Motivasjon til å håndtere diabetes i en hektisk hverdag

Motivasjon til å håndtere diabetes i en hektisk hverdag

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 19.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon


Jeg ønsker å fortelle litt om min indre motivasjon og hva som driver meg til å holde blodsukkeret i balanse i en hektisk hverdag. Forhåpentligvis kan noen av disse tingene fungere for noen av dere andre der ute!

Annonse

Livet er ikke alltid lett, men det er det som gjør det så interessant. Det er umulig å unngå situasjoner hvor man ser tallet på blodsukkermåleren og tenker «HVA ¤%&#?!?». Det er viktig å huske at blodsukkermålingene skal fungere som informasjon til bedre kontroll i fremtiden og ikke som en karakter på hvor god kontroll du har på din diabetes.

Alle med diabetes vil oppleve meget høye eller lave verdier. Dette kan være demotiverende, spesielt når man føler at man gjør sitt beste for å kontrollere blodsukkeret. Prøv å bruk informasjonen til å være løsningsorientert, istedenfor å skylde på deg selv.

Ved høyt blodsukker kan det være lurt å gå en tur for å hjelpe med å trekke det ned. Ved lave verdier er det selvfølgelig lurt å sette seg ned, slappe av og få i seg noe mat. Etter dette kan det være lurt å prøve å tenke over hvorfor verdiene er som de er. Man får ikke alltid et svar, men i de tilfellene man gjør det kan det funke som lærdom til senere situasjoner.

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Ikke la verdier som er utenfor målene demotivere deg, men bruk dem som kilde til motivasjon for lærdom og bedre kontroll i fremtiden. Dr. Howard Wolpert, ved Joslin Diabetes Center i Boston, har uttalt «Når blodsukkermålingene er innenfor målene, ta æren. Når de er utenfor målene, skyld på diabetes og lag et løfte om bedre valg i morgen».

Annonse

Hvordan gagner bedre verdier meg nå?

Jeg tenker sjelden på senkomplikasjoner, uansett om jeg er veldig klar over faren for dem hvis ikke blodsukkeret blir kontrollert på en god måte. Senkomplikasjoner er for min del en skremmende faktor som kanskje kan skje i fremtiden, og hjelper lite på motivasjonen i hverdagskontrollen av min diagnose.

Jeg retter heller fokuset på de tingene jeg liker å gjøre, og hvordan verdiene påvirker evnen min til å gjennomføre aktivitetene. Dette er for min del for eksempel å lese en god bok, være med venner og familie, trene, gå en tur eller lage god mat. Ved blodsukker utenfor ønskede verdier føles det ikke som hodet er helt på plass. Kroppen føles sliten og søvnen er dårligere.

Dette påvirker hvilke aktiviteter jeg kan gjennomføre i løpet av en vanlig dag og motiverer meg til god kontroll.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Hvor ille kunne jeg hatt det?

En annen ting som hjelper meg gjennom tunge dager med diabeteskontroll er å tenke på hvor heldig jeg er som lever i Norge med denne diagnosen i 2018. Man skal ikke lenger tilbake en starten av 1900-tallet for at forventet levealder ble redusert til ett (!) år etter at man fikk diabetes.

Jeg har tilgang til oppfølging hos både lege og spesialister, insulin, måleutstyr, CGM og mer i bytte mot en egenandel hvert år. Jeg bor i en by hvor det er lett tilgjengelige turområder, treningssenter og sunn mat. Jeg har støtteapparat rundt meg i form av venner og familie som jeg ikke kunne vært foruten. Jeg priser meg heldig for livet mitt, på tross av diabetes type 1.

Det er viktig å sette pris på det man har, og jeg setter enda mer pris på det siden dette hadde vært en dødsdom for 100 år siden.

Jeg vil avslutte med å råde deg som leser til å finne din egen kilde til motivasjon. Dette var kun noen av de tingene jeg bruker som motiverende faktorer, og flere vil komme i senere innlegg. Å finne motiverende kilder krever prøving og feiling, men er absolutt verdt det i det lange løp. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har gode tips til motivasjon i hverdagen med diabetes! ?

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske at jeg ikke hadde diabetes

Kilder:

diaTribe Learn

Diabetes.co.uk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: