Putt linser og bønner i maten din!

Putt linser og bønner i maten din!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.10.18 | Sist redigert: 04.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har en stor forkjærlighet for linser og bønner. Her får du supre forslag til flere bruksmåter til disse smaksrike vitaminbombene!

Jeg har begynt å ha linser eller bønner til alle måltider jeg lager selv. Det er faktisk mulig å bruke dem i all mat, til og med desserter! Her vil jeg fokusere på vanlig måltider der linser og bønner kan inngå som en naturlig ingrediens. Det er faktisk veldig enkelt og ikke minst godt, sunt og rimelig!

Annonse

Ha linser og bønner i suppe

Jeg spiser masse suppe, stort sett til lunsj hver dag. Disse lager jeg enkelt selv. Jeg putter masse grønnsaker i en kasserolle, lar det koke i en times tid, før jeg kjører den glatt med stavmikser. Tilsett krydder etter smak og behag. En boks kokosmelk smaker også godt i alle typer supper. Jeg foretrekker kokosmelk fremfor for eksempel fløte og creme fraiche. Men ta det du liker best og har tilgjengelig.

Du kan putte linser sammen med grønnsakene, enten ferdigkokte linser på boks eller hermetikk, eller lettkokte linser som ikke trenger bløtlegging. Min favoritt i supper er røde splittlinser som trenger ca 15 minutter koking. De gir en god fylde til suppen, og øker mengden protein slik at du holder deg mett lengre.

PRØV GJERNE: Sprø linsecrunch

I frokosten

Jeg spiser ALLTID linser til frokost. Stort sett har jeg 40 gram ferdigkokte linser i grøten eller 20 gram røde splittlinser. Det gir en god tekstur til grøten og gjør meg mett lengre. Samtidig gir det en jevnere blodsukkerstigning uten de store toppene, selv om jeg spiser andre karbohydratkilder som havregryn og rug.

Hvis jeg lager en smoothie til frokost, så putter jeg også i linser sammen med grønnsaker og plantemelk. Du smaker ikke linsene, men det metter mye mer enn bare grønnsaker og melk.

Annonse

LES OGSÅ: Mat og blodsukker

Gryter og salater

Jeg putter alltid linser i grytene mine, uansett om det er pasta bolognese, indiske gryter eller lapskaus. Sammen med grønnsaker smaker det nydelig og du kan prøve deg frem til de linsene og bønnene du liker best. I gryter liker jeg å bruke de som er mer kokefaste, og som ikke går i stykker under koking. Det ser mer delikat ut. Det finnes et stort utvalg tørkede bønner og linser i internasjonale butikker for en rimelig penge.

I salater liker jeg blant annet å bruke sorte belugalinser eller borlottibønner. Delikate og smakfulle! Et annet godt tips er å putte bønner sammen med kjøttdeig når du lager for eksempel taco. Røde kidneybønner ser nesten ut som kjøtt og ingen vil merke forskjellen om du moser dem godt sammen med kjøttdeig.

LES OGSÅ: Hva spiser jeg for å holde et stabilt blodsukker?

Som snacks

Min favorittsnacks er for tiden edamamebønner. Disse finner du i frysedisken i vanlige dagligvarebutikker. De selges både med og uten skall og trenger kun en kjapp oppvarming før de kan serveres. Krydre dem med ditt favorittkrydder eller spis dem naturell. Sunn og god snacks! Passer også perfekt som en liten forrett før et større måltid når du skal ha gjester.

LES OGSÅ: Forandrer bønner livet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: