Mat jeg må ha hver dag!

Mat jeg må ha hver dag!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 13.12.18 | Sist redigert: 11.02.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er over middels opptatt av mat og hva den gjør med kroppen. Interessen for matvarer kom noen år etter jeg fikk diabetes type 1, og den har bare økt med årene.

Annonse

For meg har matvarer blitt utrolig viktig både i forhold til hvordan jeg føler meg og hvordan kroppen fungerer. Også i forhold til blodsukkeret har mat en enorm påvirkning.

Jeg har prøvd og feilet i mange år, men noen matvarer har jeg spist daglig i flere år. Hvilken effekt de faktisk har kan jeg ikke vite med sikkerhet. Men jeg er sjelden syk, har fine verdier på alle blodprøver, stabilt HbA1c og føler meg energisk og frisk.

Her er noen av matvarene jeg passer på å få i meg hver dag:

Sitron og eplesidereddik

Jeg starter alltid dagen med en spiseskje ferskpresset sitron sammen med en spiseskje eplesidereddik. Sitron hjelper til å skille ut avfallsstoffer fra kroppen, noe som er viktig når man skal forbrenne fett.

Eplesidereddik inneholder eddiksyre, som visstnok hjelper til med å forbrenne fett. Sammen bidrar disse to matvarene å kickstarte fettforbrenningen kroppen skal gjennom i løpet av dagen.

Gurkemeie

Gurkemeie er en plante som sies å ha effekt på flere sykdommer. Den sies å være forebyggende mot kreft, betennelser og leddplager, holder huden vakker, styrker hukommelsen og immunforsvaret og beskytter hjertet.

Annonse
matvarer

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Men de lærde strides om hvor stor helsemessig gevinst gurkemeie har. Det er uansett ikke farlig å spise i kontrollert doser. Derfor tilsetter jeg gurkemeie både i gryter og grøt.

Chili

For å få full effekt av gurkemeie, må man spise det samme med pepper. Jeg bruker chili fordi jeg synes det er godt og gir en ekstra «piff» både i grøt, gryter og kaffe. I tillegg sies det at chili er med på å øke forbrenningen. Prøv deg frem med chili, mange synes det er veldig strekt!

Matvarer

Illustrsjonsfoto: Pixabay.com

LES OGSÅ: Sunn snacks

Rå kakao

Rå kakao er kakaobønner som er kvernet, uten tilsetning. Jeg kjøper rå kakao som du får kjøpt i vanlig dagligvare. Du får også kjøpt kakao på helsekost, men den koster mange ganger mer. Innholdet er det samme og jeg betaler ikke ekstra for fancy navn eller innpakning.

Rå kakao inneholder masse antioksidanter og har en oppkvikkende effekt. I tillegg smaker det utrolig godt og stilner min lyst på vanlig sjokolade.

Matvarer

Illustrasjonsfoto: Pixabay.com

Bønner og linser

Dette har jeg skrevet om mange ganger tidligere. Jeg spiser bønner eller linser til hvert måltid uansett om det er frokost, lunsj eller middag. De smaker godt, er gunstig for blodsukkeret, metter, er proppfulle av gode proteiner og sykt billig!

LES OGSÅ: Linser og bønner gjør susen

Ingefær og kanel

Både ingefær og kanel smaker nydelig, synes jeg. Ingefær sies også å ha en rekke helsemessige fordeler. Kanel sies å ha en blodsukkerdempende effekt. Jeg bruker begge som krydder i grøt, og ingefær bruker jeg også i suppe og gryter.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Når det gjelder kanel, så anbefaler jeg å kjøpe den de selger på helsekost som heter ceylonkanel og inneholder mindre kumarin. Kumarin er et giftstoff som kan skade leveren dersom du får i deg for mye av det.

Hva spiser du hver dag?

LES OGSÅ: Slik leser du hva matvarene inneholder

Kilde:

Forskning.no

kk.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: