Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt!

Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.

Etter at jeg fikk diabetes type 1, er jeg blitt mye mer oppmerksom på hva jeg spiser og hva maten inneholder. Det er rett og slett nødvendig for at jeg skal vite hvor mye insulin jeg skal sette.

Accu-Chek Guide

Jeg leser alltid på næringsinnholdet når jeg kjøper en vare, og det vil jeg oppfordre alle til å begynne med. Det er nemlig ikke slik at en vare inneholder det samme, selv om varen tilsynelatende ser lik ut.

Like produkter kan være svært ulike

Ulike matvareprodusenter har ulike måter å tilberede varene på, og de kjøper råvarer ulike steder. Dette fører til at sluttproduktet vi kjøper kan være veldig forskjellig fra de ulike produsentene, til tross var at varen i utgangspunktet er den samme.

Et godt eksempel på dette er peanøtter. Jeg er veldig glad i nøtter og spiser det hver dag, gjerne som mellommåltid. Når jeg spiser et mellommåltid vil jeg det skal mette, uten at jeg trenger å sette ekstra insulin.

Da er det viktig at maten ikke inneholder særlig med karbohydrater, slik at ikke blodsukkeret stiger for mye. Nøtter inneholder mye energi i form av fett. Men jeg har funnet ut at det varierer veldig hvor mye karbohydrater og sukkerarter nøtter fra de ulike produsentene inneholder.

Nedenfor har jeg listet opp ulike produsenter av peanøtter og hvor mye kilokalorier (kcal), karbohydrater og sukkerarter de inneholder. Alle er norske bortsett fra Mercadona som er spansk.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

 

Merke, Kcal, Karbohydrater, Sukkerarter

Rema: 630 kcal, 16 gram, 7,3 gram

Michaels farms: 578 kcal, 11 gram, 4 gram

Polly: 628 kcal, 14 gram, 5 gram

Mercadona: 617 kcal, 4,4 gram, 4,4 gram

Luxus: 650 kcal, 5 gram, 4 gram

Bama: 594 kcal, 7,6 gram, 4 gram

Eldorado: 650 kcal, 13 gram, 7,5 gram

 

De naturelle er selvsagt sunnest.

Variasjonen er stor når den med mest karbohydrater inneholder 16 gram karbohydrater per 100 gram, og den med minst kun inneholder 4 gram. Det utgjør en stor forskjell, særlig for de som er følsomme for karbohydrater.

 

Peanøtter naturelle

Foto: Pixabay.com

Les alltid bak på posen dersom du kjøper nøttene selv. Får du de servert, så spis med forsiktighet og i små mengder.

Variasjonen i innhold kommer også av hvor nøttene er dyrket, hvilken type de er og når de er innhøstet. Det er likt for peanøtter som det er for epler og meloner. Ulike typer har ulikt næringsinnhold.

LES OGSÅ: Hva skal jeg velge – meierismør eller olivenolje?

Det er også stor forskjell på naturelle peanøtter med skall, og de som er behandlet med olje og saltet. De naturelle er selvsagt sunnest, og smaker best, synes jeg. Men også her er det store forskjeller og det er nødvendig å lese på posen.

I motsetning til hva mange tror så er peanøtten en god slankenøtt. Peanøtter har lav glykemisk indeks, inneholder sunt fett og kan inngå i en variert slankekost. De inneholder også mye protein, niacin og folat, som blant annet er viktig for å sikre veksten hos et foster.

Derfor skal du ikke være redd for å spise en neve peanøtter eller to per dag. Faktisk er det sosialt og sitte over en skål og skrelle peanøtter naturell!

LES OGSÅ: Jakten på info om karbohydrater

CGM
5/5 (1 Review)
Del: