Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kostholdet

Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kostholdet

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.04.17 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Grønnsaker er næringsrike, kalorifattige og de smaker utrolig godt! Likevel sliter folk med å få i seg de anbefalte «fem om dagen».

Annonse

To frukt og tre grønnsaker. Det er hva Helsedirektoratet anbefaler at du får i deg i løpet av en dag. Her får du med deg mine tips og triks til hvordan jeg og familien avslutter dagen med alle fem i magen.

1. Enkelt å lage suppe

Suppe på ferske grønnsaker lager jeg ofte. Favorittene er blomkål, søtpotet, løk, fennikel og gresskar. Ta litt av hvert og prøv deg frem.

Kutt i biter og kok opp med vann eller buljong. Etter cirka 20 minutter er grønnsakene møre og du kan bruke en stavmikser eller blender til å kjøre suppen glatt. Hvis du ønsker en fyldigere suppe kan du ha med et par poteter under kokingen. Så er det bare å tilsette ønsket krydder, fløte, crème fraîche, fløte, kokosmelk eller mer vann. Smak deg frem til hva du liker.

Jeg lager en stor gryte med suppe slik at jeg kan ha med til lunsj et par dager fremover. Barna elsker supper og det er en super måte å få i seg masse grønnsaker på.

(Pst! Trenger du ideer til deilige grønnsakssupper, kan du ta en titt på disse suppeoppskriftene)

Annonse

2. Gratenger er alltid populært

Et par ganger i uka lager jeg en stor ovnsbakt form med grønnsaker. Her putter jeg i alt av grønnsaker som hele familien liker. Da kan man enkelt plukke ut det man liker best. Grønnsaker som passer godt i en slik form er: gulrot, potet, søtpotet, beter, løk (ulike typer), gresskar, squash, rødkål, blomkål, brokkoli og sjampinjong. Kutt grønnsakene i biter og putt dem i en ildfast form. Strø over ønsket krydder, oljer og fløte.

Jeg varierer fra gang til gang etter hva jeg har liggende i kjøleskapet. Strø gjerne litt ost over også. Grønnsakene trenger ofte 40 minutter på 200 grader i ovnen. Server som tilbehør til alt fra fisk, kjøtt, kylling, pølser eller alene.

LES OGSÅ: Fylte, ovnsbakte squash – sunt og blodsukkervennlig

3. Prøv deg på matmuffins og vafler

Matmuffins er en genial måte å bruke opp rester på. Etter taco er det gjerne rester både av mais, paprika, ost og kjøttdeig. Restene putter jeg ofte i matmuffins som er enkle og lage og ikke trenger heving.  Frys de ned, og spar de til en dag hvor barna får noe ekstra godt i matpakka. Da er de tint til lunsj.

Jeg lager også en del vafler og putter gjerne i både epler, spinat og gulrot. Smaken er minst like god og er en favoritt her i huset.

4. Kutt opp og se det forsvinner på et blunk

Kutt opp grønnsaker og frukt i stedet for å servere de hele. Sett fram til både frokost, ha i matpakken til ungene og til kveldsmaten. Favorittene er gulrot, blomkål, paprika og rødkål. Setter du frem et delikat fat sammen med hovedmåltidet skal du se det forsvinner raskt. Mange bruker bare frukt, men prøv en kombinasjon av frukt og grønnsaker.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

5. Fryste grønnsaker er ikke favoritten, men..

Til slutt vil jeg dra frem et tips jeg har fått sansen for i det siste. Jeg foretrekker ferske grønnsaker, men i en travel hverdag er det ikke alltid tid til å kutte og koke, steke, eller baking i ovn.

Frysediskene er fulle av fryste grønnsaker som er delikate og utrolig enkle å tilberede. Billige er de også. Prøv brokkoli, aspargesbønner og rosenkål.

Min kjappeste middag lager jeg på fem minutter. Jeg tar en god porsjon fryste grønnsaker som jeg kjører på full speed i mikrobølgeovnen i tre minutter. Jeg vender på dem et par ganger. Etter tre minutter legger jeg på et par fiskekaker og kjører de et par minutter til. På fem minutter har jeg et kjapt og næringsrikt måltid, som er mye bedre og billigere enn ferdigmiddager som skal varmes i mikro.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: