Næringsinnhold versus matglede

Næringsinnhold versus matglede

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 29.05.17 | Sist redigert: 25.09.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mat kan representere både kos og hyggelig samvær med venner og familie, men det handler også om langt mer enn det. Vi med diabetes må alltid være bevisste på hva vi spiser, så hvordan påvirker dette egentlig matgleden?

Annonse

Dessverre er det slik at vi med diabetes bør ha en viss kunnskap om hva maten vi spiser inneholder. Dette er først og fremst for å kunne beregne riktig dose insulin.

I utgangspunktet er dette forholdsvis uproblematisk, likevel kan det være en utfordring og alltid måtte tenke gjennom hva man spiser. I noen tilfeller har dette gått utover min evne til å kose meg med maten.

Insulin settes i hovedsak i forhold til hvor mye karbohydrater maten vi spiser inneholder. Etter å ha hatt diabetes i over ti år, vet jeg stort sett hvor mye karbohydrater maten jeg spiser inneholder. Likevel har jeg ”dårlige perioder” der jeg blir litt for fokusert på hva maten inneholder og kjenner jeg ikke greier å kose meg så mye med mat som jeg liker å gjøre. Jeg henger meg for mye opp i næringsinnholdet og hvordan det vil påvirke kroppen og eventuell føling.

LES OGSÅ: Hva inneholder maten? Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt

Matglad, men bevisst

Jeg elsker å lage mat og teste ut nye oppskrifter, i hovedsak med sunne ingredienser som jeg liker godt. Jeg lager stort sett all mat fra bunnen av, både fordi jeg synes det er gøy og fordi jeg vil vite hva jeg spiser. Maten skal være næringsrik og gi energi og overskudd gjennom hele dagen. Normalt teller jeg ikke kalorier fordi jeg vet hva maten inneholder. Jeg spiser mye grønnsaker, magre meierprodukter, egg, havregryn, fisk og rent kjøtt. Safe matvarer.

Annonse

Problemene kommer hvis jeg spiser for mye utenom det jeg spiser til vanlig. Det kan være ferier eller ved flere selskapeligheter og middager ute i løpet av en uke. Jeg kjenner raskt på kroppen min dersom jeg spiser for mye utenom ”vanlig” kost, og av og til blir det problematisk for meg. Jeg blir mer opptatt av hva maten jeg spiser inneholder, enn faktisk å kose meg med god mat som ikke er helt innafor det jeg spiser til vanlig.

Jeg kan bli bekymret for at blodsukkeret skal bli ustabilt og at det vil påvirke meg i flere dager. Dette til tross for at det ikke er snakk om store utskeielser og mat med masse sukker.

LES OGSÅ: Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kostholdet

Problematisk på jobbreiser

Av og til kan jeg bli såpass bekymret at jeg velger å avstå fra måltid hvis jeg for eksempel er på hotell. Det har skjedd to ganger det siste året. Begge har vært i jobbsammenheng der jeg har fått servert mat med mye mer karbohydrat og sukker enn det jeg trodde den inneholdt. I begge tilfellene våknet jeg med skyhøyt blodsukker dagen etterpå og følte meg uvel og dårlig. Jeg valgte heller å kjøpe meg mat på en dagligvare enn å delta på fellesmiddag fordi jeg var usikker på hva maten inneholdt. Å sitte til bords uten å spise var ikke et alternativ for meg. Kanskje burde jeg tillate meg å ha skyhøyt blodsukker, og bare spise maten på hotellet uten å bli bekymret?

Skal, skal ikke?

Spørsmålet er hva man skal gjøre i slike situasjoner. Jeg mener ikke det er farlig å ha høyt blodsukker en sjelden gang når man er ute og koser seg. For meg er det heller at jeg ikke koser meg når jeg er usikker på hva maten jeg spiser inneholder.

Kanskje må jeg jobbe med meg selv og tenke at det ikke er så farlig en sjelden gang? Spise, kose meg og ta insulin sånn cirka i forhold til det jeg ser på tallerkenen og la det stå til? Mentalt er jeg ikke alltid helt klar for det, men jeg håper jeg kan bli bedre på å legge bort diabetesen mer enn det jeg til tider gjør.

Hva er din erfaring med å kose deg med mat du ikke har helt kontroll på hva inneholder?

LES OGSÅ: Slik leser du hva matvarene inneholder

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: