Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt!

Når en peanøtt ikke bare er en peanøtt!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 18.01.18 | Sist redigert: 05.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg leser alltid på næringsinnholdet når jeg kjøper en vare, og det vil jeg oppfordre alle til å begynne med. Det er nemlig ikke slik at en vare inneholder det samme, selv om varen tilsynelatende ser lik ut.

Etter at jeg fikk diabetes type 1, er jeg blitt mye mer oppmerksom på hva jeg spiser og hva maten inneholder. Det er rett og slett nødvendig for at jeg skal vite hvor mye insulin jeg skal sette. Derfor leser jeg alltid næringsinnholdet når jeg kjøper en vare, og det har gjort at jeg har oppdaget at like produkter kan være svært ulike.

Annonse

Like produkter kan være svært ulike

Ulike matvareprodusenter har ulike måter å tilberede varene på, og de kjøper råvarer ulike steder. Dette fører til at sluttproduktet vi kjøper kan være veldig forskjellig fra de ulike produsentene, til tross var at varen i utgangspunktet er den samme.

Et godt eksempel på dette er peanøtter. Jeg er veldig glad i nøtter og spiser det hver dag, gjerne som mellommåltid. Når jeg spiser et mellommåltid vil jeg det skal mette, uten at jeg trenger å sette ekstra insulin.

Da er det viktig at maten ikke inneholder særlig med karbohydrater, slik at ikke blodsukkeret stiger for mye. Nøtter inneholder mye energi i form av fett. Men jeg har funnet ut at det varierer veldig hvor mye karbohydrater og sukkerarter nøtter fra de ulike produsentene inneholder.

Nedenfor har jeg listet opp ulike produsenter av peanøtter og hvor mye kilokalorier (kcal), karbohydrater og sukkerarter de inneholder. Alle er norske bortsett fra Mercadona som er spansk.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Annonse

Forskjell på peanøtter fra ulike merker

Under kan du se en oversikt over peanøtter fra 7 ulike merker, og sammenligne innhold av kalorier, karbohydrater og sukkerarter.

Rema: 630 kcal, 16 gram, 7,3 gram

Michaels farms: 578 kcal, 11 gram, 4 gram

Polly: 628 kcal, 14 gram, 5 gram

Mercadona: 617 kcal, 4,4 gram, 4,4 gram

Luxus: 650 kcal, 5 gram, 4 gram

Bama: 594 kcal, 7,6 gram, 4 gram

Eldorado: 650 kcal, 13 gram, 7,5 gram

De naturelle er selvsagt sunnest.

Som du kan se; en peanøtt er ikke bare en peanøtt. Variasjonen er stor når den med mest karbohydrater inneholder 16 gram karbohydrater per 100 gram, og den med minst kun inneholder 4 gram. Det utgjør en stor forskjell, særlig for de som er følsomme for karbohydrater.

Peanøtter naturelle med skall. Husk at en peanøtt er ikke bare en peanøtt!
Foto: Pixabay.com

Les alltid bak på posen dersom du kjøper nøttene selv. Får du de servert, så spis med forsiktighet og i små mengder.

Variasjonen i innhold kommer også av hvor nøttene er dyrket, hvilken type de er og når de er innhøstet. Det er likt for peanøtter som det er for epler og meloner. Ulike typer har ulikt næringsinnhold.

LES OGSÅ: Hva skal jeg velge – meierismør eller olivenolje?

Naturelle peanøtter med skall – et bedre valg

Det er også stor forskjell på naturelle peanøtter med skall, og de som er behandlet med olje og saltet. De naturelle er selvsagt sunnest, og smaker best, synes jeg. Men også her er det store forskjeller på nøttene og det er nødvendig å lese på posen.

I motsetning til hva mange tror så er peanøtten en god slankenøtt. Peanøtter har lav glykemisk indeks, inneholder sunt fett og kan inngå i en variert slankekost. De inneholder også mye protein, niacin og folat, som blant annet er viktig for å sikre veksten hos et foster.

Derfor skal du ikke være redd for å spise en neve peanøtter eller to per dag. Faktisk er det sosialt og sitte over en skål og skrelle peanøtter naturell!

LES OGSÅ: Jakten på info om karbohydrater

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4.3/5 3 tilbakemeldinger
Del: