Er vi allergiske mot sukker?

Er vi allergiske mot sukker?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.04.16 | Sist redigert: 11.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Nei. Vi med diabetes type 1 er ikke allergiske mot sukker. Vi er heller ikke intolerante, selv om kroppen vår ikke klarer å bruke sukkeret vi får i oss på riktig måte. Likevel er det viktig for oss å vite hvor mye sukker, nærmere bestemt karbohydrater, maten vår inneholder.

Annonse

Dette gjelder i hovedsak for oss med diabetes type 1. Vi må alltid vite hvor mye karbohydrater vi får i oss og sette insulin deretter. Derfor er det viktig og alltid vite hvor mye karbohydrater det er i maten vi spiser. Lager vi maten selv er dette sjeldent et problem. Verre er det når vi spiser hos andre, eller ute på kafe og restaurant.

Allergiguide

Sist jeg var på kafé hadde de en allergiguide liggende på bordet. Ikke bare er det fint for de som er allergiske mot ulike matvarer, men det sparer også betjeningen for mange spørsmål. Her kan gjestene selv sjekke hva de ulike rettene og drikkene inneholder, før de bestiller.

På listen er alle de viktigste allergiene listet opp; gluten, nøtter, soya, melk, egg og skalldyr for å nevne noen. Her ser man også at enkelte retter kan inneholde spor av matvarer man ikke var klar over.

Hvem ville tro at det for eksempel kunne være nøtter i hamburger? Eller nøtter i en croissant med ost og skinke? Nytt for meg i alle fall, og helt sikkert nytt for mange andre.

bør sukker også stå i allergiguide

Foto: Kristi Herje Haga

LES OGSÅ: Hvorfor bør vi unngå ordet «sukkersyke?»

Annonse

Burde ikke også sukker stå på allergilisten?

Jeg vet ikke om noen som er allergisk mot sukker. Samtidig vet jeg det er sukker i veldig mange matvarer som vi ikke kan forestille oss. Det er mye ”skjult” sukker i matvarer vi kjøper på kafe og i butikken.

Når vi kjøper mat i butikken kan vi lese på varedeklarasjonen hva matvaren inneholder og både hvor mye sukker og karbohydrater det er i den. Dette er umulig når vi spiser ute. Selvsagt kan vi spørre betjeningen, men det er ikke alltid de heller vet om maten inneholder sukker, eller hvor mye karbohydrater den har.

Jeg synes det hadde vært en god idé om også karbohydrater kom på allergilisten. Det hadde gjort måltidet så mye enklere for oss med diabetes – særlig med tanke på hvor mye insulin vi skal sette.

LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!

Utopi?

Min drøm er at det skal finnes en ekstra kolonne i allergiguiden. Kanskje er det en utopi.

At det er karbohydrater i mye mat vet vi godt. At det er sukker i bakst og kaker, skjønner vi også. Men det er veldig mye av det andre på menyen som også inneholder skjult sukker – altså det du trodde ikke inneholdt så mye karbohydrater kan være tilsatt sukker. Alt fra supper og salater, til ketchup og dressinger. Det vet jeg siden jeg alltid spør om dette før jeg bestiller.

Enkelte steder har de ikke mat uten tilsatt sukker. Det synes jeg er rart siden flere hundre tusen har diabetes og må passe på inntaket. Dessuten er vi såpass opplyste i dag at vi vet at vi får i oss alt for mye hvitt sukker. Får vi større viten om hvor mye sukker maten vi spiser ute faktisk inneholder, vil veien mot mat med mindre sukker kanskje bli kortere.

Jeg mener ikke at vi skal kutte sukker i all mat, men jeg er opptatt av det skal være alternativer for alle og at det skal være mulig å ta sunnere valg.

LES OGSÅ: Mine beste tips til å unngå søtsug

Oppfordring til kafeer og spisesteder

Jeg tror det hadde vært et godt salgstriks for spisesteder å opplyse om det er tilsatt sukker i maten de selger, og eventuelt hvor mange karbohydrater maten inneholder. Forbrukerne er bevisste i dag, og selv om man skal kose seg på kafé er det lov å ta sunnere valg. Vi spiser oftere ute nå enn før, og det kan bli for mye kos dersom man spiser mat med masse sukker og karbohydrater til hvert måltid. Derfor er det vinn-vinn både for kafégjest og spisested dersom maten var bedre merket!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: