserte insulinleveringssystemer er muligheten til å opprettholde automatisk og langvarig glukosekontroll, mens man unngår hypoglykemi. Med dette partnerskapet er vi ett skritt nærmere å bringe dette løftet på markedet og å forbedre de daglige utfordringene til mennesker med diabetes, sier Tim Goodnow, president og administrerende direktør i Senseonics, i en presseuttalelse.

En kunstig bukspyttkjertel skal ved hjelp av algoritmer koordinere insulininjeksjon gjennom en pumpe og blodsukkermonitorering via en kontinuerlig glukosemåler. Slik at brukeren bare kan slå på enheten og ikke bekymre seg mer om insulindosering.

LES OGSÅ: Øk diagnostiseringen og reduser komplikasjonene

Kombinerer det beste fra tre områder

De tre selskapene vil bidra med hver sine ekspertområder slik at de sammen kan skape et vellykket helautomatisk system. Senseonics er produsenten av Eversense, en langvarig CGM i form av et implantat, mens TypeZero skaper algoritmer for closed loop-systemer.

Roche Diabetes Care er en pioner innen utvikling av systemer for blodsukkermåling og en global leder innen diabetesbehandlingssystemer og tjenester.

I dette nye partnerskapet jobber de sammen på et system som kombinerer Eversense, TypeZero’s inControl AP-algoritmer og insulinpumpen til Roche, Accu-Chek Insight. Og systemet vil altså bli testet i tre kliniske studier i Europa.

– Vi tror at denne forskningen vil hjelpe oss med å skape en ordentlig forskjell for personer med diabetes, da vi tar sikte på å forbedre deres «time in range» og frigjøre dem fra mange daglige rutiner, sier Marcel Gmüender.

LES OGSÅ: Ny frihet i hverdagen med Accu-Chek Insight pumpen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: