Ny frihet i hverdagen med Accu-Chek Insight pumpen!

Ny frihet i hverdagen med Accu-Chek Insight pumpen!

Publisert første gang: 08.02.18 | Sist redigert: 11.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Blinde Torfinn Katla Opedal (25) fra Horten har hatt diabetes type 1 siden sommeren 2000. Nylig byttet han til Accu-Chek Insight pumpen og det har gjort hverdagen mye enklere!

Annonse

At nye Accu-Chek Insight insulinpumpesystem er både intuitiv, enkel, trygg og pålitelig kan Torfinn skrive under på. Da han fikk insulinpumpe første gang, kunne han fortsatt se.

Nå valgte han å bytte pumpe, på tross av at han er blind.

Ingen visste hvorfor Torfinn ble blind, men man visste var at det ikke var relatert til  diabetesen.

 Accu-Chek Insight

Denne nye Accu-Chek Insight pumpen letter hverdagen til Torfinn!

I 2008 fikk han diagnosen Wolfram syndrom, et svært sjelden genetisk syndrom, og i 2012 mistet han synet helt.

Forbilde

Torfinn har vakt internasjonal oppmerksomhet ved å være den første blinde som har sort belte i kampsporten Taekwon-do.

Annonse

Han jobber som selvstendig næringsdrivende og holder kurs i kampsport og selvforsvar for personer både med og uten funksjonsnedsettelser.

Han holder og foredrag om motivasjon og fysisk aktivitet for funksjonshemmede. Tidligere har han studert sosiologi ved Høyskolen i Vestfold.

Torfinn er rett og slett et forbilde for svært mange, og et bevis på at alt er mulig!

Det er ting som er vanskeligere uten syn, men ingenting er umulig.

LES OGSÅ: Den beste drivkraften er deg selv

Ny hverdag med Accu-Chek Insight!

Siden han er blind og også har diabetes, byr hverdagen naturlig nok på utfordringer. Torfinn kunne fortsatt se da han fikk diabetes.

– Det er ting som er vanskeligere uten syn, men ingenting er umulig. Når det gjelder insulinpumpen så kan jeg ikke se menyen for å gjøre ting. Jeg må huske hvor mange ganger jeg skal trykke på de ulike knappene for å gjøre ulike ting. Når det kommer til måling av blodsukker, så fikk jeg et talende måleapparat. Da jeg skulle hente strips til dette, fikk jeg beskjed om at det var gått ut av produksjon.

Så dette apparatet fikk han aldri prøvd. I stedet bruker han nå et vanlig apparat og en app som heter Be my eyes. Dette kobler hans kamera opp mot noen som kan se og fortelle ham hva kameraet hans «ser».

LES OGSÅ: Accu-Chek Insight har endret livet mitt!

Gammel pumpe sviktet

Nylig byttet Torfinn pumpe til Accu-Chek Insight, og han har ikke angret.

Torfinn Katla Opedal

Foto: Privat

– Insight pumpen fikk jeg vite om gjennom diabetessykepleieren jeg går til på sykehuset i Vestfold. Pumpen jeg hadde fra før var gammel og hadde begynt å svikte, slik at jeg flere ganger måtte på akuttmottaket. Derfor var det godt å få en ny pumpe, sier han.

Torfinn synes overgangen til den nye pumpen gikk lett.

– Det var et enkelt og brukervennlig system. Jeg fikk fantastisk opplæring. Det gikk veldig fint å lære meg å bruke Accu-Chek Insight, selv uten syn. Opplæringen gikk over en dag på sykehuset, pluss en oppfølgingsdag, sier han.

Customer Manager i Roche Diabetes Care, Lene Kristin Lindberg, er imponert over hvordan Torfinn har lært seg den nye pumpen.

– Torfinn hadde brukt en annen pumpe i 9 år og jeg var veldig spent på hvordan jeg skulle lære Torfinn den nye pumpen, forteller hun.

Han kunne ikke se de ulike skjermbildene som vi ofte refererer til under opplæring. Vi fant ut at han elsker tall, og brukte dette til å lage en prosedyre tilpasset hans muligheter, med lydsignal og vibrasjon fra pumpen.

– Vi kom fram til en løsning sammen, som Torfinn benytter til rutinemessige oppgaver som bytte ampulle og fylle slangesett. Han ønsket å klare seg mest mulig selv, og nå trenger han ikke lengre hjelp til å trekke opp insulin eller skifte ampulle, da Accu-Chek Insight benytter ferdigfylte ampuller. Det gjør det mye lettere. Torfinn lærte pumpen imponerende fort, sier hun.

Lene Kristin Lindberg

Customer Manager i Roche Diabetes Care, Lene Kristin Lindberg

Lyd og vibrasjoner er en fordel

– Jeg er så glad for at han har fått en enklere hverdag nå med Accu-Chek Insight insulinpumpe, sier Lindberg.

– Denne pumpen gjør det enkelt for meg som ikke ser, siden den bruker både lyd og vibrasjoner. Det eneste som kan være vanskelig er at de ulike alarmene ikke har ulik lyd. Men dette er svært sjelden et problem, forteller Torfinn.

En annen ting Torfinn synes er en fordel med Accu-Chek Insight pumpen, er at det er mindre navigering i menyen når han skal skifte ampulle og kanyle.

– Pumpen er enklere å bruke som blind. Den gjør hverdagen mye enklere, i forhold til at jeg ikke trenger å være bekymret for å ikke høre hvis det er mye støy rundt meg. Da føler jeg vibrasjon fra pumpen, sier Torfinn.

Uovervinnelig!

Mestring er et nøkkelord i hverdagen til Torfnn. Han startet med Taekwon-do fordi han følte han måtte lære å forsvare seg selv.

– Jeg var nervøs da jeg skulle begynne, men kom fort inn i et hyggelig sosialt nettverk. Jeg har trent mye, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle nå det svarte beltet. Det har vært svært utfordrende, men jeg har fordelen i at jeg kan bruke ekkolokalisering, sier han.

I mai 2017 bestod han gradering til andre grad sort belte.

– Denne sporten har gjort mye for meg, både fysisk og psykisk. Det å mestre taekwon-do er stort for meg. Sporten har blitt en stor del av livet mitt både i forhold til det sosiale, jobb, fysikken og psyken min.

LES OGSÅ: Diabetesen gir meg mestringsfølelse

Dette har forandret livet hans og gitt ham en enorm mestringsfølelse. Nå håper han å motivere og inspirere andre til å prøve nye ting og ha det gøy.

– Jeg hadde ikke tro på at dette var noe jeg kom til å kunne trene, men nå har jeg sort belte. Jeg er utrolig glad jeg tok sjansen på å prøve. Det har ikke alltid vært enkelt, men det har vært verdt det!

LES OGSÅ: Livet er bedre med MySugr

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: