Vil vi noen gang oppleve at begrepet «sukkersyke» dør ut? (Del 3/3)

Vil vi noen gang oppleve at begrepet «sukkersyke» dør ut? (Del 3/3)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 18.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Gamle fordommer holdes ved like av uttrykk som «sukkersyke». Vi blir fortsatt «beskyldt» for at det er vår egen feil at vi har utviklet diabetes. Hva må eventuelt gjøres for at begrepet skal dø ut?

Annonse

Dette er tredje og siste del i en serie på tre. Her kan du lese del 1, og her finner du del 2.
Dessverre er det slik i dagens samfunn at folk har fordommer, og har lett for å dømme uten å vite en brøkdel av situasjonen. Slik er det også for oss med diabetes.

Mange av oss føler oss dømt på grunnlag av ekstremt gamle holdninger, og mangel på kunnskap. Vi blir fortsatt «beskyldt» for at det er vår egen feil at vi har utviklet diabetes. Det er til og med barn som får høre at det er mors feil at barnet har diabetes, fordi mor spiste så mye sukker i svangerskapet.

LES OGSÅ: Motivasjon til å håndtere diabetes i en hektisk hverdag

Diabetes er ikke latskap – det er en sykdom

Det er 2018 – og dessverre finnes det fortsatt slike myter og holdninger. Da gjør det absolutt ikke situasjonen bedre at begrepet «sukkersyke» fortsatt blir anvendt. I hvert fall når det blir anvendt av helsepersonell som burde visst mye bedre.

Nei, vi med diabetes er ikke allergiske mot sukker. Vi har ikke spist for mye sukker. Og vi ligger ikke late på sofaen hver kveld og ser på Netflix. Diabetes er en hormonell mangelsykdom, ikke en sukkersykdom.1

Annonse

De friskeste og sunneste menneskene i verden kan få diabetes, det kan ramme absolutt alle – uansett situasjon. Med dette i bakhodet mener jeg at det er på høy tid klart for en endring!

LES OGSÅ: «Bedreviterne» glemmer ofte at psykisk og fysisk helse går hånd i hånd

Mange utviklet spiseforstyrrelser, og har nok vonde minner fra når begrepet ble brukt som en del av dagligtalen.

«Sukkersyke» er et ord som kan trigge vonde sår fra fortiden

Personlig tror jeg at grunnen til at veldig mange mennesker reagerer på slike erfaringer er fordi det henger igjen så mye fra gammelt av. Erfaringer de gjorde seg da de var unge, som overhodet ikke stemmer med dagens samfunn og hvordan folk generelt reagerer.

Før i tiden var det mange som levde et svært strengt liv med stort fokus på kosthold og trening, hvor det var nulltoleranse for all form for sukker. Mange utviklet spiseforstyrrelser, og har nok vonde minner fra når begrepet ble brukt som en del av dagligtalen.

Spiseforstyrrelser er forresten noe som mange med diabetes også sliter med i dag, og ofte hører man at de har et vanskelig forhold til mat og insulin. Dette fordi de er redde for å legge på seg, redde for å gjøre noe feil, og redde for å miste kontrollen.

Fokuset på kosthold og trening i forhold til diabetes har heldigvis endret seg mye de siste årene. Men man skal ikke lenger tilbake enn til 1980-1990 årene før man kan se hvor strengt regime det var for oss med diabetes.

LES OGSÅ: En annerledes spiseforstyrrelse

Det er viktig å spre kunnskap – her har jeg en unik mulighet

I tillegg til alt annet jeg har nevnt, tror jeg at det er veldig sårt for mange å bli misforstått og stereotypert av andre. Det er en av grunnene til at det er så viktig å endre holdninger til diabetes, og ikke minst kalle sykdommen hva den faktisk heter – nemlig diabetes.

Det burde absolutt ikke være vanskelig, men når enkelte helsepersonell ikke en gang klarer å bruke riktig navn og begrep, da er det vanskelig å forstå hvordan andre skal benytte seg av det.

Vil vi noen gang oppleve at begrepet dør ut? Og hva må eventuelt gjøres for at det skal skje? Det vet jeg faktisk ikke – jeg har ingen gode svar på dette. Men jeg tror det er viktig å spre kunnskap, og irettesette de som sier feil, på en positiv måte.

Det er mange ildsjeler i Norge som bidrar til dette, og til å drepe andre myter og feilinformasjon. De gjør en viktig jobb for fremtidens mennesker med diabetes.

For meg er ikke denne kampen så viktig. Jeg har kjempet så mange andre kamper i forhold til misforståelser og feilinformasjon, at jeg har innsett at jeg ikke kan kjempe alle kamper. Men jeg vet hvor viktig dette er for andre, derfor blir det viktig for meg å spre det videre.

Jeg har tross alt en stemme som når ut til mange mennesker via Lev med diabetes. Og den stemmen vil jeg gjerne bruke til viktige ting for andre i samme situasjon som meg selv.

Derfor sier jeg; vær så snill å respekter andres følelser, og prøv så godt dere kan å sette dere inn i andres situasjoner før dere uttaler dere. Og sist, men ikke minst – bruk rett begrep – vi har diabetes, ikke sukkersyke!

Kilder: 1 Diabeteslinjen. 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: