Ny frihet i hverdagen med Accu-Chek Insight pumpen!

Ny frihet i hverdagen med Accu-Chek Insight pumpen!

Blinde Torfinn Katla Opedal (25) fra Horten har hatt diabetes type 1 siden sommeren 2000. Nylig byttet han til Accu-Chek Insight pumpen og det har gjort hverdagen mye enklere!

At nye Accu-Chek Insight insulinpumpesystem er både intuitiv, enkel, trygg og pålitelig kan Torfinn skrive under på. Da han fikk insulinpumpe første gang, kunne han fortsatt se.

 Accu-Chek Insight

Denne nye Accu-Chek Insight pumpen letter hverdagen til Torfinn!

Nå valgte han å bytte pumpe, på tross av at han er blind.

Ingen visste hvorfor Torfinn ble blind, men man visste var at det ikke var relatert til  diabetesen.

I 2008 fikk han diagnosen Wolfram syndrom, et svært sjelden genetisk syndrom, og i 2012 mistet han synet helt.

Forbilde

Det er ting som er vanskeligere uten syn, men ingenting er umulig.

Torfinn har vakt internasjonal oppmerksomhet ved å være den første blinde som har sort belte i kampsporten Taekwon-do.

Han jobber som selvstendig næringsdrivende og holder kurs i kampsport og selvforsvar for personer både med og uten funksjonsnedsettelser.

Han holder og foredrag om motivasjon og fysisk aktivitet for funksjonshemmede. Tidligere har han studert sosiologi ved Høyskolen i Vestfold.

Torfinn er et forbilde for svært mange, og et bevis på at alt er mulig!

LES OGSÅ: Den beste drivkraften er deg selv

Ny hverdag med Accu-Chek Insight!

Siden han er blind og også har diabetes, byr hverdagen naturlig nok på utfordringer. Torfinn kunne fortsatt se da han fikk diabetes.

– Det er ting som er vanskeligere uten syn, men ingenting er umulig. Når det gjelder insulinpumpen så kan jeg ikke se menyen for å gjøre ting.

Jeg må huske hvor mange ganger jeg skal trykke på de ulike knappene for å gjøre ulike ting.

Når det kommer til måling av blodsukker, så fikk jeg et talende måleapparat. Da jeg skulle hente strips til dette, fikk jeg beskjed om at det var gått ut av produksjon.

Så dette fikk jeg aldri prøvd. Det jeg gjør nå er å bruke et vanlig apparat og bruke en app som heter Be my eyes. Dette kobler mitt kamera opp mot noen som kan se og si hva kameraet mitt «ser».

LES OGSÅ: Accu-Chek Insight har endret livet mitt!

Gammel pumpe sviktet

Nylig byttet Torfinn pumpe til Accu-Chek Insight, og han har ikke angret.

– Insight pumpen fikk jeg vite om gjennom diabetessykepleieren jeg går til på sykehuset i Vestfold.

Pumpen jeg hadde fra før var gammel og hadde begynt å svikte, slik at jeg flere ganger måtte på akuttmottaket. Derfor var det godt å få en ny pumpe, sier han.

Torfinn Katla Opedal

Foto: Privat

Enkel overgang

Torfinn synes overgangen til den nye pumpen gikk lett.

– Det var et enkelt og brukervennlig system. Jeg fikk fantastisk opplæring. Det gikk veldig fint å lære meg å bruke Accu-Chek Insight, selv uten syn. Opplæringen gikk over en dag på sykehuset, pluss en oppfølgingsdag.

Customer Manager i Roche Diabetes Care, Lene Kristin Lindberg, er imponert over hvordan Torfinn har lært seg den nye pumpen.

– Torfinn hadde brukt en annen pumpe i 9 år og jeg var veldig spent på hvordan jeg skulle lære Torfinn den nye pumpen.

Han kunne ikke se de ulike skjermbildene som vi ofte refererer til under opplæring. Vi fant ut at han elsker tall, og brukte dette til å lage en prosedyre tilpasset hans muligheter, med lydsignal og vibrasjon fra pumpen.

Vi kom fram til en løsning sammen, som Torfinn benytter til rutinemessige oppgaver som bytte ampulle og fylle slangesett.

Lene Kristin Lindberg

Customer Manager i Roche Diabetes Care, Lene Kristin Lindberg

– Han ønsket å klare seg mest mulig selv, og nå trenger han ikke lengre hjelp til å trekke opp insulin eller skifte ampulle, da Accu-Chek Insight benytter ferdigfylte ampuller.

Det gjør det mye lettere. Torfinn lærte pumpen imponerende fort, sier hun.

Lyd og vibrasjoner

– Jeg er så glad for at han har fått en enklere hverdag nå med Accu-Chek Insight insulinpumpe, sier Lindberg.

– Denne pumpen gjør det enkelt for meg som ikke ser, siden den bruker både lyd og vibrasjoner. Det eneste som kan være vanskelig er at de ulike alarmene ikke har ulik lyd. Men dette er svært sjelden et problem.

En annen fordel med Accu-Chek Insight pumpen, er at det er mindre navigering i menyen når jeg skal skifte ampulle og kanyle.

Pumpen er enklere å bruke som blind. Den gjør hverdagen mye enklere, i forhold til at jeg ikke trenger å være bekymret for å ikke høre hvis det er mye støy rundt meg. Da føler jeg vibrasjon fra pumpen, sier Torfinn.

Uovervinnelig!

Mestring er et nøkkelord i hverdagen til Torfnn. Han startet med Taekwon-do fordi han følte han måtte lære å forsvare seg selv.

– Jeg var nervøs da jeg skulle begynne, men kom fort inn i et hyggelig sosialt nettverk. Jeg har trent mye, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle nå det svarte beltet.

Det har vært svært utfordrende, men jeg har fordelen i at jeg kan bruke ekkolokalisering, sier han.

I mai 2017 bestod han gradering til andre grad sort belte.

– Denne sporten har gjort mye for meg, både fysisk og psykisk. Det å mestre taekwon-do er stort for meg. Sporten har blitt en stor del av livet mitt både i forhold til det sosiale, jobb, fysikken og psyken min.

LES OGSÅ: Diabetesen gir meg mestringsfølelse

Vil motivere andre

Det har forandret livet mitt og gitt meg en enorm mestringsfølelse. Jeg håper å motivere og inspirere andre til å prøve nye ting og ha det gøy.

Jeg hadde ikke tro på at dette var noe jeg kom til å kunne trene, men nå har jeg sort belte. Jeg er utrolig glad jeg tok sjansen på å prøve.

Det har ikke alltid vært enkelt, men det har vært verdt det!

LES OGSÅ: Livet er bedre med MySugr

0/5 (0 Reviews)
Del: